Gospodarstvo

Bo saga v ZDA končana ali sledi domino učinek?

Washington, 25. 07. 2011 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški kongresniki se niso dogovorili o povišanju meje javnega dolga in znižanju proračunskega primanjkljaja. Neodgovornost politikov se kaže na svetovnih borzah, kjer vse pada. Raste le cena zlata.

ZDA 2. avgusta še vedno grozi nevarnost razglasitve delne nesposobnosti odplačevanja obveznosti (default), kar bi bila ne samo sramota za gospodarsko najmočnejšo državo na svetu, temveč tudi velik šok za svetovno gospodarstvo.
ZDA 2. avgusta še vedno grozi nevarnost razglasitve delne nesposobnosti odplačevanja obveznosti (default), kar bi bila ne samo sramota za gospodarsko najmočnejšo državo na svetu, temveč tudi velik šok za svetovno gospodarstvo. FOTO: Reuters
Negotovost zaradi sage, povezane z ameriškim dolgom, je ustvarila zaskrbljenost na naftnem trgu. Če bi ZDA razglasile delno nesposobnost odplačevanja obveznosti, bi to lahko vplivalo na gospodarsko rast ZDA in sprožilo neke vrste domino učinek. Analitik pri svetovalni družbi Purvin in Gertz Victor Shum

Kongresni demokrati in republikanci so se v nedeljo pogajali ves dan, na koncu so se odločili, da bo vsaka stran pripravila svoj načrt. Skrajni rok, ki ga je za povišanje meje javnega dolga določil finančni minister Timothy Geithner, je oddaljen le še dober teden dni.

Nekaj napredka na pogajanjih naj bi sicer dosegli, saj je vodja senatnih demokratov Harry Reid v nedeljo zvečer predsedniku Baracku Obami prinesel svoj predlog, po katerem bi povišali mejo javnega dolga s sedanjih, maja preseženih, 14.300 milijard dolarjev za 2500 milijard, kar bi zadostovalo do začetka leta 2013. Za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja predlaga le zmanjšanje porabe, ne pa tudi višjih davkov za premožne in naftna podjetja, kar je bil do zdaj Obamov glavni pogoj.

Predsednik predstavniškega doma republikanec John Boehner medtem želi strategijo v dveh stopnjah. Mejo dolga bi uvodoma povišali le za 1000 milijard dolarjev, nakar bi se začela nova pogajanja, in to pred volitvami, čemur se želi Obama skupaj z demokrati izogniti. Zatrdil je, da je težava pri Obami, ki želi povišati mejo dolga za 2400 milijard dolarjev brez zagotovila, da bodo za isto vsoto v naslednjih desetih letih znižali proračunski primanjkljaj.

Slabo na borzah, nafta navzdol

Trgovanje na vodilnih borzah se je začelo v rdečem območju.
Trgovanje na vodilnih borzah se je začelo v rdečem območju. FOTO: Reuters
Malce je izgubil tudi evro, ki je na borzi v Frankfurtu trenutno vreden 1,4339 dolarja.

ZDA 2. avgusta ne bodo več sposobne poravnavati vseh svojih obveznosti, kar je začelo skrbeti tudi svetovne borze. Tečaji azijskih borz so se uvodoma znižali, zaradi sage z dolgom je šlo navzdol tudi na evropskih borzah.

Tudi cene nafte so se v azijskem trgovanju znižale. Na njihov padec je po mnenju analitikov vplivala zaskrbljenost vlagateljev zaradi dolžniških težav ZDA. Zahodnoteksaška lahka nafta z dobavo v septembru se je pocenila za 1,04 dolarja, na 98,83 dolarja za 159-litrski sod, cena severnomorske nafte vrste brent pa se je znižala za 78 centov, na 117,89 dolarja za sod.

