Gospodarstvo

Bavčar: Če bo to pomagalo Istrabenzu, bom odstopil

Ljubljana, 25. 03. 2009 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š. / P.J. / STA
Komentarji
74

Veselinovič v dogovor bank z Bavčarjem skoraj ne verjame več in kot najbolj verjetno možnost vidi prisilno poravnavo Istrabenza. Bavčar se čuti odgovornega in bo razmislil o odstopu.

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič
Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič FOTO: POP TV

Če dogovor glede finančne konsolidacije družbe Istrabenz ne bo dosežen do konca meseca, bo morala družba v prisilno poravnavo, meni predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Draško Veselinovič. "Daleč najslabša odločitev bi bila verjetno stečaj," je poudaril na novinarski konferenci v Ljubljani.

Stečaj je vsekakor možnost, ki jo nekateri od upnikov lahko sprožijo, a po zakonodaji lahko uprava dokaže, da bi bili upniki bolje poravnani v primeru prisilne poravnave, je pojasnil Veselinovič. "Obstajajo možnosti, da bi šle stvari v smeri prisilne poravnave," je dejal.

Po njegovih besedah to "ne bi bila tako slaba rešitev", saj bi omogočila delno konverzijo dolga v lastniški delež ter večji nadzor postopkov, ki se odvijajo. "Še vedno pa bi bila najboljša zgodba, da bi se banke uspele dogovoriti za nek enoten nastop, saj bi tako največ iztržile," je poudaril.

O prihodnosti Istrabenza, Igorju Bavčarju in možnih posledicah morebitnega stečaja bo tekla beseda tudi v tokratnih Trenjih. Oglejte si jih v četrtek ob 20.00 na POP TV.

Veselinovič je med pogoji, pod katerimi bi bila NLB pripravljena na morebitno reprogramiranje dolga, izpostavil "absolutno" menjavo vodstva, ki je pripeljalo podjetje v tako situacijo. "O tem ni nobenega dvoma," je poudaril. Ob tem vztraja pri dodatnih zavarovanjih, ki so vzpostavljena na podjetjih v lasti holdinške družbe, morebitna prodaja zanimivih delov pa bi morala biti temeljito organizirana.

Potreben bi bil tudi "zelo natančen pregled stanja v koncernu, ki ni natančno jasen upnikom", pogoj za reševanje pa je po njegovih besedah tudi ta, da vse banke ostanejo upnice v tem koncernu.

Arharjeva poteza je razočarala

Predsednik uprave Unicredit banke France Arhar
Predsednik uprave Unicredit banke France Arhar FOTO: Kanal A

Glede poteze Unicredit Banke Slovenija, ki ni podaljšala pogodbe o začasnem odkupu s strani Istrabenza zastavljenih delnic in tako zaščitila svoj interes, je po Veselinovičevih besedah prisotno "določeno razočaranje". Neformalni vodja konzorcija 19 bank upnic, predsednik uprave Unicredita France Arhar, bi "moral zastopati interese vseh upnikov, je pa prvi speljal vodo na svoj mlin".

Poudaril je še, da ima NLB v konzorciju 19 bank upnic Istrabenza približno 13-odstotni delež, kar je bistveno manj od 30- do 40-odstotnega deleža, ki ga ima v celotnem kreditiranju v Sloveniji. "Če bi gledali tako, je NLB nadpovprečno previdna," je dejal.

Bavčar: Odstopil bom, če bo to pomagalo Istrabenzu

Igor Bavčar je v pogovoru za oddajo 24ur povedal, da bo – če bo to pomagalo Istrabenzu, razmislil tudi o možnosti odstopa. Ob tem je opozoril, da je nenavadno, da po treh mesecih pogajanj z bankami, te na koncu – ko se približuje 31. marec –, pridejo na dan s predlogom o njegovi razrešitvi. "Kot da bi hotele pokazati, da med seboj niso sposobne doseči dogovora, kako naprej,“ pravi.

Bavčar zagotavlja, da stečaja Istrabenza ne bo.
Bavčar zagotavlja, da stečaja Istrabenza ne bo. FOTO: Kanal A

Na vprašanje, ali se počuti odgovornega, odgovarja z da – prav toliko, kolikor se odgovorne čutijo tudi vsi tisti, ki so v tem procesu in v podjetju zaposleni. "Mi se z bankami pogovarjamo o poravnavi 500 milijonov evrov dolgov, kolikor je dolgov na holdingu, in ne o milijardi dolgov, kot večkrat navajajo mediji. Vi ves čas govorite samo o dolgovih, zanemarjate pa, da je Istrabenz sistem, ki zaposluje 4700 ljudi in proizvaja 40 milijonov dobička, kar je skoraj toliko, kot ga proizvaja Petrol ali Mercator. Istrabenz ima premoženje, ki te dolgove lahko poplača in živi naprej. Gre za čas, v katerem lahko te interese poravnamo, a na žalost banke do danes niso bile sposobne formulirati svojih stališč, kako,“ nadaljuje Bavčar.

