Gospodarstvo

Se bo indijski 'revež' rešil z leti v Slovenijo?

Ljubljana, 30. 06. 2011 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Air India, katere letala naj bi letela čez Slovenijo v ZDA, je z večmilijardnim dolgom v finančni krizi. Plače neredno izplačujejo, zato naj bi bili piloti med letom neosredotočeni, zaradi neplačil peša tudi dobava goriva.

Premier Borut Pahor ob prihodu na letališče v New Delhiju
Premier Borut Pahor ob prihodu na letališče v New Delhiju FOTO: Reuters
Rokovanje premierja Pahorja na letališču v New Delhiju
Rokovanje premierja Pahorja na letališču v New Delhiju FOTO: Reuters
Od združitve Indian Airlines in Air India leta 2007 zaposleni redno stavkajo zaradi slabih delovnih pogojev.

14. junija so podpisali memorandum o soglasju med slovensko Adrio Airways, Aerodromom Ljubljana in Air India za polete iz Indije preko Slovenije v ZDA.

A indijski letalski prevoznik, ki je v državni lasti, je po poročanju lokalnih medijev v resnih finančnih težavah. Indijski mediji poročajo, da država ni pripravljena plačati več toliko pomoči, da zaposleni niso dobili aprilske in majske plače, da so odpustili nekaj pilotov, da dobavitelji zaradi neplačil neradi dajo gorivo, zato mora država pogosto pomagati pri poplačilu kerozina. Prav tako naj bi imela letalska družba več milijard evrov dolgov.

Zaradi pogostih zamud pri izplačilu plač je večina pilotov izredno nezadovoljnih, zato so maja letos z 10-dnevno stavko zahtevali pošteno plačilo in boljše pogoje. Dosegli so vnovično zaposlitev nekaterih odpuščenih pilotov in vnovično možnost organiziranja v sindikatu Pica.

Piloti trdijo, da so prevarani, da imajo njihovi indijski kolegi na mednarodnih letih do 3000 evrov višje mesečne plače. Šlo je celo tako daleč, da so v protestnem pismu, 9. junija poslanem vodstvu Air India, zapisali, da med letom niso popolnoma osredotočeni, je poročala indijska televizija NDTV. "Vsak človek lahko pod takim ekstremnim stresom slabo dela. Za morebitno nesrečo ali incident v zraku bo krivo vodstvo," je zapisal eden izmed pilotov, ki so mu zatem prepovedali leteti.

Indijska televizija NDTV Air India z dolgom več milijard evrov označuje za reveža.
Indijska televizija NDTV Air India z dolgom več milijard evrov označuje za reveža. FOTO: Reuters
Vodstvo pilote Air India sili, da letijo več ur in bolni, trdijo sindikalisti.

Vzrok stresa naj bi bila neredna izplačila vsem zaposlenim. Vodstvo je na pismo odgovorilo z dopisom, v katerim obtožuje pilote, da so sami krivi za finančne težave v njihovem zasebnem življenju. Predsednik uprave Air India Arvind Jadhav je zapisal: "Banke, finančne institucije, trgovci in dobavitelji zaradi težke finančne situacije zahtevajo vse večja zavarovanja posojil. Nedavna stavka in posledično velike izgube so prisile podjetje v životarjenje iz rok v usta."

Prvi pristanek v Sloveniji prihodnje leto?

Na Letališču Jožeta Pučnika ocenjujejo, da posel z Air India zaradi finančnih težav zaenkrat ni pod vprašajem. Obetajo si več prometa, prvič naj bi indijski boeing 777 v Sloveniji pristal pomladi ali jeseni 2012.

