Gospodarstvo

Bo čez štiri leta brezposelnih 22 milijonov ljudi?

Ženeva, 11. 07. 2012 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če države ne bodo oblikovale politik, ki bodo šle v smer oblikovanja novih delovnih mest in povečanja možnosti za kreditiranje malega gospodarstva, bi brezposelnost v evroobmočju lahko v prihodnjih štirih letih doletela 22 milijonov ljudi.

Brezposelnost v evroobmočju bi lahko v prihodnjih štirih letih doletela 22 milijonov ljudi. Če države ne bodo oblikovale politik, ki bodo šle v smer oblikovanja novih delovnih mest, se bo število brezposelnih s sedanjih 17,4 milijona povečalo za 4,5 milijona, svari Mednarodna organizacija dela (ILO).

Po mnenju analitikov organizacije bi moralo realno gospodarstvo povečati naložbe, saj se bo sicer gospodarska kriza le še poglabljala, z njo pa se bo poglabljala kriza zaposlovanja. Države morajo oblikovati skupni imenovalec za oblikovanje politik, ki bi vodile do večjega zaposlovanja in večje globalizacije.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

ILO svetuje, naj se z izboljšanjem stanja v finančnem sistemu poveča možnosti za kreditiranje malega gospodarstva. Več naporov je treba vložiti v promoviranje investicij in povečati podporo iskalcem zaposlitve, zlasti mladim. Pri tem ILO za zgled daje skandinavske države, ki imajo za to oblikovane posebne programe.

Analitiki organizacije še ocenjujejo, da bi morala rast produktivnosti v močnejših gospodarstvih evroobmočja spremljati rast plač, saj bi se s tem lahko spodbudilo potrošnjo.

ILO je posebna organizacija Združenih narodov s 183 državami članicami.

Poročilo organizacije z naslovom Kriza zaposlovanja v evroobmočju: trendi in odzivi opozarja, da bo v vseh državah evroobmočja brez sprememb sedanjih politik, ki oblikujejo trg dela, prišlo do še večjega zaostrovanja razmer. V težavah ni samo evroobmočje, temveč vse svetovno gospodarstvo, opozarjajo v ILO.

Stopnja brezposelnosti se je v državah evroobmočja od leta 2010 povečala za več kot polovico, brezposelnih pa je več kot tri milijone mladih, starih med 15 in 24 let. Več kot tretjina delovno aktivnega prebivalstva je ali brez zaposlitve ali je izključena s trga dela, vse bolj pa se povečuje dolgotrajna brezposelnost.

Medtem ko so se s to težavo doslej najbolj ukvarjale južnoevropske države, se z vse bolj zaostrenimi razmerami na trgu dela srečujejo tudi v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Luksemburgu in na Malti, še ugotavljajo analitiki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobocat
14. 07. 2012 23.28
+1
Intervencija v Siriji bo naslednja stopnica za WW3
alterego
12. 07. 2012 12.57
te cifre o brezposelnih se menjajo ko vreme, enkrat jih je bilo v EU bojda že več kot 26 miljonov brez dela, zdaj jih je manj kot 18? a tistih 8 miljonov je brezposelnih Britancev in Madžarov pa Čehov?
b77
11. 07. 2012 19.57
+11
ne bo bo paj 44 miljonov mrtvih ker bo vojska
Damir Secki
11. 07. 2012 20.31
+5
Pol ne bo problema z brezposelnostjo več...
olyca
11. 07. 2012 22.02
+7
tri dva 1
12. 07. 2012 08.02
+0