Gospodarstvo

Bi trenutno službo lahko opravljali do 60. leta? Polovica žensk in več kot tretjina moških v Sloveniji ocenjuje, da ne

Ljubljana, 31. 10. 2017 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po raziskavi o delovnih razmerah fundacije Eurofound približno polovica zaposlenih žensk v Sloveniji ocenjuje, da trenutne službe ne bodo mogle opravljati do 60. leta, med moškimi je ta delež 35 odstotkov. Povprečje v EU je med 25 in 30 odstotki, kaže raziskava.

V Sloveniji kar polovica delavk ocenjuje, da trenutne službe ne bi mogle opravljati do 60. leta starosti.
V Sloveniji kar polovica delavk ocenjuje, da trenutne službe ne bi mogle opravljati do 60. leta starosti. FOTO: iStock

V raziskavi Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound) iz leta 2015, ki so jo prejšnji teden predstavili na javni tribuni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v Ljubljani, je v povprečju v EU 26 odstotkov moških delavcev in 30 odstotkov delavk odgovorilo, da trenutne službe ne bo moglo opravljati do 60. leta starosti.

V Sloveniji je ta delež višji, 52-odstotni delež slovenskih delavk je bil v raziskavi celo najvišji izmerjeni delež.

Najnižje deleže pa so zabeležili na Portugalskem, kjer je tako odgovorilo 14 odstotkov moških ter med 15 in 20 odstotki žensk.

Na vprašanje, do katere starosti si želijo delati, je v povprečju v EU okoli petina zaposlenih spontano odgovorila, da si želijo delati čim dlje, kolikor bo mogoče. Takšen odgovor je bil v povprečju pogostejši pri samozaposlenih (tako je odgovorilo 28 odstotkov samozaposlenih in 17 odstotkov zaposlenih).

Odgovori se sicer med državami precej razlikujejo. Da bi želelo delati čim dlje, kolikor bo mogoče, je odgovorilo tri odstotke žensk in pet odstotkov moških na Malti ter več kot 40 odstotkov moških v Estoniji in Latviji. V Sloveniji je tak odgovor podalo med 10 in 15 odstotki moških in žensk.

Odgovori tistih, ki so navajali konkretno starost, do katere želijo delati, so se po državah gibali od povprečnih 57 let v Sloveniji in na Cipru do 63 let na Švedskem, 64 na Danskem in 65 na Norveškem. Primerjava teh odgovorov s uzakonjeno starostno mejo za upokojitev v posameznih državah pa pokaže, da želijo v povprečju posamezniki delati manj, kot to določa upokojitvena shema v posamezni državi, so še ugotovili v raziskavi.

V njej so med drugim zapisali tudi, da je ekonomska kriza, ki se je začela pred desetletjem, spodbudila reforme pokojninskega sistema in iskanje rešitev, kako financirati pokojnine. Te so poudarjale predvsem potrebo po daljši delovni aktivnosti, reforme pa so med drugim vključevale zviševanje starosti ob upokojitvi, uvajanje fleksibilnih upokojitvenih shem, zaostrovanje kriterijev za pridobitev polne pokojnine in zmanjšanje možnosti predčasne upokojitve.

Ob tem je potreben tudi razmislek, kakšne učinke ima lahko podaljšanje delovne aktivnosti na posameznike in na družbo, pri čemer je ključno tudi vprašanje zdravja in počutja zaposlenih, so še navedli.

EU: Tretjina delovno aktivnih žensk dela krajši delovni čas, moških le devet odstotkov

Pomemben vidik usklajevanja poklicnega in družinskega življenja je možnost dela za krajši delovni čas, tega pa se poslužuje več žensk kot moških. Leta 2016 je v EU delež žensk znašal 32 odstotkov, moških pa devet odstotkov. V EU je stopnja brezposelnosti znašala za ženske nekaj manj kot devet odstotkov, za moške pa dobrih osem odstotkov.