Premier Borut Pahor ni želel razkriti poslovnih skrivnosti med morebitnimi strateškimi partnerji. Avgusta ali septembra bodo vnovič pogovori z indijskimi predstavniki, sicer pa Air India ne bi reševala Adrie Airways, temveč išče poceni poti v Evropo zaradi poskusa prestrukturiranja. Slovenski letalski prevoznik bi imel posredne koristi, saj si lahko obeta več potnikov na linijah po Evropi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24Ppkur
12. 07. 2011 13.05
... zagotovo je Tajnikar delal poslovni načrt za Adrio ...
z1v2e3z4dica
06. 07. 2011 10.48
hja to je naš krizni manager..:)
tito-idol
06. 07. 2011 08.53
Skupaj se bodo potunkal.
pika poka ježek
05. 07. 2011 11.19
-1
volek 01.07.2011, 13:29 0 tgorazd, Pohar ve, da minus in minus da plus. @ Točno, Pahor pozna to matematično zakonitost in se očitno nanjo tudi zanaša, toda pozablja da ta zakonitost velja le pri množenju, njegove poteze pa se ne množijo temveč seštevajo. Matematično je tako minus čedalje večji.
Byron
05. 07. 2011 08.35
In ta Air India naj bi rešil našo Adrio Airways??? Bravo Borat, zaslužiš 100 zaporednih nagrad za ekonomijo.
badb0y
04. 07. 2011 08.51
Ja bodo se rešili samo ko bo adria dobila denar od države ga bojo pobasali in Adrio dali v stečaj :D
legnum
01. 07. 2011 14.28
Najbrž se bomo s tepihi vozil Pahor razn tega tam ni dobil nič drugega.
volek
01. 07. 2011 13.29
-1
tgorazd, Pohar ve, da minus in minus da plus.
Jimi1
01. 07. 2011 11.42
Pahor ima pač "prefinjen" občutek za izbiro "poslovnih partnerjev"....
tgorazd
01. 07. 2011 09.13
imam firmo z dolgovi, iščem partnersko firmo z dolgovi da se skupaj rešiva iz krize
volek
01. 07. 2011 08.29
Belt, meni je popolnoma jasno, da so kratki poleti nesorazmerno dražji od prekooceanskih, ampak zakaj bi Indujec, ki želi v FRA, Brussel, Pariz, London pristal na Brniku in nato čakal na Adriin polet tja. Ideja je dobra ampak iz te moke ne bo kruha. Brnik je za Indijce "in the middle of nowhere", pa še celotna karta do na primer Brussela bo dražja. In koliko potnikov za polete z Balkana bo pridobila Adria na račun potovanj v ZDA? Verjetno premalo. Prepričan sem da sta obe kompaniji finančno računali ena na drugo, pa se ta računica ne bo izšla. Adria v tem obsegu kot je sedaj je obsojena na propad lahko pa davkoplačevalci vsakoletno donirajo par sto mio€, seveda, če bo EU to dovolila.
cepec22
01. 07. 2011 06.41
Kaj se zgodi ce se zdruzita dva reveza? Air Indija ne bo resil Adrie! Potrebno bi bilo gledati sirse letalski biznis z ocmi letalskega strokovnjaka - biznismena. Ker v Sloveniji upada prirastek prebivalstva, nam Indijci na tem podrocju lahko pomagajo, v casu ko bodo cakali na Brniku. Vse ostalo pa je prazno govorjenje, saj nas premier ima se veliko idej. Treba ga je spodbuditi pa bo se kaj povedal
belt
01. 07. 2011 00.34
