Gospodarstvo

Banke: Bavčar naj gre takoj!

Koper, 06. 04. 2009 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banke upnice Istrabenza vztrajajo pri enakih zahtevah, kot so jih že predstavile vodstvu holdinga. Bavčar pravi, da se je pripravljen umakniti takoj in predlaga takojšnje imenovanje prokurista.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Mateja Klavs

Banke upnice Istrabenza so na sestanku znova razpravljale o razmerah v koprskem holdingu. "Konzorcij bank vztraja na enakih zahtevah, kot so že bile predstavljene nadzornemu svetu Istrabenza, vodstvu Istrabenza in lastnikom," so po sestanku sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB) v imenu bank upnic.

V skopem sporočilu za javnost ni pojasnjeno, kako se je 19 bank upnic opredelilo do predloga predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, ki jim je predlagal, da glede na okoliščine upravi Istrabenza predlagajo imenovanje prokurista, ki ga ta lahko imenuje nemudoma.

Bavčar je v svojem predlogu ponovil, da se je za zagotovitev organiziranega načina reševanja težkega finančnega položaja v družbi kot lastnik družbe FB Investicije pripravljen umakniti iz lastništva družbe Maksima Holding.

Banke upnice, ki jim Istrabenz skupaj s svojimi družbami dolguje približno 930 milijonov, v svojih pogojih, ki so jih večkrat ponovile v minulih dneh, zahtevajo takojšen odhod Bavčarja in imenovanja nekdanjega člana uprave Droge Marka Jazbeca na čelo Istrabenza.

Poleg tega zahtevajo izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih družb s strani svetovalca – omenja se družba A. T. Kearney –, ki ga bodo izbrale, in dokapitalizacijo družbe v višini 50 milijonov evrov.

Po nekaterih informacijah naj bi banke upnice tako vse bolj razmišljale o možnosti vložitve zahteve za stečaj Istrabenza ter vložitve odškodninskih tožb proti upravi in članom nadzornega sveta.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

Bavčar predlagal takojšnje imenovanje prokurista

Predsednik uprave Istrabenza v odhodu Igor Bavčar je bankam upnicam danes predlagal, da glede na okoliščine upravi predlagajo imenovanje prokurista, ki ga uprava Istrabenza lahko imenuje nemudoma. Bavčar je ob tem še poudaril, da se je kot lastnik pripravljen tudi umakniti iz Istrabenza. Kot je zapisal v sporočilu za javnost: "Da zagotovim organiziran način reševanja težke finančne situacije v družbi, ponavljam svoje, v javnosti že izrečeno stališče, da sem se kot lastnik družbe FB Investicije pripravljen umakniti iz lastništva družbe Maksima Holding."

Poleg tega je Bavčar danes nadzornikom predlagal, da v interesu družbe Istrabenz ponovno preuči nastali položaj. Za to se je odločil glede na dejstva, da je odstopil z mesta predsednika uprave Istrabenza, po sklepu nadzornega sveta pa mu mandat poteče 15. maja, da je nadzorni svet takoj objavil razpis za novega predsednika uprave, da sta bila imenovana nova članica in član uprave, da je uprava dolžna do 30. aprila pripraviti poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter da banke upnice pričakujejo, da bo kljub tem okoliščinam takoj prenehal delati.

