Gospodarstvo

Bo propadel tudi osmi poskus prodaje Mercatorja?

Ljubljana, 17. 10. 2011 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič/N.D.
Komentarji
4

Hrvaški Agrokor Ivice Todorića bo očitno spet najbolj resen kandidat za nakup večinskega deleža Mercatorja. Do izteka roka naj bi namreč prispelo le nekaj ponudb, pri tem pa obstaja vprašanje, ali Agrokor lahko izpolni vse pravne pogoje.

Reklamni napis
Reklamni napis FOTO: 24ur.com

V oddaji 24UR so poročali, da je neuradno slišati, da naj bi prispelo največ pet ponudb za nakup Mercatorja, kar pa je verjetno manj od pričakovanj. Andraž Grahek iz KD Skladov pravi, da za Agrokor lahko skoraj z gotovostjo trdimo, da bo oddal ponudbo, drugi tip pa so skladi zasebnega kapitala oziroma tveganega kapitala. In ti se bodo, tako strokovnjaki, težko kosali z Agrokorjem. Pogoji financiranja so se namreč tako zaostrili, da dobro ceno, recimo vsaj 200 evrov za delnico, lahko ponudijo le strateški kupci.

Damir Kuštrak iz Agrokorja pravi, da konkurenca zagotovo bo. "Ampak ta konkurenca bo iz drugih področij, verjetno s finančnih, različni skladi. Ti interesi pa niso nujno isti,'' je dejal Kuštrak. Agrokorjevi interesi so bistveno širši in dolgoročnejši. Še več, s prevzemom si želijo izboljšati celo lasten finančni položaj. "Mercator je zanimiv zato, ker deluje na istih trgih kot mi. Torej v Srbiji, Bosni, na Hrvaškem in tako naprej,'' je dejal Kuštrak.

Po eni strani prednost, po drugi problem, saj bi združeni družbi v večini držav nekdanje Jugoslavije najverjetneje presegli dovoljenje tržne deleže. Tudi v Sloveniji, kjer varuh konkurence zadevo že preučuje. Ravno v petek je namreč prejel dopolnitev namere za preglasitev koncentracije. Grahek ob tem pravi, da se moramo vprašati, ali je Agrokor lahko kupec, ki vse pravne pogoje izpolni in tudi prevzame Mercator.

Žiga Debeljak
Žiga Debeljak FOTO: 24ur.com

Sploh, ker ne slovenska politika ne uprava Mercatorja nad Agrokorjem nista navdušeni. "Vsekakor si v Mercatorju želimo, da bi pridobili stabilne, finančno močne lastnike, ki bodo še naprej podpirali razvoj Mercatorja kot vodilnega trgovca v regiji," je medtem dejal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak.

In morda je tokrat – tako zaradi finančnih težav bank lastnic kot političnega brezvladja – vendarle pravi čas za prodajo. Seveda, če Mercator in z njim večni nacionalni interes ne bosta postala del predvolilne kampanje, so še dodali v oddaji 24UR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
18. 10. 2011 08.14
... Zigec zvani Pinky - ne bo prodal mercatorja ...
tomi.passion@gmail.com
18. 10. 2011 08.00
Fructal je prodan Srbom, obalni turizem Črnogorcem, Droga-Kolinska Hrvatom, Ljubljansko gostinstvo je v domeni Srbov in Črnogorcev...in sedaj, ko prihaja zaključna faza, bomo prodali Mercator Hrvatom in za premiera dobila Jankovića. Počivaj v miru moja Slovenija, bila si najlepša, dokler si BILA!
lesnikovsok
17. 10. 2011 22.34
zakaj nebi kaj druzga prodali kokr merkator? aja nemormo smo že vse prodal. in to hrvatom ko so bli še par dni nazaj 20 let za nami
ivo55
17. 10. 2011 20.20