Gospodarstvo

Bo maja drugo leto težko pričakovana gradnja odseka Draženci–Gruškovje vendarle stekla?

Ljubljana, 26. 11. 2014 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars sporoča, da bi lahko z gradnjo dolgo pričakovanega avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje pričeli maja prihodnje leto, a le ob predpostavki, da ne bo zapletov pri izbiri izvajalcev. Prva vozila bi lahko po njem zapeljala septembra 2017.

Hajdina-Draženci
Hajdina-Draženci FOTO: Mia Media

Avtocestni odsek Draženci–Gruškovje, za katerega je Dars pred časom dobil dodatnih šest milijonov evrov z naslova kohezijskih sredstev, bi lahko začeli graditi maja prihodnje leto. Del tega odseka bi lahko za promet odprli septembra 2017, celoten odsek pa julija 2018. Kot so pojasnili na Darsu, so omenjeni datumi postavljeni ob predpostavki, da bodo postopki izbire izvajalca gradnje avtocestnega odseka tekli brez zapletov, torej brez pritožb ponudnikov. Če bo do pritožb prišlo, pa se bo začetek gradnje in predaja odseka prometu zavlekla.

Zlatoličje-Hajdina-Draženci
Zlatoličje-Hajdina-Draženci FOTO: Mia Media

V prihodnjem tednu naj bi bil objavljen prvi razpis

Potem ko je Dars pridobil dodatna evropska sredstva za 13 kilometrov dolgi nedokončani del podravske avtoceste med Draženci in Gruškovjem, je dopolnil investicijski program in ga 14. novembra poslal v potrditev ministrstvu za infrastrukturo.

Na ministrstvu naj bi program potrdili še v tem tednu, sledil bo podpis sklepa o potrditvi investicije, kar se bo, kot pravijo na Darsu, zgodilo do konca tega tedna ali v začetku prihodnjega tedna.

Razpis za izvajalca gradbenih del za prvi del avtocestnega odseka (7,25 kilometra) – za ta del so že avgusta pridobili gradbeno dovoljenje – bo objavljen po podpisu sklepa o potrditvi investicije, predvidoma v prihodnjem tednu.

Celotna investicija je ocenjena na 194,55 milijona evrov (brez DDV), od tega vrednost gradbenih del znaša 164,1 milijona evrov (brez DDV). Poleg z evropskimi sredstvi – teh je z dodatno pridobljenimi šestimi milijoni skupaj 62 milijonov evrov – bodo projekt financirali s krediti in lastnimi viri.

Dars je sicer glede gradnje odseka med Draženci in Gruškovjem že v zamudi. Po prvotnih načrtih je bil razpis za izvajalca del predviden sredi septembra, z deli so nameravali začeti marca prihodnje leto, celotna trasa pa bi bila končana v letu 2018.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko112
26. 11. 2014 14.04
+2
September 2017? Ali so upoštevali vse anekse, pritožbe in ostale neumnosti ki jim jih rata narediti da se bo to podaljšalo v leto 2050 in nekajkrat preplačalo. Aja na koncu bo pa ko prekmurska AC, preozka in brez odstavnega pasu.
Klampfman
26. 11. 2014 18.03
-6
Prekmurska avtocesta je povsem dovolj široka za količino prometa, ki jo ima.
joezzz
27. 11. 2014 11.45
+3
govori ljubljančan, ki se po pomurski avtocesti pelje mogoče 1 krat na leto.