Gospodarstvo

Bavčarju kazen 60 mio evrov?

Ljubljana/Koper, 26. 08. 2008 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Igorju Bavčarju grozi kazen do 60 milijonov evrov, ker je skrival lastništvo v Istrabenzu. Večino svojega deleža v Istrabenzu je prodal Matjažu Gantarju.

Urad za varstvo konkurence je izrekel zelo visoko kazen prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju. Globa naj bi znašala do 60 milijonov evrov, dobil pa naj bi jih, ker ni prijavil lastniške koncentracije v Istrabenzu.

Bavčar že od razkritja lastništva zanika, da bi načrtoval prevzem Istrabenza.
Bavčar že od razkritja lastništva zanika, da bi načrtoval prevzem Istrabenza. FOTO: POP TV

Odločitev urada za varstvo konkurence glede globe je dokončna, vendar pa se prvi mož Istrabenza na odločbo še lahko pritoži. Če pritožbi ne bo ugodeno, Bavčarju ostane še sodno varstvo. Bavčar danes tega sicer ni želel komentirati, prav tako tudi Soršak, ki pravi, da vse stranke v postopku še niso prejele odločb.

Bavčarju se v četrtek zaradi prepovedi glasovanja obeta zelo vroča skupščina. Na njej bo imel najmanj 65 odstotkov glasov državni Petrol, ki namerava nastaviti tri nove – svoje – nadzornike, zataknilo pa bi se lahko tudi pri višini dividend.

Družbe Maksima Holding, NFD Holding, Maksima Invest, Diamond, Finetol in Fidina imajo skupaj v lasti 49,41 odstotka kapitala Istrabenza, zaradi česar jim je pred časom Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že prepovedala uresničevati glasovalne pravice. Agencija je namreč ugotovila, da družbe delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Istrabenzu.

Maksimi Holding Igorja Bavčarja in petim družbam iz kroga prvega moža finančne skupine NFD Stanega Valanta je ATVP uresničevanje glasovalnih pravic prepovedala, dokler ena ali nekatere od njih v imenu in za račun vseh ne objavijo prevzemne ponudbe za Istrabenz. Druga možnost je, da bi odtujili vrednostne papirje in delniške nakupne opcije, ki niso vsebovane v vrednostnih papirjih, tako da prevzemnega praga ne bodo več dosegale.

Soršak zadeve ne komentira, saj vse stranke v postopku še niso prejele odločb.
Soršak zadeve ne komentira, saj vse stranke v postopku še niso prejele odločb. FOTO: POP TV

Prav korak v to smer je storil Bavčar, ki je direktorju KD Group Matjažu Gantarju prodal 17 odstotkov delnic Istrabenza, ki so bile do zdaj v lasti Bavčarjeve Maksime Holdinga. Če bo Bavčarju in povezanim družbam uspelo prodati še okoli osem odstokov Istrabenza, s čimer se bodo spustili pod prevzemno mejo 25 odstotkov, potem bo Bavčar spet imel glasovalne pravice. Prodaja deleža pa sicer nima prav nobenega vpliva na odločitev Soršaka, torej globo do 60 milijonov ostaja.

Postopki še niso zaključeni

Proti Igorju Bavčarju in drugim vpletenim v domnevno sporen menedžerski odkup Istrabenza naj bi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) v kratkem vložila ovadbe. Uradno nadzor sicer še traja, poznavalci pa ocenjujejo, da bi lahko ovadbe padle že v nekaj dneh. Neuradno naj bi Bavčarju, tako kot predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu, očitali zlorabo notranjih informacij.

ATVP je v poročilu opozorila, ''da postopek nadzora še ni zaključen'', zato podrobnejših informacij o morebitnih ukrepih in ovadbah ne želijo podati. Predstavnica ATVP Laila Lahmadi - Jelenič je danes za 24ur.com pojasnila, da „ukrep zamrznitve glasovalnih pravic“ še vedno velja. Poudarila je še, da se je Istrabenz sicer pritožil na njihovo odločbo o glasovalnih pravicah, vendar sodišče o pritožbi Istrabenza še ni odločalo.

Bavčar je večino svojih delnic Istrabenza, ki jih poseduje njegova Maskima Holding, prodal KD Group Matjaža Gantarja.
Bavčar je večino svojih delnic Istrabenza, ki jih poseduje njegova Maskima Holding, prodal KD Group Matjaža Gantarja. FOTO: POP TV

ATVP, ki od nekaterih družb, podpisnic sporazuma o izvajanju finančnega inženiringa, za usklajeno sodelovanje pri prevzemni ponudbi za Istrabenz zahteva "izjave o dejstvih in okoliščinah pomembnih za odločitev" postopkov, ki jih vodi, nadaljnje ne komentira. Prav tako na agenciji ne želijo ne potrditi ne zanikati, da so njihovi inšpektorji v petek nenapovedano obiskali sedeže družb Maksima Holding in NFD Holding, kar so predstavniki slednje že potrdili. Na ATVP tudi ne želijo razkriti, na kakšni podlagi so sprožili pregled.

