Gospodarstvo

Bavčar dobil zeleno luč za prodajo

Koper, 19. 11. 2008 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Istrabenza je odobril prodajo Droge Kolinska in Petrola. Za prodajo naj bi našli svetovalca, o prodaji pa se bo uprava odločala na podlagi ponudb.

Tudi v Istrabenzu se soočajo s problemom likvidnosti.
Tudi v Istrabenzu se soočajo s problemom likvidnosti. FOTO: POP TV

Nadzorni svet je soglašal tudi s predlogom uprave za podelitev mandata svetovalcu za prodajo delnic družb Droga Kolinska in Petrol, vendar upravi naložil, da predlog o tem, katero od predlaganih naložb prodati, sprejme na podlagi pridobljenih ponudb in ob upoštevanju predlaganih kriterijev ter ga predloži nadzornemu svetu v potrditev.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar FOTO: Kanal A

Po besedah predsednika nadzornega sveta Istrabenza Janka Kosmine je kriza prisotna, zato je družba tudi zaradi mogoče nekoliko preambicioznih načrtov, ki jih je nadzorni svet podprl, prisiljena ukrepati. "Na žalost bo zato treba nekatere naložbe prodati," je po poročanju Radia Slovenije po seji nadzornega sveta zatrdil Kosmina.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar pa je dejal, da imajo težave tudi druga podjetja in da jih vsak rešuje na svoj način: nekateri z odpuščanjem in zatekanjem k državi, drugi pa s prodajami naložb.

Skupina Istrabenz je v obdobju med januarjem in septembrom ustvarila 472,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Hkrati se je dobiček iz poslovanja povečal za 15 odstotkov na 29,9 milijona evrov. Čisti dobiček pa je z 12,2 milijona evrov zaostal za načrtovanim, in sicer zaradi višjih stroškov obresti in še ne izvedene načrtovane prodaje delnic družbe Mercator.

Predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina
Predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina FOTO:

Padec cen vrednostnih papirjev v prvem devetmesečju je vplival na zmanjšanje vrednosti finančnih naložb in posledično kapitala družbe Istrabenz. Zaradi znižanja višine kapitala in povečanja finančnega dolga se je poslabšalo razmerje med stanjem kapitala in finančnimi obveznostmi tako na ravni holdinške družbe kot celotne skupine, še pojasnjujejo v koprskem holdingu.

Z delom predsednika uprave Igorja Bavčarja pa so nadzorniki, kot so povedali po seji, zadovoljni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jozsef
20. 11. 2008 13.31
Ko mora kmet razprodajati svoje gospodarstvo, pomeni, da je v kurcu. Enostavno po Einsteinu.
igor.zemljic1@telemach.net
20. 11. 2008 13.03
Dnevi(D) ali domin so se začeli in prvi je očitno popustil Istrabenz. Kdo je 2. na vrsti se še ne ve,kajti to vedo samo tisti,ki bolje poznajo povezave med našimi \"Socio-kapitalisti,\" ki se imajo za elito slovenskega gospodarstva. Šele ta kriza bo pokazala kdo je resnično močan in kdo je elita iz kredita!! Pa vso srečo gospodje pri drugi prodaji \"družbenega\" PREMOŽENJA.
resslovenka
20. 11. 2008 08.13
mhmmm Kam so pripeljali ISTRABENZ, pa DROGO, pa KOLINSKO. Nič niso ustvarjali, samo prodajali, pa še vse zafučkali (lepše rečeno pokasirali). In sedaj jim pride prav recesija. Čas bi bil, da tudi veliki vodja enkrat odgovarja za svoja dejanja. Slaba se piše obalni regiji, pravzaprav socialna bomba. Naj sedaj država rešuje situacijo, ali pa za spremembo preseka navezo za zmeraj. Je že skrajni čas.
bnam 2707
20. 11. 2008 01.29
Vsekakor je Slovenija pravna država!Nihče ni za nič kriv ,nihče ni odgovoren,vsak,ki zna lahko krade,državni uslužbenci si praskajo jajca,sodišča so do kraja skompromitirana,vera v pravno državo je že zdavnaj crknila,ustavo imamo samo še zaradi zunanjih dejavnikov. Zunanji faktorji pri gospodarskem bowlingu so priročni in pokrivajo nesposobnost malih in velikih tajkunov,ki so iz nič prišli do bogastva na plečih tistih,ki so ga ustvarili,sami pa ostali praznih rok.Bravo,še nikoli nam ni tako dobro šlo v vsej svoji zgodovini....
SadButTrue
19. 11. 2008 19.28
6. faza razvoja podjetja po Bleicherju
ciklon
19. 11. 2008 18.03
Janko Kosmina je iz ustanovitelja in uspešnega direktorja Istrabenza, postal žalostna figura v vlogi predsednika NS in nosi precej odgovornosti za početje tajkuna Bavčarja. Čas bi že bil, da se prične odgovorno obnašati in odstavi Bavčarja, sicer kmalu uspešne firme ne bo več, saj se bo sama razprodala. Janko, kako globoko si padel.
pepar
19. 11. 2008 17.41
En dober pregovor pravi,da kdo seje veter žanje vihar.Samo sedaj bomo želi vihar tudi tisti, ki nismo imeli nič z špekulacijami na borzi, ali z kreditnimi odkupi podjetij!! Nisem pristaš prejšnjega sistema, samo prej se je rabilo 40 let da se je sesulo,v demokraciji pa vsaj pri nas dobrih deset.
nemejugat
19. 11. 2008 17.13
...seveda bojo prodajali, sedaj bodo denar od prodaje investirali v sonce in vodo....
intel1
19. 11. 2008 17.10
vsa ta mafijska posla in nadzorni sveti prodajajo ko srake ko bo vdarla recesija pa država pomagi delavčke na cesto oni bogi. REVOLUCIJA ???