Gospodarstvo

Delničarji NLB so dali zeleno luč za dokapitalizacijo

Ljubljana/Bruselj, 27. 10. 2011 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delničarji NLB so podprli predlog uprave za dokapitalizacijo banke. Niso pa podprli predloga AUKN, da se iz nadzornega sveta odpokliče nadzornike in imenuje nove.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert
Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) so na skupščini upravo pooblastili, da v prihodnjih petih letih enkrat ali večkrat dokapitalizira banko z izdajo 5,5 milijona novih delnic. Niso pa potrdili predloga Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) o zamenjavi štirih od desetih članov nadzornega sveta z novimi.

Z dokapitalizacijo bomo banko kapitalsko okrepili, jo naredili bolj stabilno in predvsem bolj odporno proti morebitnim novim šokom iz okolja, je pred glasovanjem delničarje nagovoril predsednik uprave NLB Božo Jašovič. Sodi pa tudi v okvir aktivnosti, sprejetih v sredo na vrhu območja evra v Bruslju, je dodal.

Delničarje so njegove besede očitno prepričale, saj je bil predlagani sklep deležen 99,5-odstotne podpore navzočih na skupščini.

Kot je spomnil Jašovič, je Evropska agencija za nadzor v bančnem sektorju v sredo zvečer sporočila, da bodo morale evropske sistemske banke do konca junija 2012 povečati kapital za 106 milijard evrov, od tega je za Slovenijo predviden znesek 297 milijonov evrov.

Nova Ljubljanska banka je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo v višini 113,9 milijona evrov, njena celotna skupina pa 96,3 milijona evrov. S poslovnimi rezultati se je po današnji skupščini NLB seznanil nadzorni svet banke, ki med vzroki za takšen rezultat izpostavlja oblikovanje oslabitev za kreditna tveganja.

Po oceni evropske agencije bi morale sistemske banke v območju evra do konca junija 2012 zagotoviti najkakovostnejši kapital v višini devet odstotkov. "Nekatere banke ta kazalec že izpolnjujejo in ne potrebujejo kakšnih dodatnih ukrepov, druge pa ga ne izpolnjujemo," je dejal Jašovič.

Glede slabih 300 milijonov evrov, kolikor je ocenjena potreba po dodatnem kapitalu za NLB, je Jašovič dejal, da ta ocena ne upošteva posebnosti našega ožjega okolja. Ker smo v Sloveniji priča izredno visoki stopnji insolvenčnih postopkov, so v NLB pod pritiskom oblikovanja oslabitev za kreditna tveganja. "Zato nastaja izguba v poslovanju," je dejal.

Predlog AUKN, da se iz nadzornega sveta NLB odpokliče Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča in Stojana Petriča ter na njihova mesta imenuje Timoteja Jagriča, Štefana Belingarja, Darinko Miklavčič in Duška Kosa, je bil deležen le 8,6-odstotne podpore delničarjev. Prav tako so zavrnili podoben predlog Društva malih delničarjev.

AUKN: Banka bi lahko storila več, kot je

AUKN vodi Dagmar Komar.
AUKN vodi Dagmar Komar. FOTO: Kanal A
Na podlagi izglasovanega odobrenega kapitala v AUKN pričakujejo, da se bodo v dokapitalizacijo vključili tudi privatni vlagatelji. V prvi fazi dokapitalizacije bodo predvidoma sodelovali predvsem obstoječi lastniki in mednarodne finančne institucije, v drugi fazi pa tudi drugi privatni investitorji. Povečanje kapitala bo imelo pozitiven vpliv na zaupanje v trdnost banke in s tem na njen okrepljen položaj na mednarodnih finančnih trgih kot tudi na zaupanje med komitenti banke, so v obrazložitvi stališča glede odobrenega kapitala zapisali na spletni strani Agencije.

V obrazložitvi predloga menjave štirih članov nadzornega sveta NLB pa so v AUKN zapisali, da so tekoči rezultati banke pod napovedmi uprave in pod pričakovanji Agencije. Po njihovem prepričanju bi banka lahko naredila več na področju prestrukturiranja banke z vidika stroškovne učinkovitosti, načina upravljanja s slabimi terjatvami, krepitvi področja poslovanja z občani in upravljanja skupine NLB.

Ocenjujejo, da je bil dosedanji nadzorni svet v odgovoru na zahteve finančne krize premalo odločen in predvsem prepozen. To je tudi glavni razlog za predlagano zamenjavo posameznih članov. Ker je drugi največji delničar KBC preprečil prenovo nadzornega sveta, v Agenciji ocenjujejo, da je s tem KBC ''v veliki meri prevzel odgovornost za bodoče in preteklo stanje v banki''.

Pahor: Lahko pride tudi tuji partner 

O načinu dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) bo verjetno morala odločiti nova vlada spomladi prihodnje leto, je danes v Bruslju dejal premier Borut Pahor, ki opravlja tekoče posle. Pri tem je ponovil, da sam ne izključuje možnosti prihoda tujega strateškega partnerja, ki bi imel večino.

