Gospodarstvo

Bo evroskupina zadovoljna s Slovenijo?

Bruselj, 05. 09. 2013 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šef evropskupine Jeroen Dijsselbloem je opozoril, da bodo pozorno spremljali države, v katerih so zaznali presežna ali resna makroekonomska neravnovesja. Med zgolj dvema članicama Unije s presežnimi neravnovesji je tudi Slovenija.

Evroskupina se bo s predlogi proračunov članic ukvarjala v novembru. Temeljito jih bo preučila skupaj z Evropsko komisijo, ki bo preverila, ali so v skladu s priporočili, ki jih je vsaka država dobila od Evropske unije, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Če bo ugotovljeno pomembno neskladje nacionalnih proračunskih predlogov z evropskimi priporočili, bo morala članica pripraviti popravljen predlog, opozarja Jeroen Dijsselbloem.
Če bo ugotovljeno pomembno neskladje nacionalnih proračunskih predlogov z evropskimi priporočili, bo morala članica pripraviti popravljen predlog, opozarja Jeroen Dijsselbloem. FOTO: Reuters
Realistično je predvidevati, da bo potrebna dodatna pomoč Grčiji, a odločitve o tem ni pričakovati prej kot v prihodnjem letu. Jeroen Dijsselbloem

Slovenija je julija od evroskupine dobila opomin, da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, potem ko je Evropska komisija ocenila, da bo potreben dodaten fiskalni napor. V drugi polovici meseca se pričakuje v Sloveniji delegacija komisije, ki naj bi preverila uresničevanje bruseljskih priporočil.

Dijsselbloem je tudi znova izrecno opozoril, da bodo pozorno spremljali države, v katerih so zaznali presežna ali resna makroekonomska neravnovesja. Med zgolj dvema članicama Unije s presežnimi neravnovesji je poleg Španije tudi Slovenija.

Obenem je zaskrbljen zaradi prepočasnega izvajanja strukturnih reform, potem ko je na nujnost pospešitve reform pred dnevi opozoril že komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. Sploh v državah, ki so dobile dodaten čas za zmanjšanje primanjkljaja, torej tudi v Sloveniji.

"Začetek delovanja bančne unije mora biti uspešen"

Pred nami je še dolga pot, a vesel sem, da se odmikamo od krize ... Razmere so še krhke, a obstajajo razlogi za optimizem. Jeroen Dijsselbloem

Šef evroskupine je izpostavil tudi nujnost vzpostavitve bančne unije, za kar je po njegovih besedah ključna čim boljša izvedba skrbnih pregledov in obremenitvenih testov v evropskih bankah. Prvi steber bančne unije, enotni nadzor, bo začel po njegovih besedah delovati oktobra in pred tem je treba izvesti omenjene teste – neodvisno in temeljito, brez političnih pritiskov. "Ključno je, da je začetek delovanja bančne unije uspešen," je poudaril.

Šele ko bo enotni nadzorni mehanizem deloval s polno paro, bo mogoče banke neposredno dokapitalizirati iz stalnega reševalnega mehanizma, kar pa bo le skrajna rešitev, mogoča le pod strogimi pogoji, je opozoril. Če bodo skrbni pregledi in stresni testi pokazali, da banka potrebuje svež kapital, ga bo morala najprej poskušati dobiti na trgu, nato bodo uveljavljena nova pravila o državnih pomočeh za banke.