Prodaje različnih deležev

Predsednik uprave Istrabenza je maja razkril, da je lastnik poslovnega deleža družbe FB Investicije, ki je z 78-odstotnim lastništvom največji lastnik Maksime Holdinga. Slednja je največja posamična lastnica Istrabenza, v lasti ima 24,95 odstotkov. Solastniki naj bi bili tudi drugi menedžerji v Istrabenzu, vendar naj bi bil njihov delež neznaten. Od leta 2006 je Maksima Holding v 78-odstotni lasti družbe FB Investicije, ki jo je pred leti ustanovila Faktor banka. Konec leta 2006 je družbo FB Investicije prevzela družba Poteza oziroma njena družba Poteza Netherlands, ki pa je konec lanskega oktobra svoj delež prodala. Kdo je kupil njen delež, ni znano.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 08. 2008 20.19
nejco13 Kaj nisi opazil,lažejo ,da jih lastne laži davijo,si videl njihovega lider-čka,kako je švical,kot krezibob,ker se je bal,kdaj pade vprašanje o njegovem skrivanem premoženju,pa smo ga otkrili, he,ja---zaklela se je zemlja raju,da se skrivnosti vse izdajo,, ko zna eden,ne zna nobeden, ko znasta dva,je še skrivnost spravljena, ko pa znajo tri,znajo vsi,za številko tri,ni več skrivnosti.. in vse kar so skrivali prihaja ven na plano,potplati jih srbijo,hudič,kam bodo bežali??? naši ljudje so pred njimi bežali do leta 1957 .tega,potem so ublažili teror,zdej bi ga takoj vpeljali,samo nimajo moči,in vzvodov, zmaguje demokracija,duh prihodnjih generacij
Ro-Zy-YoZi
28. 08. 2008 12.51
ponosenslovenc: tajkunizacija ni dikcija ki bi našla mesto okrog pojma demokracija. To kar sta pa naredila Soršak in Janša Bavčarju je pač uradna klofuta pod mizo pa že štejejo kako bodo zaslužili 100x več kot jih bo kaznoval UVK-jev Soršak (spet politično tako neodvisen da groza).
Prvo Borec
28. 08. 2008 06.33
Ljudje ne bodite zmešani in NE podprite "grasupeljskega" domobranca !! nejco13 oladi dečko !!
nejco13
28. 08. 2008 01.15
Kdo pa naj bi bil od Janse tajkun??? Kdo?? Ma to ni res ej.... HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!
nejco13
28. 08. 2008 01.14
prašek pa od kje si ti prilezel?????? JJ sciti svoje tajkune? LOL! Ce ne bi bilo JJ ti sploh ne bi vedel kaj to je tajkun, kaj sele kdo so SLO tajkuni!! BEDAK!! Kdo pa jih je zacel preganjat? Kdo jih je scitil vsa leta? JAO, ne vem al bi mi blo smesno al bi se zjokal nad vso slepoto in nezmoznostjo logicnega razmisljanja...svaka vam cast!
nejco13
28. 08. 2008 01.12
Torej fuksel...se strinjam....resnicno bi morali biti obtozeni veleizdaje!!
nejco13
28. 08. 2008 01.09
no fuksel kdo pa je kriv za tako zakonodajo? kdo pa je omogocil divjo privatizacijo in tajkunizacijo? kdo je potem vsa leta skrival svoje tajkune v ozadju ali pod preprogo in si na njihov racun prisvajal medijski prostor? bedaki! ja politik70 mate pravico razmislat s svojo glavo, samo ne vem ce kaj dosti razmisljate... najprej tvezite kako JJ brani svojega prijatelja Bavcarja, zdej ko je pa obtozen gospodarskega kriminala je pa spet nekaj narobe...saj ne veste kaj hocete...tako kot vasi kvazi voditelji, ki vam perejo glavo...le z eno veliko razliko, oni znajo razmisljat, vedo kaj hocejo in imajo le en cilj...preko vasih opranih mozganov prilezti nazaj do korita...
Buena Vita
27. 08. 2008 20.31
ooooooo-klasik-powero,ma si šel v remengo''?' kaj je Lotri janšatov.kako so tiste neizpete melodije prisvajanja PETROLA,FIRME Z SLAMO KRITE,recimo na nizozemskem pubeci,,,,,če ljubite,ljubite srečno---če pa lažete, potem pa lažite spretno,ne tako da vas lastne laži za rep lovijo
Prvo Borec
27. 08. 2008 14.35
Ljudje ne bodite zmešani in podprite \"grasupeljskega\" domobranca !!
politik70
27. 08. 2008 14.20