Protest Nevidnih delavcev sveta pred NLB - 6
Protest Nevidnih delavcev sveta pred NLB - 6 FOTO: Damjan Žibert

"Dokapitalizacija banke bo potrebna in spomladi prihodnjega leta bo verjetno nova vlada morala odločiti, na kakšen način," je dejal Pahor. "Jaz sem povedal, da bo treba takrat zelo preudarno oceniti, kaj je najboljši način, pri čemer ne izključujem možnosti prihoda tujega strateškega partnerja, ki bi imel večino, s tem da Slovenija zadrži 25-odstotni delež plus zlato delnico. No, o tem bo odločila nova vlada," je še dejal.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
13. 11. 2011 07.25
LJUDJE DVIGNITE VSE KAR IMATE PRIHRANJENO, PA MAGARI ZADNJIH 20€ IN ŠE CEL LIMIT ČE JE MOGOČE PA NAJ SE DOKAPITALIZIRAJO ENKRAT ZA VSELEJ SAJ SO SAMI SEBI V NAMEN!
Frane Šajn
13. 11. 2011 07.22
OČITNO JE ZMANJKALO ZA KAKŠNO JAHTICO PA KAKŠEN VKENDEK TAK OD 300m2 BIVALNE KLET NE ŠTEJE! SNEMITE SE NAM S HRBTA TROLI!
tirolec
28. 10. 2011 13.10
S poštenim delom ustvarjeno premoženje v Jugi, nam že in še bodo danes pobrale - nekoč zaupanje vredne banke...Bodi baraba in boš OK.
kolcamož
28. 10. 2011 12.25
jest te banke ne rabm,denar je že v tujini,bom raje bretposeln,kot ,da nekej plačujem barabam....
Danijel Fric
28. 10. 2011 12.17
Seveda delničarji podpirajo da ne bi kaj izgubili, ampak obrnejo se naj na tiste ki so zadevo pripeljali do te točke.
Brabus
28. 10. 2011 12.12
Jst nisem delničar NLB in nočem dokapitalizirat NLB. Me bo kdo kaj vprašal, saj prispevam v državno blagajno.
Hachi
28. 10. 2011 12.08
kaksna svinjarija se dogaja pri nas. Nasi bankirji so dalec od tega, da bi bili nesposobni. Banka ce dela normalno, ne more nikdar biti v minusu. ce se pa na veliko krade in nacrtno daje visoke kredite tistim, ki nimajo nobenega zavarovanja..., potem pa se delajo minusi, za katere pa seveda odgovorni NIKOLI ne bodo ODGOVARJALI. medtem pa reveza, ki vzame pohistvo za 2000eur na kredit, rubijo vsepovprek, ker ima placo 2krat ali vec nizjo od POVPRECNE place. Bavčarja, Šrota in podobne bi blo treba poslati na goli otok in naj tam igrajo karte med sabo. meni ne dajo kredita, ker rabim ne vem kaksno zavarovanje in poroka in to za borih 5000 eur na 3 leta, medtem ko si Zidarjem in podobnim ponujajo par milijonske kredite, za katere je jasno, da jih bomo pokrivali davkoplacevalci!!! enostavno ne vem vec, kje je meja pristevnosti odgovornih, ki to dovoljujejo!? ocitno bo potrebno pocasi razmisljati, da bomo delo iskali v bliznji avstriji ali kje drugje. ker tule nam bodo ocitno pobrali tudi tisto, cesar niti nimamo!
kolcamož
28. 10. 2011 08.46
kje so zdej bavčarji kordeži itd...itd.....banka jim je dala ogromne denarje ...jest sem svoj kredit odplačal,kaj pa ostali......zakonodajo imamo,zakaj se ne izvršuje,zato nebi rabil nobene nove vlade in trapaste obljube zdajšnih politikov,ki nakladajo ,da se bojo spravl na tajkune,kaj so pa do zdej delal.....samo vulgarno sprenevedanje....
giovanni2
28. 10. 2011 00.34
Naj jo tudi sami dokapitaliizirajo, ne vem zakaj to vedno davkoplačevalci počnejo.
Jeanus1
27. 10. 2011 22.24
NLB, državna banka - vreča nesposobnih brez dna!!!
alterego
27. 10. 2011 14.32
so dali zeleno luč, zdaj je treba najti le še tepce, ki bojo to dokapitalizirali...
kolcamož
27. 10. 2011 14.25
ja kdo pa še ima denar v LB,ven pobrat...
kolcamož
27. 10. 2011 14.21
AUKN naj gre v rit ........
rudra
27. 10. 2011 13.33
Kamor je šel bk -naj gre še štrk. Mi smo že prodani in razprodani .In to od leta 1991. Živel KUčan in kitajski kapitalizem!
gruber74
27. 10. 2011 13.12
Vse bodo prodal:-(Sam nevem kaj bo potem ko nebodo imel več kaj prodajat.
major1
27. 10. 2011 12.43
Pošteno od Pahorja bi bilo, da bi se tako kot za prihodnost NLB trudil za prihodnost SD.
prehlad
27. 10. 2011 12.12
KORINTOS@ TI SAMO ČIČI PA ČAKI.
korintos1
27. 10. 2011 12.07
prehlad Ja čakaj malo. Kmet in toliko denarja? Tu pa nekaj ne štima, a ne živijo oni zelo slabo, in delajo baje zastonj?
korintos1
27. 10. 2011 12.06
resslovenka Najprej se banko dokapitalizira, potem se pa prične prodaja.
prehlad
27. 10. 2011 12.00
NO SREČA ,DA NIMAM TEH SKRBI.MENI ŠVICARJI NAKAŽEJO.JE BOLJ VARNO NAŠIM PRAPORAŠEM NE ZAUPAM VEČ.