Gospodarstvo

Big Bang: 'Bogatih' tisoč evrov odpravnine

Ljubljana, 06. 05. 2009 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pet Big Bangov "zaradi upada prodaje" zapira vrata, zato bodo tudi odpuščali. Zanimivo, podjetje naj bi sicer poslovalo pozitivno. Javili so se ogorčeni zaposleni, ki govorijo o odpuščanjih na ''umazan način''.

Big Bang zapira trgovine.
Big Bang zapira trgovine. FOTO:
Kot dober gospodar vse naše centre redno prenavljamo in jih po potrebi prestavljamo. Lani smo jih prenovili ali na novo odprli osem. Direktor Big Banga Bojan Knuplež

Big Bang, ki spada pod Merkur Group, zaradi upada povpraševanja zapira trgovine v Kočevju, Slovenj Gradcu, Postojni, Velenju in kranjski Qlandii, je za 24ur.com povedal Rok Istenič iz Merkurja. Obe trgovini v BTC Ljubljana ostajata, saj prodaja ni upadla.

Zapirajo pet manjših trgovin, ki so bile v najemu. ''V štirih centrih je razlog padec prodaje, v kranjskem pa zamik širitve centra za neznano obdobje. Trenutna lokacija je premajhna, da bi bila za nas dolgoročno zanimiva,'' je pojasnil direktor Big Banga Bojan Knuplež. ''Število nakupov in nižanje vrednosti povprečnega nakupa opažamo v zadnjih dveh mesecih tega leta. Vrednostno je padec od produktne kategorije do produktne kategorije različen. V povprečju je raven prodaje pod letom 2008 in nad letom 2007, nekje vmes,'' je pojasnil.

Obe trgovini v BTC Ljubljana ostajata, saj prodaja ni upadla.

V Big Bangu bo prišlo tudi do odpuščanj delavcev za določen čas, medtem ko bodo zaposlenim za nedoločen čas ponudili delo v eni od drugih trgovin. ''Prenehali smo podaljševati nekatere pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Teh pogodb je 30,'' je razložil Knuplež.

Zaposleni v Big Bangu, ki niso želeli biti imenovani, pa so opozorili, da možnost zaposlitve v drugih poslovalnicah dobi le peščica. ''V poslovni enoti Slovenj Gradec bo premeščen samo en delavec od osmih, kar ni skrivnost. Malenkost drugače se je zgodilo v Velenju,'' so zatrdili. Spregovorila je še ena bralka: ''V podjetju Big Bang sem bila zaposlena sedem let, sedaj pa so me odpustili na umazan način. Iz poslovalnice v Ljubljani so me premestili v poslovalnico Kočevje. Obenem pa sem dobila priporočeno pošto o nameri o odpustitvi, ker se poslovalnica v Kočevju zapira. Po 14 dneh pa so mi odpoved prinesli domov. Sedaj sem v odpovednem roku in 'obogatela' bom za tisoč evrov odpravnine in potjo na Zavod za zaposlovanje.''

Skupno je sicer v Big Bangu zaposlenih 490 oseb. Rezultat poslovanja Big Banga za prve tri mesece leta 2009 je po zagotovilih prvega moža pozitiven.

Merkur zaposluje

Istenič je zanikal govorice o zapiranju Merkurjevih centrov. ''V Murski Soboti smo imeli dve trgovini, eno za gospodinje, drugo za mojstre, zato smo ju 15. aprila zaprli, 21. maja pa odpiramo en velik center, kjer bodo kupci vse našli na enem mestu. Podobno nameravamo letos storiti tudi v Škofji Loki,'' je pojasnil. Večji trgovinski centri prinašajo tudi nova delovna mesta, konkretno bodo v Murski Soboti zaposlili še 12 ljudi.

