Gospodarstvo

Bi bilo za banke potrebno najprej poskrbeti?

Ljubljana, 23. 02. 2010 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Večmilijardna nasedla posojila slovenskih bank se zdaj kot bumerang vračajo v obliki izterjave dolgov in unovčevanja zavarovanj. Bi morale banke biti na prioritetni lestvici morebitnega reševanja?

Je reševanje bank prioritetnega pomena?
Je reševanje bank prioritetnega pomena? FOTO: iStockphoto

V zadnjem času je veliko govora o tako imenovanem drugem valu krize. Stroka ima glede intenzivnosti tega vala različna mnenja. Nekateri poznavalci so mnenja, da bi propad bank lahko uničujoče vplival na slovensko gospodarstvo, zato bi morala biti morebitna sanacija težav bank na prvem mestu.

Da krize ni še konec, se strinjajo tudi bančniki. Zato se veliko vprašanj poraja pri tako imenovanih nasedlih kreditih, ki jih mora v primeru nezmožnosti odplačila banka šteti med odpise. Čeprav večina bank trdi, da so njihova posojila ustrezno zavarovana, pa se marsikdo sprašuje, koliko so ta zavarovanja sploh vredna v teh časih.

Lep primer za to so hipotekarna posojila. Z zmanjšanjem vrednosti zastavljene nepremičnine pada tudi vrednost zavarovanja. Tako lahko velik problem nastane, če bi zaradi nezmožnosti odplačevanja prišlo do unovčevanja hipotek, torej do zasegov nepremičnin. Banke bi na ta način kopičile zalogo neprodanih nepremičnin, kar pa jim zagotovo ni v interesu. Množična prodaja zaseženih nepremičnin po občutno nižjih cenah pa jim diši še manj, saj bi s tem znižali vrednost obstoječih zavarovanj – se morda zato tu skriva pogajalski amortizer za pomoč kreditojemalcu, ki je tik pred tem, da se mu banka usede na hipoteko?
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Anžlovar
24. 02. 2010 12.45
@Shitter, seveda lahko tržno gospodarstvo obstaja tudi brez denarja, a dobrim izumom se pameten človek pač ne odpove. Če ti iz nekega transcedentnega razloga sovražiš denar, lahko greš komot naslednjič z nekaj tonami krompirja ali česa drugega pred prodajalno računalnikov. Boš hitro spoznal, kako neprijetno je življenje brez dobrih izumov. Aja, pa seveda peš znosi tistih nekaj tonc krompirja tja, ker je tudi avto/kombi/tovornjak le izum pokvarjenega kapitalizma, ki mu gre le za denar, ne pa za človeka, hahaha. O več kot sto propadlih bank v ZDA in njihovih bankrotiranih lastnikih verjetno tudi še nisi slišal, ker take novice, ki ne podpirajo tvojih vnaprej zafiksiranih stališč, pač ni dobro konzumirati. Kako je kaj tam spodaj v pesku? Paše glavi, paše?
mog21
24. 02. 2010 12.37
če v ameriki statistično upravljajo banke 100x vec kesa ku vlada.....kdo je glavni?
zasebno
24. 02. 2010 12.28
dandanes vladajo svetu bankirji ne pa politiki, tako da bodo banke zoped dobile vsa potrebna sredstva ki jih "potrebujejo" za preživetje. Ko bi le vse banke sveta šle v maloro :)
Shitter
24. 02. 2010 12.19
@ Tone Anžlovar ...tržno ja...ampak vedi, da pred tisoči leti ni bilo take tehnologije kot je danes, sicer pa tržno gospodarstvo ne pomeni, da mora biti pri tem trženju posrednik, kot je naprimer denar...zaradi tega pa je polovica planeta brez hrane, na "zahodu" pa se pridela petkrat preveč hrane kot jo lahko sploh porabimo... že to, da so bankirji in mednarodne banke edini, kateri so prišli iz recesije z dobičkom pove dovolj...njihov interes ni človek, ampak denar, ki je dejansko neka smešna fikcija s katero perejo ljudski rasi možgane že nekaj tisoč let... prav gotovo si nek zagrižen kapitalist ki trenutno živi svoje mokre sanje, a ko se boš s teh sanj zbudil, boš videl, da je produkt le teh samo lepljiva packarija...
Spetsnaz
24. 02. 2010 12.17
Dol mi visijo bancni problemi. Nimam prihrankov in nisem dobil kredita, ceprav sem jim lepo povedal, da bi rad kupil Union.
Tone Anžlovar
24. 02. 2010 11.36