  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pincopalino
07. 04. 2009 14.41
pajtlerblanka06.04.2009, 21:550 pejdi zaigrat v karneval, tebom gor videl. se ti nasmejal. haha SDS
andreja2008ab
07. 04. 2009 12.37
ja, kaj naj pa še na Istrabenzu dela?????' A naj mu plačujemo prevoz na delo in malico in vleče plačo .....Pa še regres po picnu....poleg vsega kar si je že naloadal????
danaaajaaa
07. 04. 2009 10.16
Hahaha, sedaj pa on lepo odstopi...... in brez kakeršnih koli posledic..... no ja, verjeto bo dobil še odpravnino... to bi bil šele hec.... Naj odgovarja s svojim premoženjem, pa v arest. Po hitrem postopku... samo kaj ko bi potem za njim šlo še toliko drugih.. In potem se bodo čudili če bodo ljudje zgubili živce, koga namlatili, šli na cesto... samo če ga bo kdo kaj preveč polomil bo šel hitro v arest.... Verjetno tisti ki bo zaradi lakote (ki so jo povzročili tajkuni, bankirji ipd. ) ukradel hlebec kruha prej šel v arest in ga bodo obravnavali kot največjega kriminalca. Saj veste: PRED ZAKONOM SMO VSI ENAKI - razen izjem!
dr.psiho
07. 04. 2009 08.58
Kaj so butasti ti bank-rji! Kaj je še vedno Bavčar v igri??Še dosti več denarja na koncu bo manjkalo,kakor danes navajajo!!
mac4_m
07. 04. 2009 00.16
misljo, če dajo kravato pa obleko gor, pa uporabjo eni dve tujki, pa nardil en slovenski fax, in se vključl v eno od kradljivih strank da že držijo enga za jajca. Na koncu se vedno izkaže, da gre za kradljive nesposobneže, ki jih vedno kaj preseneti, ki vedno nekaj uničijo in zaj...ejo.. In pol se ta folk še kaže v kamere kot ene zvezde, k cela slovenija gleda sramoto politikov, managerjev, ekonomistov, novinarjev, ki niso sposobni dojet niti lastne nesposobnosti in katastrofalnega učinka...
titovka
06. 04. 2009 22.50
a je tisto na sliki CVETKA SELŠEK....potem mi je vse jasen...skbanka.....?????
Buena Vita
06. 04. 2009 21.56
NE,NE NISO PRAVI,JE ZBRISAL MORALI BI BITI JANŠEVI K SREČI NISO NIKJER VPLETENI SDS
Buena Vita
06. 04. 2009 21.55
skrivnostna pogodba bavčarju je pri prevzemu izdatno ,pomagala državna slovenska odškodninska družba dober mesec pred volitvami 2004.leta je dobil predkupno pravico za 16,4 % IN VELJA ŠE DO 1 SEPTEMRA LETOS ZAVEZA JE BILA-BAVČAR BO PLAČAL DELNICE 37,6 EVRA KADARKOLI dan podpisa 26 avgust 2004,leta igor kušar miroslav golubič imeni vpleteni le zakaj je ČIJUDNO,ČIJUDNO,KO PA SO LDS-OVI
markeljc
06. 04. 2009 21.46
pospravt z oblijčja zemlje, drhal lopovska!! zadne cajte se u SLO pojavljajo same lopovščine in to legalne. za katere plačujemo mi reveži.... sramota
MR.BURNS
06. 04. 2009 21.39
TAKOJ NAJ GRE IN BANKIRJI Z NJIM.
tony_abcde@yahoo.com
06. 04. 2009 21.29
hitro bi kakšnega prijatelja "prokurista" zrinil notri...
Robert Koper
06. 04. 2009 21.20
imam občutek, da vsak gleda na svojo rit, banke, lastniki, še najmanj Bavčar ta moment.Če bi hoteli bi zadevo tudi rešili, samo skupaj morajo držati, ne pa vsak na svojo stran.Taka je naša država predvsem ti ta veliki.Koga šišajo zaposleni ipd. Še jaz imam tako možnost, da uredim bančno garancijo v tujini za milijardo € ( po 100-200 mio).kaj z njo nareidti vedo oni.toda če eni vlečejo na eno, drugi na drugo ne bo ič!!!nikoli nč ker nismo enotni.nihče ne pravi, da so bile nepravilnosti toda vse se da rešiti.
JanezNovakJohn
06. 04. 2009 21.10
Teško je ugibati kaj se bo zgodilo. Eno je gotovo. Veliki bojo imeli še več. Le kaj jim bo. Ko pride zadnja ura smo vsi goli in bosi in s spoznanjem da smo zamudili lepe trenutke s svojimi najbližjimi.
gigi39
06. 04. 2009 21.10
Tako vse razlastit z vsem sorodstvom načelu poleg tega pa razveljavit vse transakcije ki so bile izpeljane roku dveh mesecev najaz in vse vplrtene pred sodišče vse glavne akterje pa za tekoči trak prisilno delat da si zasluži za preživetje..
cau-curaku
06. 04. 2009 20.21
Ne naj gre, ampak naj izgine in se nikoli več ne pojavi, država pa naj njega in vso sorodstvo razlasti vsega kar premorejo !!!
mac4_m
06. 04. 2009 19.59
kdaj bojo odstopili vodilni in nadzorni sveti v bankah, ki so dajale take krete nske kredite. Kdaj bojo odgovarjali s svojim premoženjem tako kot nalaga zakon? Isto velja za vodilne in nadzorne svete v istrabenzu, pivovarni laško, mipu, labodu... G. Pahor ve, da se dogajajo istrabenz, pivovarna laško, mip, labod al je še zmerom pri nabiranju volilcev v srbiji? Bo ga. Kresalka preganjala navidezno odstopljenega člana stranke??
itevs
06. 04. 2009 19.53
Men se pa zdi, da Janša že ene pol leta ni na ablasti. Ali se morda motim?
titovka
06. 04. 2009 19.44
to je vse zrežirano...tako, kot sta igor in janez zrežirala ODSTOP VLADE JANEZA JANŠE...SE SPOMNITE....???ONA ŽE VESTA ZAKAJ STA TO POČELA....dobra kamerata!!!!!!!!
miha040
06. 04. 2009 19.40
ja pa kva je s to državo dajte ga že v arest, ne pa da skače pred kamere in pravi kot da nič ni bilo, in da so zakuhali vse drugi.. pa ne vem kaj ima janša s tem, ja kdo pa mislite da ga je postavil na čelo istrabenza.. sj bo ata kučan pahorja za ušesa pa bo bavčar spet prišel nazaj ali pa prevzel kakšno drugo firmo..
deadea
06. 04. 2009 19.34
ce se zalomi kateremu koli podjetniku ga banke oberejo do kosti. njega in njegove sorodnike. to kaj se dogaja z bavcarom in srotom me niti ne zanima, je pa neposteno da ti ljudje namerno manipulirajo s podjetjem si naberejo premozenje in jih noben ne sankcionira. prepisejo imetje na drugega in tu se vse konca. zato mislim da ti ljudje delujejo po navodilih in zato se jim tudi nic ne zgodi, na izgubi pa so davkoplacevalci.