V Merkurju, kjer polovico blaga prodajo končnim kupcem, polovico pa podjetjem, finančno krizo že blažje občutijo. Pri prodaji podjetjem se pozna upad prodaje, ugotavljajo pa tudi, da ni več "naključnih kupcev". ''Zaenkrat je prodaja v trgovinskih centrih solidna, vendar ne moremo govoriti o rasti. Kupci so postali previdni, naključnih nakupovalcev je manj, potrošnik v trgovino vstopi že odločen,'' je pojasnil Istenič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Replica
10. 05. 2009 13.54
kritika=pahor
pogan
07. 05. 2009 21.33
albertinum????!!!! toti lastniki, niso dali niti 1 eura da so kupli merkur in bingbang in bof! NITI EVRA! ves kako je merkur kupil bigbang? bigbang je vzel kredit, da je lahko merkur kupil bigbang! ves kako je merfin, kupil merkur?? merkur je najel kredit!!!! ti je sedaj jasno????
kritika@email.si
07. 05. 2009 21.17
albertinum, pa kje si ti neoliberalno-kapitalistični človečnjak?! Ta bi še svojo mater za denar prodal.
kritika@email.si
07. 05. 2009 21.15
Replica, pojdi raje na Jelinčičevo stran in tam smeti strani s svojimi neumnostmi. Sicer pa zame ni nobeno presenečenje, da se to dogaja z Big Bangom. Vsako podjetje, ki nima dobrih odnosov do zaposlenih se na dolgi rok sfiži.
KomentarDOO
07. 05. 2009 15.00
Tukaj bi očitno večina rada dala slovenskim podjetjem, ki dobiček pretvorijo v nagrade upravi in direktorjem...to podpirate? Raje imam potem tujce, ki enako plačajo naše delavce, dobiček pa naj oddnesejo, saj so mi pomagali pri preživetju! Big Bang, Merkur, Mercator...to so podjetja, kjer slovence osušijo in sami poberejo denar za luksuzne hiše. Lidl mi nudi enakovredno robo za več kot 50 % ceneje! OBI mi nudi stvari, ki so dokazano ceneje...itd!
Replica
07. 05. 2009 14.56
pametnjakoviči...boste podpirali lastno državo ali tujce?? in kdo je potem pravi slovenc?..nemci bodo letos v veliki večini šli na svoje morje, da bodo zaščitili svoje gospodarstvo in recesijo...mi pa mormo vedno nosit denar čez mejo?..vi imate polne riti vsega, ker vam domače ne diši..pa kje piše, da je naše dražje?v Lidlu, Hoferju ni slovenske robe ampak kitajska roba...sram vas naj bo, da pravite, da pametujem, ko predlagam, da kupujmo lastno preverjeno kvalitetno robo...primerjajte sok Fructal in en sok v Lidlu??..ta iz Lidla mi gre na kozlanje..pa še nekaj nasploh se mi ne smilite s svojimi komentarji ker v Lidlu in Hoferju vidim samo črne take kot ste tu gor...
tron3
07. 05. 2009 13.11
Pa kaj ste pa pričakovali, to se je že vedelo, ko se je Kordež odločil da bo kupil Big Bang, da bo nekaj časa počakal, potem pa začel odpuščati in zapirat trgovine, ki ne bodo dobičkonosne. Morate navedenega gospoda razumeti, ima ogromne dolgove, pa še Gorenjska banka lahko gre v maloro! Malce več strpnosti in razumevanja prosim za g. TAJKUNA
KomentarDOO
07. 05. 2009 12.58
No v Big Bangu so problemi že zelo dolgo...že lani julija, ko sem bil pri njih so govorili, da je promet za 20% nižji kot leto prej...zraven tega pa so ti podatki preverljivi, tako da je brezveze lagati g. Knuplež! Zaprli pa so 6 trgovin in še jih bodo. V kratkem bo na udaru BOF!
PIPI3456
07. 05. 2009 11.14
tu in tam bo potrebno kakšnemu lastniku razbit glavo malo bolj kot so jo gospodu iz gorenja,tak da se ničesar ne bo več spomnil...........
albertinum@excite.com
07. 05. 2009 10.59
Kaj se zaposleni razburjajo? Lastniki imajo vso pravico odpirati in zapirati podjetja, kot presodijo, da je zanje najboljše. Saj razpolagajo z lastnim denarjem, tako kot zaposleni razpolagajo s svojim osebnim denarjem (brez da bi bili komurkoli dolžni kaj pojasnjevati).
dulciboy
07. 05. 2009 09.45
Cene se višajo že od uvedbe evra. Pa ni važno v kateri branži delajo. Danes ni več važno kaj ljudem ponujajo, važno je samo koliko dobička se lahko ustvari. Žalostno a resnično. Če bodo imeli visoke cene, se bomo pač odpravili po nakupih kje drugje. Danes je internetna trgovina že tako razširjena, da ti pošljejo izdelek iz celega sveta. Če ne bodo začeli malo mislit, bodo slej ko prej začeli propadat. Vsak k***c bi rad na hitro obogatel. Primer: pred 2 letoma sem si iz Nemčije naročil prenosnik, na katerem so delovale tudi zahtevnejše igre, cena 1.200 eur brez poštnine, pri nas podoben druge firme 2.100eur doplačilo z še 1gb rama=2.220eur. A se bo še kdo vprašal, kje ga bo kupil? Opažam pa tudi, da naši prodajalci tehnične robe ponekod ne dajejo toliko garancije, ko jih ima firma, ki jih izdeluje. Banda! Jaz osebno bom še vedno reklamiral izdelek tam kjer sem ga kupil, ostalo morajo urediti oni, razen če izdelek popravlja pooblaščen servis, tam pa dobiš zraven telefonsko od pošte, da pridejo na dom iskat in odpeljejo tja na njihove stroške. Kar je pa napisal replica je pa itak samo prazno nakladanje. Vsak bo šel kupovat, kjer bo ugodneje. Če so isti izdelki pri Lidlu cenejši ko pa pri najdražjemu sosedu. Dokler bodo tujci cenejši, bodo VSI kupovali pri njih, ker nobeden ne serje denarja. Dokler se naši ne bodo prilagodili, bodo propadali !!!
