Gospodarstvo

Gen-I ne bo dobavljal elektrike hrvaški vladi?

Zagreb, 02. 07. 2013 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska energetska družba Gen-I bi lahko ostala brez posla oskrbovanja najvišjih hrvaških državnih institucij z elektriko. Konkurenčno podjetje Profectio Energija se je namreč pritožilo, češ da je bila njihova ponudba nepravilna.

Slovenska energetska družba Gen-I bi lahko ostala brez posla oskrbovanja najvišjih hrvaških državnih institucij in uradov z elektriko, danes poroča hrvaški časnik Večernji list. Na razpis za izbiro dobavitelja elektrike se je namreč pritožilo konkurenčno podjetje Profectio Energija, češ da je bila ponudba Gen-I nepravilna.

Če bo hrvaška komisija za nadzor javne nabave, ki je sprejela pritožbo Profectio Energije, ocenila ponudbo Gen-I kot neveljavno, bo posel z državo dobila ravno Profectio Energija, ki je bila druga na javnem razpisu, poudarja zagrebški časnik.

Robert Golob domnevne pritožbe ni želel podrobneje komentirati.
Robert Golob domnevne pritožbe ni želel podrobneje komentirati. FOTO: POP TV

V pritožbi trdijo, da Gen-I ni poslal ustrezne različice sporazuma, ki ga ima s hrvaškim operaterjem energetskega trga. Ravno tako naj bi bila neveljavna tudi izjava o nekaznovanju pooblaščenega zastopnika družbe Gen-I, ker gre za slovenskega državljana. Kot pojasnjujejo, bi moralo potrdilo o nekaznovanju izdati pristojno slovensko sodišče in ne zagrebško, kot je to v prilogi ponudbe Gen-I.

Kot še trdi Profectio Energija, so imeli Slovenci v ponudbi tudi napačno potrdilo davčne uprave o dolgovih. Trdijo, da je ponudbo vložilo podjetje Gen-I Zagreb, medtem ko je potrdilo davčne uprave za Gen-I.

Če se bodo trditve pokazale za točne, bodo morali ponudbo Gen-I označiti za neveljavno. "To bo precejšen udarec za podjetje, ki je že v prvih teden dobilo približno 1500 hrvaških potrošnikov elektrike," ocenjuje časnik.

Golob: Hrvaški urad za javno nabavo je ocenil, da so vse ponudbe veljavne

Medtem je predsednik uprave Gen-I Robert Golob sporočil, da je hrvaški urad za javno nabavo 19. junija letos ocenil, da so bile veljavne vse tri ponudbe, ki so prispele na razpis za dobavitelja elektrike. "In drugič, v soglasju s kriterijem ekonomsko najbolj ugodne ponudbe je kot najboljša ocenjena ponudba Gen-I Zagreb d. o. o. Za razliko od drugih ponudnikov pa smo uspeli tudi zagotoviti, da bo vsa energija, ki je bomo posredovali, iz obnovljivih virov," je dodal.

Domnevne pritožbe ni želel podrobneje komentirati, ker razen navedb Večernjega lista nimajo nobenih uradnih informacij. Je pa poudaril, da ima vsako podjetje, ki je sodelovalo na razpisu, pravico do pritožbe.

Dveletna pogodba z vlado, ki so jo mediji označili kot "energetski posel leta", je bila v ponudbi Gen-I vredna dobrih 93 milijonov kun (12,4 milijona evrov), kar je bilo za slab milijon kun (120.000 evrov) bolj ugodno od ponudbe Profectio Energije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
02. 07. 2013 21.36
+1
Tako je prav na sviječe i u krevet!
antonino
02. 07. 2013 21.18
+1
Za razliko od drugih ponudnikov pa smo uspeli tudi zagotoviti, da bo vsa energija, ki je bomo posredovali, iz obnovljivih virov," je dodal. BRAVO - ZA SUBVENCIJE ZA TAKO ENERGIJO BOMO PLAČEVALI PA SLOVENCI.
goveja juha
02. 07. 2013 17.30
-7
hmmm....tale golob je en čudn "tič"....glede na našo folkloro bi lahko bil pod lupo KPK-ja ali pa kriminalistov očitno ima botra nekje v ljubljanskem magistratu
luciluk
03. 07. 2013 22.28
-4
ter na sodiščih, ter na Policiji, ter na tožilstvu povsod kjer so še vidni ostanki YU
resssssss
04. 07. 2013 09.00
+2
Kaj pa če je čisto slučajno, mogoče sposoben !!??
Terezinka
04. 07. 2013 14.14
Ti za Jugo je vseeno malo mlad kader. Tam v Jugi se je rodil in rastel, zrastel in postal menedžer pa je ob Bavčarju in njegovih