Gospodarstvo

Bo Grčija sprožila mehanizem za finančno pomoč?

Atene, 19. 04. 2010 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrestna mera na grške obveznice je danes za nekaj časa zrasla tudi na 7,621 odstotka, kar je rekord v zgodovini evra. Tako višino naj bi v Grčiji že označili za nevzdržno.

Padanje delnic na atenski borzi (april 2010)
Padanje delnic na atenski borzi (april 2010) FOTO: Reuters

Obrestna mera, ki jo mora Grčija ponuditi za izposojo denarja za deset let, se je za kratek čas povzpela celo na 7,631 odstotka, kar je tudi rekord v zgodovini območja evra. V petek je znašala 7,366 odstotka. To pomeni, da mora Grčija svoje desetletne državne obveznice ponujati z za 4,55 odstotne točke višjo obrestno mero kot na primer Nemčija, prav tako članica območja evra. V petek je ta razlika znašala 4,28 odstotne točke.

Grčija je sicer konec minulega tedna sporočila, da je začela z vsemi pripravljalnimi koraki za primer morebitne prošnje za sprožitev mehanizma za finančno pomoč evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Način pomoči evroskupine je že znan, način pomoči IMF pa še ne

Finančni ministri držav v območju evra so 11. aprila dosegli dogovor o še zadnjih podrobnostih mehanizma pomoči Grčiji. Evroskupina je Grčiji v prvem letu po sprožitvi mehanizma pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri. Ni pa še znano, koliko natančno naj bi k mehanizmu prispeval IMF in pod kakšnimi pogoji.

Danes naj bi v Atene prispela skupina strokovnjakov iz EU, Evropske centralne banke in IMF, da bi se dogovorili o pogojih in še posebej višini obrestne mere, po kateri bi si Grčija lahko izposodila omenjena sredstva.

Vendar pa so nato obisk zaradi motenj v letalskem prometu preložili na sredo. Finančni trgi so zaradi tega še vedno v negotovosti glede reševanja grške dolžniške krize. Ta je sicer že zmanjšala vrednost evra, povzročila nesoglasja znotraj EU in spodkopala ugled območja evra, še poroča AFP.

Grška situacija vpliva tudi na druge rizične države

Visoka obrestna mera na grške obveznice ob vsem tem že vpliva na višino obrestnih mer na obveznice nekaterih drugih članic območja evra, za katere se šteje, da so v tveganju zaradi visokih dolgov in javnofinančnih primanjkljajev.
Obrestna mera na portugalsko desetletno državno obveznico se je s petkovih 4,462 odstotka danes zvišala na 4,511 odstotka, na irsko državno obveznico pa s 4,555 odstotka na 4,594 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
19. 04. 2010 20.59
Drugo leto bo pomoč rabila Slovenija to je 100%ker so pri nas vse pokradli
tron3
19. 04. 2010 19.16
Ne zakaj bi jim pomagali, saj imajo okrog 10 družin, ki so nesramno bogate, naj jim zaplenijo premoženje, ki je tudi nastalo iz proračuna, ki so ga veselo praznili skupaj s politiki
SAUC001
19. 04. 2010 14.36
bo treba kupit kakšno Grško delnico ... ;)