Na boljšem je le zlato, ki se je znova podražilo zaradi živčne vojne ob iskanju dogovora v ZDA. Cena za 31,1-gramsko unčo se je v noči na danes povzpela na 1622,49 dolarja, kar je nova rekordna vrednost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Platon23
28. 07. 2011 16.33
kaj si bla v pekingu šanghaju?? si bila turist seveda da nisi nič videla! Pojdi na jamajko v tirustične kraje vse lepo raj na zemlji potem se pa zapelji 30km v pokrajino mogoče ti bo pol kaj jasno! Kar se reda tiče bomo pa kmalu vsi kitajski podobni! Nič prvic vse cenzurirano z strani države celodnevno delo za drobiž si tega želiš?
Macyy
28. 07. 2011 15.42
RE Platon. Js sem bila tam, pa polovice tega kar pišejo tukaj nisem videla. Povem ti pa eno stvar prej bo Norveška Kitajski podobna kot obratno. Saj kar se reda tiče.
Platon23
28. 07. 2011 15.06
Macyy28.07.2011, 13:521 Morda bi si od zasmehovanih in nevednih, ter nedemokratićčnih Kitajcev sposodili denar ali šli tja na seminar kjer bi se naučili abecede Ekonomije.. očitno je ti ne poznaš! Njihova ekonomija cveti zaradi umetnega držanja jena na nizki ravni to je prvo! Drugo pa je da 3/4 ljudi dela za par dolarjev dnevno! Tako da Macyy pazi kaj si želiš!
Macyy
28. 07. 2011 13.52
Morda bi si od zasmehovanih in nevednih, ter nedemokratićčnih Kitajcev sposodili denar ali šli tja na seminar kjer bi se naučili abecede Ekonomije.. Ker je njihov gospodarski sistem popolnoma odpovedal in njihova stroka ni za drugega kot za na smetišče zhodovine.
Platon23
28. 07. 2011 10.56
Macyy28.07.2011, 10:311 Ravno tako predlagam zaprtje Ljubljanske Ekonomske Fakultete ker bojda tam rogovili avtor Merkurjeve polomije in takšnih, ki so aktivno sodelovali v uničenju Slovenskega gospodarstva in cela plejada uničevalcev na pohodu v Slovenskih Firmah. tam bi lahko bili avtorji zgod merkurja viatorja mure elana kaj ima to veze?? Če ni politične volje da ukaže bankam da odobrijo kredite do tega ne more priti pa imajo spisanih lahko 100 planov! Kdo je torej kriv tisti ki spiše zanič plan ali tisti ki omogoči da se ga spravi v prakso?
Platon23
28. 07. 2011 10.54
še 5 let nazaj smo bili teoretiki zarot no eni o kolapsu ekonomije govorijo že več kot desetletje pa vseeno! kje so sedaj tisti širokoustni "ekonomisti" in ostali "pametni" slovencelni? Vam je šlo takrat tako lepo da niti pomisliti niste mogli na kaj takega kajneda? Danes pa se stvar pojavlja v cenzuriranih medijih:) če zadeve ne odobrijo potem pričakujte zlom v letu ali dveh! če jim pa odobrijo zadolževanje pa zdržijo mogoče od 5 do 10 let max! in to ni isto kot če gre v stečaj neko podjetje in je dva dni po televiziji potem pa greste vi dalje živeti svoje patetično živlenje! Žalosti me da tako brezglavo dopuščate da se zgodovina ponavlja in ponavlja! lepe poletne dni!!
Macyy
28. 07. 2011 10.31
Ravno tako predlagam zaprtje Ljubljanske Ekonomske Fakultete ker bojda tam rogovili avtor Merkurjeve polomije in takšnih, ki so aktivno sodelovali v uničenju Slovenskega gospodarstva in cela plejada uničevalcev na pohodu v Slovenskih Firmah.
Macyy
28. 07. 2011 10.15
Predlagam da skurijo vse diplome ERkonomije skupaj z vsem kar gori na fakultetah za te pravličarje in iz tega pridobijo El energijo denar pa porabijo za kaj bolj koristnega.
.eu.
28. 07. 2011 09.44
denar kot dolg.To je vse režija in laž.pa varčujete v raznih skladih za boljše življenje pokojnino hahahahahahaha RES STE NAIVNI čez ene 10 let bo odprt lov na bankirje tako kot na naciste po 2 svetovni vojni k se bo folku utrgal.
bnam 2707
28. 07. 2011 08.33
Svet počasi drvi navzdol.Posledice pa nebodo nič kaj prijetne za svet.Namesto,da bi postavili nove pravičnejše ekonomske temelje,mažejo stare rane,ki se nikoli nebodo zacelile.Prihajajo zelo slabi časi.