@ponosenslovenc, posledice slabih odločitev v končni fazi vedno prevzame lastnik. Torej, dokler bomo davkoplačevalci vztrajali v lastništvu bank, ni nobenega drugega, ki bi lahko kril posledice slabega upravljanja z našo lastnino.
Tone Anžlovar
24. 02. 2010 11.32
Shitter, no, netržno plansko gospodarstvo je že pokazalo svoje klavrne rezultate in neslavno propadlo. Tržno pa se dobro drži že nekaj tisočletij - odkar je začel človek izmenjavati dobrine in storitve. Po moje ga čaka še lepa prihodnost, ne samo nekaj stoletna. Mi je žal, da se tvoje mokre sanje ne bodo uresničile, hehe.
selector
24. 02. 2010 10.52
Jst mislim da sploh ne bi bilo katastrofe če bi NLB enkrat prevzela na svoja ramena posledice slabih naložb. Kaj smo pa mi davkoplačevalci krivi za njihove neustrezne odločitve. Bomo še četrtič davkoplačevalci pod sloganom "NLB rabi denar za širitev na tuje trge" financirali to gnojno jamo? Glede na to, da so v državni firmi imajo še srečo, da proti vodstvu zaenkrat ŠE niso bile vložene tožbe za škodo, ki so jo povzročili.
Shitter
24. 02. 2010 10.48
@Tone Anžlovar ...upam da čez 100,200 ali 300 let banke sploh ne bojo več obstajale, kot tudi tržno in kapitalistično usmerjeno gospodarstvo ne....gospodarstvo, ki temelji samo na zemljinih resorsih in ne na ekonomiji je edin način za napredek civilizacije...think out the box...
Tone Anžlovar
24. 02. 2010 10.31
Seveda morajo biti banke na prioritetni lestvici reševanja! Slovencem, ki se že desetletja besno zavzemajo za banke v državni lasti, je potrebno redno puliti denar za njihove sanacije. Samo tako jim bo lahko nekega dne, mogoče čez 100, 200 ali 300 let, kapnilo, da država nima kaj iskati v gospodarskem sektorju bančništva, ker je osnovni namen državnega lastništva nastavljanje nesposobnih političnih kadrov na dobro plačane odgovorne funkcije bank, pri čemer so nastavljenci deležni vseh možnih bonitet, davkoplačevalci pa dolžni sanirati vse njihove bedaste odločitve. Brez ustrezne kazni - metanja davkoplačevalskega denarja v ta brezna, davkoplačevalcem nikoli ne bo postalo jasno, da je zavzemanje za državno lastništvo bank bedarija prve klase.
pikanet
24. 02. 2010 10.23
Ne vem ,kdo bo saniral obubožan narod,ker jim država rubi vse,kar je osnovnega za preživetje.
wsharky
24. 02. 2010 09.49
... na odgovornost pred sodisce poklicat vse ki so odobravali tajkunske kredite.. od politikov, ki so stali v ozzadju do vseh direktororjev bank... pa se direktorje podjetij, ki so prevzemali podjetja na sumljiv nacin... v zapor z vsemi... pohlepnezi.. narod pa naj crkuje... barabe...
PrisMaster
24. 02. 2010 08.11
Evo vam poceni stanovanja...seda vas bodo pa banke še bolj obirale kot so vas prej gradbinci....
Cofar
24. 02. 2010 00.33
To je tako, kot da doma ne bi plačal elektritke in bi potem pričakoval, da ti vlada republike slovenije plača elektriko :)
Cofar
24. 02. 2010 00.32
Moje mnenje je: Če je banka delala tako slabo, da ima cel kup neporavnanih računov - naj propadejo!!!!
salz
23. 02. 2010 22.59
earl kar si napisal je čisto res.
salz
23. 02. 2010 22.56
Sanacija bank,ne hvala,kar naj jih sanirajo Kramar,Veselinovič oziroma uprava ki je dajala kredite zaradi svoje lastne požrešnosti.Sanirali bi samo državne banke ki že leta izkoriščajo vse Slovence.Če jih bo sanirala država jih bomo čez tri leta spet morali.Pustiti je treba banke ,da premoženje prodajo po polovični ali pa tretjinski ceni tako kot ostala podjetja,ko imajo finančne težave.
ivo55
23. 02. 2010 21.41
direktorji, nadzorniki - nistevredni, da na vas sije Sonce....!
antonino
23. 02. 2010 21.27
mkoshi23.02.2010, 19:234 Nikakor, naj crknejo, zakaj pa ma lahko Gorenjska banka vedno dobiček. KER MERKUR ŠE NEKAKO ODPLAČUJE KORDEŽEV KREDIT
antonino
23. 02. 2010 21.26
IN SEDAJ BO REŠEVANJE BANK ŠE PRIORITETA.