beukcan
07. 05. 2009 09.24
2009, 21:265 res je bolj bi morali podpirati slovenske trgovine pa čeprav je včasih kaj dražje je pa le naše...tile Lidli, Hoferji pa vsak večer preko avstrijskih varnostnih organov pošiljajo denar preko meje niti našim bankam ne zaupajo našega denarja...malo se bomo morali vprašati, če to kar počnemo res prav?? Replica to kar si napisal se mi zdi zelo nepremišljena izjava!!! Ko bo naša država poskrbela da bo delavski narod in upokojenci z svojimi mesečnnimi dohodki lahko živela za človeka dostojno življenje bo potem marsikdo lahko kupoval v slovenskih trgovinah slovenske izdelke!!! Dokler pa bomo namesto plač dobivali miloščine bomo pa kupovali v Hoferju, Lidlu. Kjer so izdelki cenejši tudi za 50%. In ne vem zakaj bi se morali državljani obremenjevat v kero banko nakazuje vodstvo tujih trgovin denar če nas pa tu lastna država ignorira!!! lp beukcan
Cofar
07. 05. 2009 09.20
porsche 303gt2 garancija velja tudi v sloveniji neglede na to kje kupiš tv, radio ali karkoli drugega. Pogoj za uveljavljanje garancije je samo - uradno zastopstvo znamke, ki jo kupiš mora bit tudi v SLO!! Naprimer - če kupiš LG LCD TV in je uradni zastopnik tudi v SLO ti mora ob predložitvi računa popraviti če je to v garanciji!!! Enostavno. Ker ne pripelješ XY znamke ampak LG in popravilo plača LG :)
porsche303gt2
06. 05. 2009 23.17
Kar se tiče garancije. Vedno neseš stvar zastopniku, ki prodaja in ne v trgovino. Ponavadi, če trgovina sprejme artikel, je to njihova dobra volja. Včasih se zgodi, da te kar zastopniku napotijo. BigBang je načeloma vedno vzel robo, k sebi. Kakšna druga trgovina pač ne. Nabavil TV v Avstriji. Najvišji razred in prišparal ogromno denarja. Kot če bi pri nas kupil srednji nižji razred. Kar se pa tiče garancije. Bi naj veljala tudi pri SLO zastopniku, ker smo v EU. To je nepreverjena informacija. Sicer pa je v GARZu oz. GRADECU, mariskateri zastopnik, in bi se v primeru okvare moral tja zapeljati. Pa mi ne bi bilo težko, ker sem dobil TV 40% ceneje kot, če bi jo v SLO kupil oz. slabih 350€ ceneje. Kar se pa tiče zapravljanja denarja v SLO trgovinah. Kdor si lahko to privošči, ta si naj. Jaz si tega nemorem. In sedaj naj jaz delam še 100 nadur več, da pokrijem SLO izdelek, ki je pri konkurenci cenejši. Žal tako negre. Vsaj pri meni ne. Naj mi dajo povprečno sLOVEnsko bruto plačo (1200€), pa bom tudi sam trošil, kot povprečni ljudje v slovenskih trgovinah. Sedaj pa negledam ravno na vsak cent, vendar vem, da z enim girom po Mariboru, pri katerem pokurim za 2-3€ bencina, lahko prišparam tudi 20€. Somo moram točno določene izdelke kupit, v točno določenih trgovinah. 20€ pa meni pomeni ogromno denarja. HUDI časi so. In z plačo si iz meseca v mesec vedno manj privoščim. Cene grejo samo gor.
KomentarDOO
06. 05. 2009 22.54
Ja katero podjetje pa pride v Slovenijo, da bi delalo izgubo v svojo škodo??? Poglejte na bizi.net in vtipkajte podjetja, pa boste videli dobičke/izgube
Prvo Borec
06. 05. 2009 22.36
Zakaj se pa nikoli ne vprašate !!! Zakaj in kako ima LIDL cenejši robo ??? Zakaj je Lidl in Hofer prišel v Slovenijo ??? Zaradi DOBIČKA !!
kritika@email.si
06. 05. 2009 22.14
Replica nima pojma o življenju nasploh. Kot da sam plačuje več samo zaradi tega, ker je trgovina v slovenski lasti. Za ljudi, ki imajo nizke dohodke je vsak cent pomemben in jim dol visi ali podpira naše ali tuje tajkune. Očitno ima replica polno rit vsega pa lahko tukaj pametuje.
marap
06. 05. 2009 22.03
Replica, ne pametuj! Kupujem zelo veliko preko e-bayu pa tudi v hoferju. nikoli nobenih problemov, kvaliteta je pa seveda razlicna, prav tako kot povsod! ponavadi je tezje uveljavljati reklamacijo v merkatorju ali kateri drugi "sllovenski" fancy trgovini kot na e-bayu!
KomentarDOO
06. 05. 2009 21.32
Tukaj ni odločitev ali dam 500 € v Mercatorju ali Lidlu, ampak ali dam 500 € Mercatorju ali 200 € Lidlu. Meni pa se 300 € pozna. Takšna je situacija!
KomentarDOO
06. 05. 2009 21.31
Res je! Raje dam slovenski blagajničarki v Mewrcatorju, toda meni Mercator ne nudi cene, ki bi bila zame sprejemljiva. Žal! Sam se zavedam vse situacije, toda, če dejansko ne zmoremo, nas more reševati Lidl in OBI in podobni!