Na obtožbe predsednika uprave Petrola, da so morali kupiti tretjino Istrabenza, ker bi sicer on prevzel Petrol in vse dolgove obesil na to državno podjetje, sam pa izvedel menedžerski odkup in postal lastnik velikega imperija, Bavčar odgovarja, da se bo moral Marko Kryžanowski odločiti, zakaj je šel v prevzem Isatrabenza. "Soočiti bo moral svoje izjave iz oktobra 2007, ko je dejal, da Istrabenz ne more prevzeti Petrola, ker ima 600 milijonov dolgov in da te nevarnosti ni, z izjavami na koncu, ko je moral braniti svoj finančni rezultat. Njegove obtožbe so smešne.“

Na očitke sodelavcev, na primer Janka Kosmine, da jim je stvari prikrival, odgovarja, da njegov odstop obžaluje. "Za nama je dolgoletno dobro sodelovanje, razumem njegove razloge in dejstvo, da so ga razmere v turizmu prisilile v nekatere odprodaje, saj ni imel sredstev za nadaljnje poslovanje. Žal mi je za to, mislim pa da nima prav, da je na ta način reagiral.“

Bavčar pravi, da bo v vsakem primeru počakal na jutrišnji sestanek z bankami, ki morajo še formalno sporočiti svoja stališča. Kako in na kakšen način bodo ravnali naprej, pa bo znano po nadzornem svetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avidmar57
31. 03. 2009 15.53
ZDAJ,KO JE ODSTOPIL NAJ MU IZRAČUNAJO NJEGOVO DELOVNO DOBO,KOLIKO JE V TEM ČASU ZASLUŽILPO ZAKONU KAR MU PRIPADA ,OSTALO PA VSE VRNITI SLOVENSKIM DAVKOPLAČEVALCEM.TISTIM KI CEL MESEC DELAMO ZA 400EUR.IN IMAMO PO 40LET DELOVNE DOBE.
hakihak
26. 03. 2009 15.09
se ne bom čudil, če bo po odstopu bavčar kandidiral za predsednika
resslovenka
26. 03. 2009 10.13
No sem tudi sama gledala g. Bavčarja v oddaji 24 ur. Tako poln sam sebe je ta človek. Bo razmislil ... , kot da verjame v čudeže. Pa se mu milni mehurček vsak čas razpočil. Če bo le zmagala zdrava pamet.
Prvo Borec
26. 03. 2009 08.41
rozi77 koliko je levih direktorjev ?? Saj menjavajo, toda potem Janša pravi : Kadrovski cunami !! 1.000.000.000,00 € je zapravil Bavčar in kompletno podjetje spravil na beraško palico in koliko delavcev je poslal na zavod ?? Ali sploh ima obraz, da se kaže v javnosti ??
resslovenka
26. 03. 2009 08.39
Hja. Konec koncev recesija ni tako slaba zadeva. Se pokaže vsa gniloba gospodarskega sistema velikih družb , ki so samo jemale in jemale sedaj pa ne morejo vrniti. Je pa skrajno zavrženo sedaj zahtevati, da bi te luknje krpali vsi državljani. Naj jih krpajo tisti, ki od tega kaj imajo.
andreja2008ab
26. 03. 2009 08.16
Matr, je ta Bavčar en nadutež. Zdej so pa banke krive, ker se ne morjo zmeniti, kako firmo rešit....D?????
gospakatja
26. 03. 2009 08.15
pa kaj še, zdaj , ko so zadevo zafurali, bojo lepo pokasirali svoje superzaslužke in odstopili!!?? tam naj ostanejo in voz potegnejo iz blata - in to brezplačno, saj so bili mastno plačani, da so ga v to blato spravili!! to je treba uzakoniti, kaj nagrade, kaj odpravnine, kaj odstopi! kdor prevzame tako funkcijo, kot je vodenje uprave ali sedežv nadzarnem svetu, ne more izstopiti, če je firma v dreku!! in še nekaj, tak človek ne sme biti postavljen v na nobeno vodstveno mesto v nobeni firmi ( v "državni" lasti; zasebniki pa bodo znali poskrbeti zase- ti ga tako ali tako nikoli ne bi zaposlili).
urkoo7
26. 03. 2009 07.35
Če podjetja prevzamejo slovenci, so tajkuni. Tujcem tud nočmo prodajat. Za državo pravimo, da je slab lastnik. Kaj naj torej storimo z našimi oz. slovenskimi podjetji???
laufer
26. 03. 2009 05.57