abss23 Ti boš tuki nam govoru kaj je napaka? Ja koji k... pa si ti? Si Grasupelski rito terača al kva? Vsak ima pravico s svojo glavo mislit ! Če jo ima.... Beluharji tako ali tako nimate glave....
Matjaž Skrbiš
27. 08. 2008 13.47
pa JJ ima edini jajca ki se upa zoperstavit tem lopovom, SD jih pa boza kot revcke, ljudje napaka ce volite SD
Matjaž Skrbiš
27. 08. 2008 13.46
čas je že da se naredi red prokleti tajkuni ..
fuksel
27. 08. 2008 13.19
tisti ki pravite, da ne morš spremenit pravil igre za nazaj.... se zelo in hudo motite!!!!!!! prepoved retoraktivnosti velja le v kazenskem pravu!!!! v civilnopravni sferi ta prepoved ne velja!!!!! in če so bila pravila igre nelegitimna, nemoralna se jih lahko razveljavijo!!!! razveljavi pa se lahko tudi tiste posle, ki so bili opravljeni po takih pravilih!!!!! Tist, ki pa je odgovoren, da mamo tako gnilo zakonodajo, bi moral biti obsojen državne veleizdaje!!!! PS tisti k pišete da nimate nič proti če so zastavili nekaj!!!! ok tudi jaz načeloma nimam nič proti če je direktor zastavil avto,bajto,vikend da je kupil podjetje!!!!! me pa zelo moti, če je zastavil del, ki ga šele kupuje!!! nenazadnje so bila to včasih družbena podjetja, in nihče neb smel imeti take prednosti in možnosti!!!! če se vam ne zdi nekaj hudo narobe, ste bolani wanna be japiji, ki mislijo, da bodo lahko nekoč naredili isto!!!!!
politik70
27. 08. 2008 11.54
ponosenslovenc A si se zbudu? Ne še? Potem pojdi pa nazaj spat! Seveda Bavčar ni kolega od Grasuplčana. Ne ne onadva pa ne . Nista nič skupaj pri fračah in drobižu ki sta ga dobila od prodaje frač sodelovala ne? Kje pa . Bavčar je LDS! Lds je kriva. Ne ! Kučan je kriv ! BUtel.... Pravna država? Dej zbudi se in nehaj že verjeti v pravljice... Da bi vrana vrani oči izkljuvala? Ne vem ne vem....
selector
27. 08. 2008 11.00
Pravna država končno deluje. Bravo vlada.
Ro-Zy-YoZi
27. 08. 2008 10.58
Klasik: Žalostno in ŽAL resnično! Kaj delajo ti nevedni wanna be DRŽAVNIKI...G R O Z A!
politik70
27. 08. 2008 10.18
Kakorkoli komrkoli pot teh kao 60 milijonov € je jasna! Vse poti vodijo k Janši! No beluharji zdaj pa v luft pa to zanikajte če zmorete!
Uporabnik113189
27. 08. 2008 10.12
rokke, se strinjam. Scenarij je precej zvit. Bavčarja kaznujejo in je tako opran vsake krivde, da je tajkun. HKRATI, pa gre to zelo v korist Petrolu, kjer ima Janša pravo gnezdo svojih, ki ga misli obdržati tudi v prihodnje in je to cena, ki jo mora plačati Bavčar, da ga bo lahko sviral še naprej. Skratka gre za odkupnino. Zajeten kupček pade SDS-u, pa državi in vsi so zadovoljni. No, Bavčar ravno ne, ker je moral plačati kar precejšnjo ceno, da se je "opral". Najbolje v vsej zgodbi jo je odnesel Gantar, ki je pravočasno odnesel pete iz tega gadjega gnezda in se smeji iz tujine. Komurkoli postane preveč vroče v tej naši dolinici Šentflorjanski zbeži v njegovo okrilje po zaščito ( ki ni zastonj se mi zdi). Mislim, da bo kratko slamico pri vsej zgodbi povlekel Valant, ki mu "kapne" vedno šele takrat, ko drugi že posnamejo smetano. Tajkuni pa so zato, da v SDS lahko postavlja pogoje, koliko in kdaj ( kdo plača)..Kako pa se temu reče, mogoče kazen ali pa kaj drugega, pa tako ni posebej pomembno.
ivo55
27. 08. 2008 09.50
Do 60.mio€ lahko pomeni tudi 0€ !
Ro-Zy-YoZi
27. 08. 2008 09.04
Kero sprenevedanje države.....na tem mestu Soršak kaznuje Bavčarja s 60 mio€ ker je tajkun.......HALOOOOOOOOOOOO a po drugi strani je Bavčar in Bobinac (gorenje) z državo ustanovilo mešano podjetje za distribucijo in trženje električne energije,...Podjetje pa se imenuje GEM. In res ne vem če 60 mio bavčarju kaj pomeni, ki jih bo moral plačati Soršku ko pa mu je Vizjak zagotovil nadaljnih n miljonov € pri trgovanju z energijo. BOOLANO; SICK IN NAJ*HUJŠA OBLIKA SPRENEVEDANJA