Gospodarstvo

Bavčar: Tožba je brezpredmetna

Ljubljana, 22. 04. 2009 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Maksima Holding na tožbo štirih družb, ki od nje zaradi nesklenitve pogodbe o odkupu Istrabenzovih delnic zahtevajo 19,5 milijona evrov kazni, odgovarja, da je neutemeljena.

Bavčarjeva Maksima Holding je vložila odgovor na tožbo družb iz kroga NFD Holdinga.
Bavčarjeva Maksima Holding je vložila odgovor na tožbo družb iz kroga NFD Holdinga. FOTO: Kanal A

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz finančne družbe Maksima Holding, je predpogodba, ki so jo sklenili z družbami NFD Holding, Finetol in Maksima Invest aprila lani, zaradi "bistveno spremenjenih okoliščin prenehala veljati pred rokom za njeno sklenitev, in sicer neposredno na podlagi določila 6. odstavka 33. člena obligacijskega zakonika".

Prepričani so, da glede na določbe obligacijskega zakonika niso odgovorni za nesklenitev kupoprodajne pogodbe, zato "tožeče stranke tudi ne morejo zahtevati plačila pogodbene kazni". "Pogodbeno kazen je namreč moč zahtevati le, če je nasprotna stranka odgovorna za nastop dejstva, ki je sankcionirano s pogodbeno kaznijo," navajajo.

V družbi, ki je od 31. marca insolventna, pričakujejo, da jim bo uspelo doseči zavrnitev tožbenega zahtevka NFD Holdinga, Finetola, Maksime Invest in Daimonda.

Spomnimo ...

Maksima Holding je že skoraj mesec dni v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju nesolventna, saj je bila izguba, predvsem zaradi naglega padca cen njenih finančnih naložb, višja od polovice osnovnega kapitala družbe in je ni bilo mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Omenjene štiri družbe so marca vložile tožbo, s katero od Maksime Holding, ki je v večinski lasti družbe FB Investicije Igorja Bavčarja, zahtevajo plačilo pogodbenih kazni v skupni višini 19,5 milijona evrov zaradi nesklenitve glavne pogodbe. Ta obveza po mnenju tožnic izhaja iz aprila lani sklenjene predpogodbe za sklenitev glavne pogodbe, na podlagi katere bi Maksima Holding od njih odkupila skupno 1.267.153 delnic holdinške družbe Istrabenz.

V Maksimi Holding so tožbo štirih družb že konec marca, ko so jo prejeli, označili za neutemeljeno. Poudarili so, da so konec leta 2008 obvestili preostale podpisnice sporazuma o izvajanju finančnega inženiringa pri prevzemu Istrabenza, da jim zaradi spremenjenih okoliščin ni treba skleniti pogodbe za odkup delnic Istrabenza. Predpogodba strank zaradi spremenjenih okoliščin na podlagi obligacijskega zakonika ne veže več, so menili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
22. 04. 2009 19.35
Tožba je BREZPREDMETNA, ker ni denarja!
Zigi78
22. 04. 2009 17.17
Če pa denarja ni pa pobrat vse tud spodne gate če je treba
manco-capac
22. 04. 2009 15.29
Tožba ni neutemeljena ampak brezvezna, ker denarja ni!