V primeru potrebe po dokapitalizaciji bodo morali sredstva najprej prispevati lastniki banke in upniki, šele potem bodo lahko banke zaprosile za državno pomoč. Obenem nova pravila za državne pomoči terjajo, da bodo morale banke učinkovit načrt prestrukturiranja načeloma pripraviti pred dokapitalizacijo in v njem prepričljivo pojasniti, kako bo banka dolgoročno spet dobičkonosna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
09. 09. 2013 13.20
+6
A lahko ugibam..... ne bojo zadovoljni. Fasali bomo trojko (verjetno) kar bo sicer zelo slabo za navadne ljudi ker bojo denar izpulili ravno od nas povprečnežev. Po drugi strani pa če sa sami ne moremo rešiti teh pijavk ki pijejo še zadnje kapkje moči iz Slovenije nam bojo morali to storiti od zunaj. Se pa bojim da bo "izstavljen" račun zelo zasoljen.
Goflja_1
07. 09. 2013 20.18
+6
VI nid tajm and mani. A čas se je iztekel, denarja pa nihče noče dati. Kaj pa zdaj????????? Mimogrede, je kdo videl kaj Štruklja ali Semuliča?
Fifi Garbo
07. 09. 2013 18.37
+8
Ne makroekonomska neravnovesja, mi imamo problem z intelektoalno neuravnovešenostjo slovenskih politikov! Kdaj bodo resnično Gotovi, če pa ste vsi ovce!
Transformerji
06. 09. 2013 15.00
+8
Če bi spremenili zakone in bi poenostavili sistem za razna dovoljenja in soglasja, potem bi se zmanjšal tisti del javnega sektorja, ki ga je resnično preveč - to pa so BIROKRATI. Tako bi brez težav lahko črpali evropska sredstva, gospodarstvo bi lažje dihalo, pa tudi privatni sektor bi se lažje razvijal!
Transformerji
06. 09. 2013 15.05
+5
V tem je tudi smisel zmanjšanja števila občin !
Transformerji
06. 09. 2013 15.38
+8
Da nas vodijo nesposobni ljudje je že vse naprej navedeno; razmišljajo tako: vsako dovoljenje in soglasje je potrebno plačati (pa naj bo to občina ali država). Pri tem pa ne razmišljajo o tem, da bo z vedno večjo obdavčitvijo vedno manj takih, ki bi potrebovali soglasja ali dovoljenja!
napoleon3
06. 09. 2013 13.53
+0
Kaj pa če se vprašamo so Slovenci zadovoljni z Evroskupino?
rob3rt
06. 09. 2013 11.48
+6
PonovnoRojen Od takrat, ko je ves naš predimenzioniran javni sektor odvisen od tega, če še bo ta naša zavožena država dobila kak kredit (pri tem pa sploh ni pomembna obrestna mera in nič drugo).
User1063544
06. 09. 2013 08.58
+2
Od kdaj pa smo mi nekogaršnja lastnina da bomo skrbele kaj si drugi misli??? Aja.. pozabil... Od leta 2007....
brank1
06. 09. 2013 07.14
+4
Kar ni uspelo Dolfiju je uspelo Angeli. Vse nas ima pod komando.
lepota in zdravje
06. 09. 2013 06.42
+7
To pot pa še šlogarca obmolkne
Cofar
05. 09. 2013 23.06
+12
problem slovenske politike je da je 20 let zaposlovanje v javni upravi potekalo prehitro in po vezah. Danes je to močno volilno telo in se ne upajo krčiti na bolj trd način. Uvajati želijo DAVKE kar pa za moje pojme ni ravno dobra slika SLOVENIJA v EU! To je morda res hitra varjanta filanja proračuna. Dolgoročno pa veliko slabše saj se ljudje tako ali drugače potegnejo nazaj in zapravljajo manj!
Goflja_1
05. 09. 2013 20.40
+11
No novinarji 24ur, to je za vas naloga. Nimate časa, a ne!!! Se rajši ukvarjate z Janšo.
rob3rt
05. 09. 2013 15.24
+4
Zelo zadovoljni bodo... :P
puspan
05. 09. 2013 21.07
+14
Kot so bili z Bratuskovo, ko je bila na raportu v Bruslju.
lotmerzanec
05. 09. 2013 14.18
+9
Kako je to možno ?? Pa saj naši delajo(za svoje žepe)! Spet bodo krivi nesposobni EU birokrati Jankovič in Alenka pa nič!!