Da so tajkuni lahko dobili denar za odkup podjetij kaže na "divje" upravljanje bank, ker so banke tveganje porazdelile na prebivalstvo Slovenije. Čudim se Arharju, bivšemu guvernerju, da je naredil korak v črno, saj se ve, da višino kredita določa višina kapitala podjetja, način pridobivanja denarnega toka, višina denarnega toka in obseg in kvaliteta poslovanja. Sedaj pa se bom čudil lastnikom banke, če ga bodo obdržali za menedžerja. Bavčar pa je očitno skrbel samo za svoje osebne koristi. Istrabenz mora v stečaj, saj slovenski narod ne more biti jamstvo za Bavčarjeva poslovne neumnosti!!!
123_Zoke_vec_ni
26. 03. 2009 00.33
JOJ JOJ JOJ, kaj Veselinovič ne bo reševal dobrega vojaka Bavčarja, strankarskega kolega???? Se je LDS odrekla Bavčarju????
pio001
25. 03. 2009 23.14
"Bavčar: Odstopil bom, če bo to pomagalo Istrabenzu". Mogoče bi mu pomagalo, če bi odstopil pred tremi leti ...
jokl234
25. 03. 2009 22.38
Kar ste hoteli, ste dobili. Živel komunizem?
bostjan_safaric
25. 03. 2009 22.22
Jaz imam še stanovanjski kredit za odplačati. Se mi zdi, da bom zaradi tega dolga kar odstopil, ker dolgov pa že ne mislim plačevati. Sem bolj nadarjen za trošenje. Sedaj pa, vrli Slovenci, pljunite v roke in plačajte moj dolg ... .Če ga boste Igorju, pa bi ga lahko še meni, ... . Daj Borut, povej jim naj plačajo. Boš pa malo dvignil trošarine, pa davke in bo šlo, boš videl ... . Pa Janeza ne pozabi vprašati, če se strinja, ker ne bi rad, da mi Slovenci dolg odplačajo brez konsenza ....
SKYWALKER01
25. 03. 2009 22.06
Oh kako bi bilo lepo, ko bi ista pravila veljala tudi za navadne smrtnike. Recimo, da bi se zadolžil za 3000€, pa bi mi nekaj preprečilo načrte. Šel bi na banko in rekel: se ne grem več, ne zmorem odplačati. Ampak žal temu ni tako. Banka te be "izcuzala" tako, da boš še brez gat ostal. Če pa "zafuraš" 900Mio€, jih ne zmoreš več odplačati, pa enostavno rečeš: ne grem se več, če kaj pomaga, pa bom šel.. Me zanima, kako se počutijo tiste delavke in delavci (Droge, Kolinske), ki jim je ta gospod rekel: z vami se ne grem več..Upam, da je še kaj ostalo od te pravne države in da mu bo vsaj simbolno dala lekcijo.. Ko se bo to zgodilo, si nebom natočil šampanjca, ampak si bom naredil naravno limonado..;=)
Ultrablack
25. 03. 2009 21.57
Slovenija je postala čakalnica. Vsi, ki smo v njej, čakamo na boljše čase.
gozdindrevo
25. 03. 2009 21.56
mah.....manager pač ne...care..:) :)) ljudje ne bodo na cesti...ne se bat folk.....dokler bo nafte , ljudje ne bodo na cesti....ajd
njanez43
25. 03. 2009 21.45
Sloveniji ni več rešitve, mafija je že zdavnaj prevzela vse niti v svoje roke. Pripravimo se državljani na nove davke, trošarine, na brezposelnost, delo do najmanj 65 leta, na znižanje penzij, plač, na revščino, stanovanjsko stisko in na kriminal. Tisti v najvišjem vrhu je že tako ali tako....
Mihec.pihec
25. 03. 2009 21.43
Neverjetno, kaj je uspelo temu Bavčarju v relativno kratkem času. Sama lakomnost, nesposobnost...Ampak bil je drzen, tvegal je, sedaj mora zato tudi odgovarjati z vsem svojim premoženjem, ki si ga je nagrabil z visoko plačo, pa tudi kako leto odsedet. Bi bil dober poduk ostalim. Samo v naši Sloveniji je pač tako, da se nič ne bo zgodilo. Šel bo v drugo podjetje za pogrebnika...Še en velik greh LDS-a....
mat113
25. 03. 2009 21.36
če bo to pomagalo istrabenzu bom odstopil...bla,bla ,bla. Odstopiš lahko samo v kakšen zelo strog arest,da odslužiš vsaj 10 procentov.
speady
25. 03. 2009 21.28
Mislim da bo Bavčar naslednji predsednik Slovenije !!!