Macyy
28. 07. 2011 08.33
Kot svinsjki pisker so se razleteli Doktorati Ekonomije zahoda Harwarda in ostalo Kitajci se pa režijo, da jim bo vampe razneslo...in kako že gredo tiste zahodne Ekonomske oslarije Js prodajam koruzo ki je nimam tebi, ki je ne potrebuješ..na X dan...Aja Terminski trg..Da te resnično raznese od smeha in tisto delim pa nimam in tak proračun brez denarja iz njega pa 300 miljonov za Kulturo.. Temu bi rekli Norci tečejo zadnji krog..seveda z doktorati Ekonomije..
kim llsung
26. 07. 2011 14.39
amerika je tok zapufana da ji ni pomoci vazno da se orozje in vojne na polno proizvajajo davki,inflacija in podobno resujejo drzave mi po obrokih crkavamo
Adolph
26. 07. 2011 13.03
Ta nemir koristi samo spekulantom, . . . .. . . drugace pa bo ostalo vse po starem . .. .. .
crnkamn
26. 07. 2011 12.39
Prihaja: in dolg povecajo kako? s tem da jim drzave ki so tud v minusu odkupijo ta dolg? oziroma, malce natisnejo, dolarjev, evrov in naredijo inflacijo, zato da vsi ostali slabse zivimo iz leta v leto, ker stroski rastejo hitreje kot place in penzioni, pa se vedno imajo minus. Minus imajo pa tudi zaradi pohlepa, nepravilne razporeditve kapitala med ljudi, zato pa imas nekoga z 4 aston martini in 3 ladjami, eden mora pa z busom hodit naokrog. denar je zaradi sistemskih napak in krsitev ekonomskih nacel postal neka virtualna valuta katere bistvo blagovna menjave za blago in storitve, je minilo. inflacija bo se vecja in s tem razvrednotenje.
Prihaja
26. 07. 2011 10.53
Se pravi da dolg bodo morali povečati ker edino to lahko naredijo takoj. Kar se pa ostalega tiče pa lahko obremenijo nižji sloj, ali pa obremenijo bogate in ti potem breme prenesejo na nižji sloj. Bogati so si že napisali zakonodajo ki jim omogoča da se izmuznejo v vsaki situaciji in dokler se bodo spoštovali zakoni bo pač tako.
janez6b
26. 07. 2011 09.55
Zda se nikoli vec ne bodo resile tega dolga, kriv je pa sistem, ki zahteva za vsak natisnjem dolar obrest, in tako se zacaran krog nikoli ne konca, seveda ne bo dogovora, eliti pase da na borzah vse pada, bodo spet prisli do ogromnih premozenj po smesno nizkih cenah, ker elita ima na voljo 700 milijard opranega denarja iz biznisa z drogami.
yarrick
25. 07. 2011 17.50
Tomaž Škof 25.07.2011, 11:42 Tko z lahkoto da mora na KOLENIH prositi druge posojilodajalke daji dajo denar eh? to je pa res DRŽAVA ki je ZGLED za vse ostale.... msabc 25.07.2011, 11:40 Glej saj ni PRAŠANJE ČE BODO BANKROTIRALE ampak KDAJ BODO. Misliš da če sedaj sprejmejo dvig limita zadolžitve na 16.000 miljard, da bo v letu 2013 ameriak SPOSOBNA začeti odplačevati ta dolg? malo morgen.zopet e bodo poskušali na novo zakreditirati.in znova.in znova.in znova....le da jim po 2013 pomoje NIHČE več ne bo dal kredita. kar pase tiče vojne je pa tko in tko verjetno da bo neka globalna vojna v roku parih let. RagingPixel 25.07.2011, 11:49 pa veš zakaj še kar laufa? ker TOO BIG TO FAIL banke kontrolirajo nacionalne politične svete, ki se potem zaradi bank zadolžujejo pri kitajcih.Problem pa je ko nihče noče več dati denarja za reševanje bank, ki so prepohlepne.in kaj se zgodiko začno na veliko propadati TOO BIG TO FAIL banke eh?
toncek-
25. 07. 2011 16.35
Zarad mene lohk tud zlato izkopni se nimam zakaj bat upam da še puf zgine pol sn pa na konju.
glich
25. 07. 2011 15.48
Ameriškemu kongresu ne zmanjka denarja za vojne. Očitno so edin,i ki znajo izbirati bogate žrtve.
kepar11
25. 07. 2011 12.04
Ja le kdo je sploh sposoben odplačati to? noben...in komu smo dolžni? IMF-ju? Rockefellerju in njim podobnim ker printajo denar, kot da bi prodajali jabolka?....neumnost ne pozna meja...