Gospodarstvo

Biti vodja v današnjem svetu je izjemno zahtevno

Ljubljana, 04. 07. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gašper Jordan
Komentarji
12

Kakšen je CEO v resnici oziroma kakšen bi moral biti? Ker vstopam v svoja zadnja dva tedna kot CEO za en mesec, sem si že ustvaril sliko, kakšen mora biti. Moja prva predstava, preden sem začel z delom - in menim, da je ta predstava pogosta – je bila, da gre za šefa na vrhu stolpnice, ki se med tednom oglasi enkrat ali dvakrat, preveri, ali vse poteka po planu, drugače pa je dosegljiv na svoji jahti, kontaktirajo pa ga lahko le izbranci, pa še ti le v izjemnem primeru in s posebnim razlogom.

Obstaja torej negativna ideja o direktorju, ki povzdiguje glas na zaposlene, vzroji ob vsaki najmanjši priložnosti in že s prisotnostjo vzbuja strah in trepet med njimi.

Gašper Jordan je zmagovalec razpisa CEO za en mesec in mesec dni preživlja ob boku direktorja slovenske kadrovske agencije. Svoje izkušnje v blogih deli z bralci 24ur.com.

To je povsem napačna predstava, ki je, upam, že preživeta ali pa bo vsak čas izumrla. Ker je enostavno zgrešena in neresnična. Direktor, s katerim imam priložnost trenutno sodelovati, torej Miro Smrekar, je eden najbolj mirnih ljudi, kar jih poznam. Ne glede na situacijo ohranja mirnost in učinkovitost, saj išče rešitve, namesto da bi brodil po težavah.

V osnovi je CEO generalist specialist. To pomeni, da pozna vsa področja, ki zadevajo poslovanje, od pravnih zadev do marketinga. Presenetilo me je dejstvo, da vsa področja pozna izjemno natančno in to s številkami vred. Nenehno mora preskakovati s tematike na tematiko, včasih v neverjetno hitrem tempu, ki ga velikokrat s težavo dohajam. Da o tisočerih številkah, kazalnikih in rezultatih, ki pripadajo vsakemu področju, sploh ne govorim.

V osnovi je CEO generalist specialist.
V osnovi je CEO generalist specialist. FOTO: CEO za en mesec

Imeti mora visoko izraženo čustveno inteligenco. To v praksi pomeni, da zna odkriti in priklicati na plano najboljše v ljudeh, je dojemljiv za probleme drugih, vzbuja občutek pripadnosti zaposlenim, uspešno rešuje konfliktne situacije, je avtentičen in vodi s svojim zgledom. Poleg tega mora imeti dobro razvito sposobnost empatije in samokontrole.

Dostopnost in odprtost sta izjemnega pomena v odnosu do zaposlenih. To, da se lahko na svojega vodjo vedno obrneš, potrkaš na njegova vrata in predlagaš rešitev ali izpostaviš problem, je pomemben gradnik dobrega odnosa. S tem se poveča vključenost zaposlenih, kar vodi k višji uspešnosti, učinkovitosti in zadovoljstvu.

Biti vodja v današnjem poslovnem svetu je izjemno zahtevno delo. Kot prvo, biti moraš podkovan na vseh področjih, ki zadevajo podjetje. Kot drugo, imeti moraš dobro razvite mehke veščine. Kot tretje pa moraš biti hkrati vodja in timski igralec, saj je lahko vodja dober le, če se tudi avtentično vključuje v ekipo.

Milenijci
Milenijci FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
05. 07. 2017 08.20
+1
Kdor ni zadovoljen s svojim šefom lahko odpre svoje podjetje.
paxvobiscum
04. 07. 2017 19.33
+2
Za šefa moraš biti predvsem dober psiholog. Če pa si slučajno v firmi začel z dna in si sposoben zamenjat vsakega podrejenega za več ur na mašini, na blagajni, za računalnikom, ni pomembno, kje.... si pa CAR !
adonai
04. 07. 2017 13.50
+5
V glavnem sami psihopati, ki stremijo k doseganju ciljev za vsako ceno, povsem nesposobni empatije in čustev,...
Tempus Fugit
04. 07. 2017 11.02
+1
Nekateri CEO oz. Cheat Every One res jemljejo svoj naziv dobesedno. Tako kot okolica oblikuje posameznika, tudi "čvarki" oblikujejo obnašanje...Skratka, smisel življenja ni v tem, da 200% garaš za materialne dobrine, ker na koncu itak nič s seboj ne neseš, ostane samo spomin kakšen si bil (če imaš koga, da se te spominja).
trdovrat
04. 07. 2017 16.19
+2
Tempus bravo, dodal bi še, da za materialne dobrine njihovih lastnikov!
Emtisunce
04. 07. 2017 10.31
+6
Za Biti vodja - Direktor je v poslovnem svetu OD NEKDAJ veljalo (danes ni nič drugače), da mora biti podkovan na vseh področjih, ki zadevajo podjetje.
Zentrum
04. 07. 2017 08.34
+5
Ta vaša predstava o takem direktorju velja večinoma za javni sektor. V privat sektorju je tega manj, sploh v manjših podjetjih.
Uporabnik565636
04. 07. 2017 10.32
+1
Težko. Tam vodje v glavnem ne vedno kaj se dela na oddelku, zaposleni so prepuščeni samim sebi, razen ko je potrebno prevzeti odgovornost za nekaj, kar bi moral narediti ali urediti šef, pa ni, kontaktirajo pa ga lahkjo samo izbranci.
NDH
04. 07. 2017 08.25
+7
CEO ? še kmal pa boste izumrli slovenski jezik
batom@pinkponk.com
04. 07. 2017 09.09
+7
Rusvaj
04. 07. 2017 09.53
+5
Več znaš, več veljaš, več delaš ( 0 prostega časa, dopust pa je luxus)