@fox12 Letališče bo dobilo nov terminal leta 2014, do takrat bodo pa improvizirali preberi si intervju od Skobirja na siolu. Kako bo ta improvizacija izgledala pa nevem. @volek volek moj volek tebi se pa nič v glavo ne usede ane? Spet primerjaš jabolka s hruškami. Prosim ne haj primerjati cene Adrije po Evropi z drugimi prevozniki, ki letijo medcelinsko ker so stroški in vse ostale stvari računane povsem drugače. Poglej si lete britisha,air france,lufthansa po evropi pa boš videl, da imajo iste cene kot Adrija ne more se pa ta cena dvigati premosorazmerno z preletenimi kilometri kakor deluje tvoja logika. Kar se pa tiče letališča ti določene stvari dam prav ampak gorivo se bo pocenilo oziorma se bo moralo, da bomo atraktivni za Air indijo. Petrol ima isti dobiček če proda Adriji 1000 l po 1€ ali pa Air Indii 10000l po 0,1€ pa ne me zdej za besedo držat glede cifer samo hočem povedat, da en Boeing čez ocean požre ogromno goriva. Za informacijo ti pa povem da je iz balkana tedensko veliko potnikov ki z Adrijo letijo do Frankfurta in imajo naprej connecting flight v New York. Tako da neke analize so bile verjetno narejene če bo pa posle zaživel bomo pa videli. Optimizem pa ne škodi ali pač? In prosim pustite pahorja on nima nič s tem dogovor je bil sklenjen že prej Pahor ozoiroma Vlačič je samo podpisal memorandum ostalo rihtajo obe družbi med sabo. Pa kolikor sem jaz Boštjančiča na odmevih zastopil se za podobne posle dogovarjajo še z drugimi prevozniki. Vsak potnik več na Adrijskem letalu je dober.
volek
30. 06. 2011 19.06
radenska16, a ti nočeš razumet da je to letališče za malo Slovenijo popolnoma dovolj. Nikdar tukaj ne bo rednih letelskih linij z velikimi jumboti. Letališke storitve so predrage, Slovenija ima 2 mio prebivalcev, večinoma z nizko kupno močjo, za tuje turiste smo nezanimivi. Z Brnika od Slovenskih državljanov v večini potujejo tisti, ki kart ne plačujejo iz svojega žepa, to pa so politiki in gospodarstveniki državnih monopolistov, katerim so cene kart deveta briga.
Turgensis
30. 06. 2011 18.39
@radenska16 seveda nam nima kaj škodit, če ima dolgove, saj ne gre za nobeno lastniško povezavo. Flota air indije je nakoliko drugčna, kot si jo napisal, na spletni strani ponavadi ne posodabljajo podatkov. flota je sledeča: (podatki od februarja 2011) 24x A319 28x A320 20x A321 2x A330-200 5x B747 8x B777-200 12x B777-300 Naročeno imajo še 3x B777-300, 27x B787. Definitivno eden izmed manjših indijskih prevoznikov, vendar za naše razmere precej velik. Zakaj pa bi rabili dodatno stezo na brniku?? Londonski heathrow je najprometnejše letališče v evropi in ima 2 stezi, pa povprečno vsako minuto vzleti/pristane letalo. Rabimo nov terminal, da se bodo imeli ljudje kam dat, kaj počet, ko čakajo na let, steza pa je dovolj ena.
Zentrum
30. 06. 2011 18.08
@volek, pa mi povej, kaj ma zdaj spet politika tle veze....?
volek
30. 06. 2011 17.49
radenska16, jest predlagam dodatno pisto do centra Ljubljane oziroma Gregorčičeve in Šubičeve, da bojo naši politiki kar direktno v letala vstopal. Ma ti si glavca.
morjejeslano
30. 06. 2011 17.08
gliha skup štriha.
delboske
30. 06. 2011 16.43
Pahor nam je pripeljal rešitev za SCT iz Libije, nato je SCT rešaval z ruskimi tajkuni in sedaj Adrijo z Indijci. Ni kaj, možakar ima nos za biznis.
Zentrum
30. 06. 2011 16.02
@archee.kren, glede pomanjkanja prostora se strinjam. Sploh če mislijo ornk povečati letalski protmet, bi bilo treba razmisliti tudi o dodatni stezi. Kar se pa Adrie tiče, no ja.. ima neko simbolno vrednost. Se pa strinjam glede vodstva, vse pometat na cesto in zamenjat.