Kot kažejo podatki Eurostata, se deleži žensk in moških, ki delajo krajši delovni čas, med državami članicami razlikujejo. Deleži oseb, ki delajo z delovnim časom, krajšim od polnega, so za ženske najvišji na Nizozemskem (77 odstotkov) in v Avstriji (47 odstotkov), za moške pa prav tako na Nizozemskem (26 odstotkov) in Danskem (17 odstotkov). Za oba spola sta deleža najnižja v Bolgariji, in sicer dva odstotka.

V Sloveniji se krajšega delovnega časa poslužuje 13 odstotkov žensk in šest odstotkov moških.

Leta 2016 je v EU stopnja brezposelnosti znašala za ženske nekaj manj kot devet odstotkov, za moške pa dobrih osem odstotkov. V 14 državah članicah je bila stopnja brezposelnosti višja za ženske, v 13 pa za moške, le na Madžarskem sta bili stopnji enaki. Razlika v stopnjah brezposelnosti je bila največja v Grčiji in Španiji (21 odstotkov in pol žensk in 18 odstotkov moških).

V Sloveniji je bilo brezposelnih dobrih osem in pol odstotka žensk in sedem in pol odstotka moških.

Podatki so del digitalne publikacije Eurostata z naslovom Življenje žensk in moških v Evropi. Cilj statističnega portreta je primerjati moške in ženske v njihovem vsakodnevnem življenju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
02. 11. 2017 12.48
+3
Za začetek...kdo vas je tko naplahtal, da je dolžina življenja pomebnejša oz.kvaliteta današnjega, vsakodnevnega posebej....spranost možganou vas je pahnila v to štetje, tekmovanje, delovanje kot da ste nesmrtni nepokvarljivi del te narava. Žal penzija in štetje do takrat ne pomeni, da vas bo ta tekma šripeljala do srečnega cilja..,današnje lovljenje, vsakodnevno posebaj lovljenje pozitivnih obresti v smislu zdravega ravnanja z lastnimi telesi vam skupaj z srečo lahko prinese dolgega zdravja...vse ostalo je zelo malo verjetno, telo ima spomin in 40 let gonjenja pod prisilo brez reednega prehranjevanja, stačnega stresa in wc ko je čas za njega...vas pripelje samo v grob lahko, mal pred penzijo, al pa 2 dni zatem..,zelo redkim pa uspe to podaljšat na 8..18 let....samo so zelo redni gostje ambulant in kliničnega,,,in kaj imaš od take penzije? Ne hvala, naj jo kr imajp
dipe
01. 11. 2017 19.18
+2
Ugledajte se v gospoda Janšo, ves je puklast od teškeg dela, še lasje si je populo od skrbi, ampak še vstraja.
Mejduš
01. 11. 2017 16.19
+7
Jaz imam 40 let delavne dobe ker so delodejalec delavce izkoristil da smo morali potem zavodom delati niso plačeli pokojninsko zavarovanje in na tak način so bili delavci golfani prokleta država samo za sesut je
prognostik
01. 11. 2017 17.57
-1
Mejduš ,da si preglobok v kozarc pogledav.
Jožajoža
01. 11. 2017 18.28
+1
Tone Krkovič o sinu, ki je postal vojni veteran zaradi vožnje z yugom 45
Jožajoža
01. 11. 2017 18.30
+1
star je bil 12 let,oborožen,vozil policijski avto in bil oborožen s pištolo. torej,bil je nevaren za okolico in sebe.in tak mene ne bi mogel pazit.preveč so gledali filme.
Mejduš
01. 11. 2017 16.10
+0
Saj se vidi kateri lahko dela dali,tisti gospodje na primer Kučan Stanovnik ki so že po zemlji smrdijo in še kar delajo in se rinijo v spredi da se vidijo,takšnem lahko polovico pokojnino vzamite
Jožajoža
01. 11. 2017 18.23
+1
V oddaji Preverjeno na POP TV so poročali, da večini veteranov vojne za Slovenijo država krije dodatno zdravstveno zavarovanje, 126 članov Manevrske strukture narodne zaščite pa vsako leto prejme še 1100 evrov bruto. Med njimi je tudi Toni Krkovič, sin brigadirja Toneta Krkoviča. Toni Krkovič, ki je danes zaposlen v slovenski vojski, je bil takrat star dvanajst let. »Absolutno, saj je z mano prepotoval dvanajst tisoč kilometrov in uporabljal sem ga, da sem dajal videz normalnega potovanja z mojim jugom 45,« je v oddaji sinov status opravičeval oče Krkovič.
Jožajoža
01. 11. 2017 14.36
+2
ta teden sem prost,ker imamo kropirjeve počitnice,. ne jaz,moji vnuki.veste, vsi v družini, stari in mladi smo javni uslužbenci. za drug teden pa še ne vemo,ali bomo še doma. .tak pač je v javnem sektorju. prideš v službo ali ne prideš. plača je redna in nadpovprečna.
TistoPravo
01. 11. 2017 13.37
+3
Kaj pa če bi se izmislili kakšen resnični izstop iz dela kdajkoli, in ne samo namišljenega na papirju....ko se postaraš, se delo šele začne...in sicer dela iz samim sabo, ko te je sistem preko prisilnega in izkoriščevalskega prou nič zdravju prjaznega sistem totalno uniču...in kaj ti pol nuca kavč lep doma in mizerna penzija, ko pa si glavne obresti najbolj pomembne da sploh lahko še živiš zdravo v svojem telesu...izgubil, jim v večini uspe z pranjem možganov od plenic, vrta, osnovnošočstva naprej...da nebi ljudje slučajno dojeli, kje se najbolj splača obresti lovit!!!!
ferencz 1
01. 11. 2017 12.10
+7
Za koga bomo delali 42 let, ker vam nov reformo pripravlja Miro s prijateljčki in OECD-jem, za klinčeve tajkune? Pred 30 leti so šli v penzijo s 30 leti pa še zdaj živijo.
trdovrat
01. 11. 2017 11.21
+0
Na hitrico sem preletel pametovanja, v večini lenuhov! Pojdite na kmete, pa intervjujajte osemdesetletnike! Boste opazili, da delajo vsaj toliko, kot marsikdo od spodnjih komentatorjev v svojih najlepših letih! Zdrava prehrana in fizična dejavnost delata čudeže! Vsem pridnim in delovnim, še na mnoga leta!
TistoPravo
01. 11. 2017 13.39
+2
Ja sam kmeta noben po hrbtu "ne tolče" dan za dnem....boš reku, pa se pejmo vsi kmetovanja....in po kom bi ti zdele tipkou in tukej pamet soliu
trdovrat
01. 11. 2017 18.38
Vsi ti kmetje, so poleg kmetije oddelali še polno delovno dobo! Npr. v Litostroju v livarni, da ne boš govoril o pisarniških podganah!
kekec_pokec
01. 11. 2017 11.05
+2
Dejstvo je, da tako, kot štartamo v poklicno kariero, s takšnim zanosom in energijo ter predanostjo prav dolgo človek ne zdrži in to je potrebno spoznat čim preje. Kar nekaj raziskav je pokazalo, da človeka do neke mere motivira plačilo, od tam naprej pa je vseeno, zato se je boljše že malce prej to spoznat in raje delat na del, mestu, kjer ni takšnega stresa in so zadeve malce manj obremenjujoče, saj denar pride in mine, ker ga prav toliko več, kot ga zasljužiš tudi zapraviš, zdravje in življenje pa je eno samo in če se nočes stegnit po mizi v službi še preden si vsaj pribljižno blizu upokojitve je potrebno razmisliti o prioritetah v življenju in izprečti pravočasno.
prognostik
01. 11. 2017 10.44
+2
Nekaterim je tudi nič delat pretežko.
Jožajoža
01. 11. 2017 09.41
+5
ja ljudje božji,kot javni uslužbenec pa bom res lahko sedel in hodil v službo do konca življenja. ne rabim razmišljat,se spreminjam kot kameleon,,uporabljam samo dve besede:GRE,NEBO ŠLO.imam 30 delovnih dni dopusta,ogromen regres,vse privilegije v družbi (smo nadljudje).........nad nami je baje samo še bog. in v te sanjske službe lahko prideš samo po vezah in poznanstvih.
trdovrat
01. 11. 2017 12.05
+0
Joža, ti zgleda nisi sposoben niti priti po plačo, ne pa da bi delal v javnem sektorju! Izogibaj se gostiln, ker ti škodijo!
Jožajoža
01. 11. 2017 13.45
+5
res je, ker nisem sposoben za delo, sem uslužbenec javnega sektorja,sem gimnazijski maturant,kot nas je 90% vseh v javnem sektorju. torej, smo brez poklica.če ne bi bilo javnega sektorja,ja kje bi pa mi dobili službo????
omega _v6
01. 11. 2017 09.05
+6
Pokojninska doba in višina pokojnine sta odvisni od števila prejemnikov!! Seveda je v Sloveniji ogromno takšnih,ki v pokojninsko blagajno niso vplačevali sedaj pa vlečejo velike pokojnine!! Ne morem si predstavljati,da država izplačuje borčevske pokojnine in nadomestila "partizanom" kljub temu,da se je vojna končala leta 1945!! Razni "umetniki" kasirajo ogromne pokojnine zato,ker so vso aktivno življenje mlatili prazno slamo! Obvezno bi morali zaustaviti izplačilo takšnih pokojnin iz blagajne in iz nje izplačevati samio tistim,ki so vanjo vplačevali seveda bi te naše pokojnine takrat lahko bile precej višje!!
mijavci
01. 11. 2017 09.24
+5
40,000 je takih ki niso vplačali niti € pa danes prejemajo lepo penzijo, ko je Janša posegel v to gnezdo se je zgodila ulica in je Bratuškova takoj nazaj vspostavila prvotno stanje in še danes ni nobenega optimizma da bi se kaj spremenilo. Tako pač je očitno jim je vseeno vsaj po prvem krogu predsedniških volitev mi je jasno da ljudje nočejo sprememb, zato nič jamrat.
Die einemaister
01. 11. 2017 09.26
+2
Komunist Stanovnik recimo, vsaka mu čast, da živi od kapitalistične penzije v komunizmu kot kapitalist.
Mejduš
01. 11. 2017 08.45
+3
Če bi vsi enako plačevali pokojninsko blagajno srednji razred bi danes bili bol zadovoljni,tisti ki imajo večjo plačo in si želijo večjo pokojnino si pa naj sam dodatno plačuje in tudi od tega naj davek plača,tako da bodo čisti računi ,tako kot je sedaj, se pa samo krade,tisti ki imajo visoke pokojnine nič niso prej plačevali davke in sedaj nič,so zaščiteni kot kočevski medved.
vezuv_
31. 10. 2017 21.15
+32
zakonska meja za delovno dobo je 40 let, ko bom imela 60 let, bom ta pogoj izpolnila, a se ne bom morala upokojiti, ker je predvidena starostna doba 67 let, kar pomeni, da bom ob upokojitvi imela 47 let delovne dobe. kateri zakon predpisuje take neumnosti. Če pa se bom upokojila z delovno dobo 40 let, bom šla v predčasno upokojitev za kar bom nagrajena z minus 13% višine pokojnine in to trajno. Naj mi vrnejo kar sem vplačala v pokojninsko blagajno in bom sama poskrbela za svoja stara leta.!!!! Pa še to: zanima me kam gre denar umrlih upokojencev, ki so v blagajno vplačevali 40 let, pokojnino prejemali eno leto in potem so pa umrli - kdo dobi njihov preostanek pokojnine??? In takih ljudi ni tako malo.
Die einemaister
01. 11. 2017 08.16
+7
Točno tako, ljudje odprite oči, SFRS vas uničuje, čeprav še vedno govorijo, da zahod je zloben in izkoriščevalski, meni v Švici je po 5 letih delovne dobe ekvivalent Slovenskim 12 letom delovne dobe, lahko se upokojim kadar hočem, je pa res ,da je potem penzija nižja pa vendar napram socialistični penziji po 40 letih še vedno 3 krat večja ,zdaj pa kdo je zlobnejši?
mijavci
01. 11. 2017 08.50
+4
Pokojnina umrlih gre 50€ za vdovsko pokojnino če je imel ženo ostalih 600€ pa v sklad kjer isplačujejo pokojnino raznim kulturnikom ala Makarovički in podobnim ki prejemajo 1800€ za nič let delovne dobe. Je pa zanimivo ko je govora do katerega leta je vzdržen tak sistem solidarnosti, ko pa je vsem jasno, če se država ne zadolži vsake par mesecev za kakšno milijardo je z pokojninami konec v dveh mesecih.
Die einemaister
01. 11. 2017 09.25
+4
Točno, jaz se samo sprašujem, kaj se bo zgodilo s socialistično Slovenijo, ko ji bo zahod odpoklical vse zunanje kredite, takrat mislim, da bomo spremljali grozljivko, ja res razni kulturniki in borci letniki 40 in 45, al pa še kakšen ki je imel 12 let ko je bila 2. svetovna vojna, ki se je skrival po gozdu in ko so prišli Rusi in američani je prvi stekel iz gozda in kričal "zmagali smo", imajo dvakratnik ali pa celo trikratnik delavske penzije, res super.
kekec_pokec
01. 11. 2017 11.11
+2
Največja napaka pokojninskega sistema je to, da z njim upravlja država. Vsi naši prispevki za pokojnino gredo v isti žakelj, kot pobran DDV in ostala sran...ja, ki nam jih zaračunavajo na vsakem koraku. Potem pa se DZ odloči, kako bo ta denar v prihodnjem letu delil in to je poglaviten problem. V pokojninske namene se pobere več kot dovolj denarja, da bi vsi imeli dovolj privarčevano za lepo dostojno jesen življenja, če bi se ta denar namesto v žakelj stekal na bančni ali varčevalni račun pri banki in bi dostop do njega imel samo vplačevalec (se pravi zaposljeni) in to v posameznih visoko razvitih državah tako imajo ampak pri nas je ta system ostanek socializma in solidarnosti in bla bla bla. Mene to sploh ne zanima, ko bo konec moje službene poti (ko bom izpolnil zakonske pogoje) hočem videt svoj denar, ki so mi ga preko let trgali od moje bruto plače in to je to nič drugega.
Die einemaister
01. 11. 2017 16.44
+1
+++++ V Švicirecimo, ti plačuje delodajalec državno penzijo, + sklad Credit Suisse, ki je največji sklad v europi, tako, da ko se upokojiš dobivaš državno penzijo + nakazilo iz sklada po tolikih letih vplačevanja s strani delodajalca seveda z obrestmi, ni slabo kaj??
Jožajoža
31. 10. 2017 20.26
+16
kelnarce in barske plesalke težko, javne uslužbenke pa do 80. z lahkoto.
number46
31. 10. 2017 18.08
+21
S tem vam želijo povedat, da vam je bolje, če delate do smrti, ker za izplačevanje penzij nebo denarja.
dipe
31. 10. 2017 17.52
+16
Kako socialci s tega portala bodo delali pri 60tih, ko niso zmožni pri 20tih.
Die einemaister
01. 11. 2017 08.14
+3
Pa saj je normalno, ljudje niso več neumni, zakaj bi si lomil hrbet za 500€, če lahko doma ležiš in dobiš 350€.
Kollerik
31. 10. 2017 17.04
+8
No dajmo, tadesni...bogatunčkom še več denarja, narod pa še bolj privit...
sodelujem
31. 10. 2017 18.08
-2
ssbobo
31. 10. 2017 16.37
+18
Sem mennja da je od tistih žensk v anketi večina zaposlenih v javni upravi..... ampak ne v Kliničnem centru temveč po raznoraznih klimatiziranih pisarnah z kavomatom ter vodomatom na hodnikih pa z najhitrejšo internetno povezavo.......
inowu
31. 10. 2017 17.57
+14
ne glede na spol bi v javnem sektorju nekateri "delali" ali bili vsaj prisotni v pisarnah do 80 leta.za ostale poklice pa bo 60 let kar dovolj za v penzijo.
Die einemaister
01. 11. 2017 08.12
+3
ja seveda, zakaj pa ne saj JS je večni socializem, kdo pa ne bi tam grel stola do 80 leta.
spletni_nepridiprav
31. 10. 2017 16.24
+2
tako je to v slovenistanu kjer "javni sektor poganja gospodarsko rast"