Gospodarstvo

Če ne bo plina, bodo tožbe

Kijev/Bruselj, 14. 01. 2009 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
26

Rusija in Ukrajina še vedno ne pošiljata plina Evropi, Unija pa počasi izgublja potrpljenje. Državi sta neodgovorni, nesposobni in nezanesljivi, je dejal Barroso.

Predsednica ukrajinske vlade Julija Timošenko je zagotovila, da bo Ukrajina tranzit plina v Evropo omogočila takoj, ko jo bo s plinom oskrbela Rusija.
Predsednica ukrajinske vlade Julija Timošenko je zagotovila, da bo Ukrajina tranzit plina v Evropo omogočila takoj, ko jo bo s plinom oskrbela Rusija. FOTO: Reuters
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je pozval k pripravi srečanja voditeljev držav, ki jih je prizadela plinska kriza. Srečanje bi bilo v soboto v Moskvi. EU se do pobude še ni opredelila, Ukrajino pa moti izbor lokacije.

Plinska kriza se je v teh dneh še poglobila, Rusija in Ukrajina pa nadaljujeta z medsebojnim obtoževanjem, katera je kriva, da se je dobava plina prek ukrajinskih plinovodov ustavila.

Brez plina že deveti dan

"Slovenija je že deveti dan brez dobav zemeljskega plina iz Ruske federacije. Uradnih informacij, kdaj bodo dobave spet vzpostavljene, še vedno ni," je dobavo plina za Slovenijo komentiral direktor družbe Geoplin Alojz Stana. "Kljub temu je oskrba z zemeljskim plinom stabilna in noben kupec ne prejema zmanjšanih količin," je dodal.

"Kljub številnim informacijam in pojasnilom, ki so bila javno dostopna in so napovedovala ponovno vzpostavitev dobav, imamo še vedno izredne razmere," je še povedal in dodal, da bi bilo kakršno koli napovedovanje, kdaj bo plin iz Rusije spet pritekel v Slovenijo, na podlagi obstoječih informacij "nemogoče in neverodostojno".

Zemeljski plin
Zemeljski plin FOTO: Reuters

Barroso: Evropska podjetja bi morala ukrepati

Za zdaj naj bi tožbo proti ukrajinski energetski družbi Naftogaz napovedala le Madžarska.

Evropska podjetja bi morala pravno ukrepati proti Gazpromu in Naftogazu, če dobava ruskega plina preko Ukrajine v Evropo ne bo takoj vzpostavljena, je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Zelo kmalu bomo videli, ali gre za tehnične probleme ali preprosto ni politične volje za spoštovanje dogovora," je dodal. Ob tem je ponovil, da če je tako, Rusija in Ukrajina ne moreta biti več razumljeni kot zanesljivi partnerici za oskrbo z energijo.

Rusija in Ukrajina kažeta, da sta nesposobni spoštovati obveznosti, ki jih imata do nekaterih držav članic. Gazprom in Naftogaz sta nesposobna izpolniti svoje obveznosti do evropskih potrošnikov. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barrosu

Države 27-erice je pozval, naj usklajeno poiščejo alternativne načine za oskrbo z energijo in tranzit energije.

Predsedujoči EU, češki premier Mirek Topolanek, pa je države članice pozval, naj premislijo o načrtih za vzpostavitev 120-dnevnih rezerv nafte in zemeljskega plina. Predlagal je tudi, naj bo gradnja plinovoda, ki bi Evropo oskrboval s kaspijskim zemeljskim plinom preko Turčije, prednostna naloga EU. Poleg tega je pozval k diverzifikaciji energetskih virov s poudarkom na več jedrske energije.

Odprli ali zaprli plinsko pipo?

Ruski energetski gigant Gazprom je v torek ukazal odprtje pretoka plina skozi Ukrajino do odjemalcev na Balkanu, v Turčiji in Moldaviji, ki jih je plinska kriza najhuje prizadela. Vendar pa se je znova zapletlo, plina ni bilo od nikoder.

Rusi za zastoj obtožujejo Ukrajino, ki da ni odprla svojih plinovodov. "To je v nasprotju z dogovori, podpisanimi v ponedeljek," je dejal predstavnik Gazproma Aleksander Medvedjev. Nasprotna stran odgovarja, da je kriva Rusija. Po plinovodih naj bi namreč spustila le 76,6 milijona kubičnih metrov dnevno, kar je v primerjavi s količinami, ki jih ponavadi pošilja v Evropo, zanemarljivo. Pritisk v ceveh naj bi bil zato tako nizek, da bi morala Ukrajina s plinovoda izklopiti svoje regije, če bi ga želela pošiljati naprej proti zahodu. Tega ne moremo storiti, je dejal prvi mož Naftogaza Oleh Dubina.

Danes pa je Gazprom sporočil, da je Ukrajina zavrnila prošnjo za tranzit okoli 100 milijonov kubičnih metrov plina na Balkan in Slovaško. V ukrajinskem Naftogazu tega niso zanikali, dejali pa so, da je Gazprom predlagal tranzitno pot, po kateri iz tehničnih razlogov prenos ne bi bil mogoč.

Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v tovarni plina
Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v tovarni plina FOTO: Reuters

Ozadje energetske krize

Slovenija je bila o redukcijah dobave zemeljskega plina iz Rusije obveščena minuli torek, v sredo opolnoči pa se je znašla na seznamu držav, ki so v celoti ostale brez plina iz Rusije. V Geoplinu, ki slovenskim odjemalcem zagotavlja približno 95 odstotkov zemeljskega plina, so polno aktivirali preostale nabavne vire in uspelo jim je zagotoviti nemoteno oskrbo s plinom.

Rusija je z novim letom uradno zaradi neporavnanih dolgov prekinila dobavo plina Ukrajini, ta pa naj bi začela nedovoljeno jemati plin, ki ga Rusija prek ukrajinskega ozemlja pošilja v Evropo. Ukrajinci so sicer poravnali nekaj več kot poldrugo milijardo dolarjev od skupaj 2,1 milijarde dolarjev dolga, vendar ne želijo plačati zamudnih obresti v višini 600 milijonov dolarjev. V Gazpromu pa so napovedali, da brez poplačil teh obresti ne bodo znova odprli 'pipe' Ukrajini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pokalo
16. 01. 2009 22.31
ŽIVELA CARSKA RUSIJA-ŽIVELO PRAVOSLAVJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
zogby
15. 01. 2009 13.21
nefretete Ah to še ni tolk pozn,ane?!? ;)
nefretete
15. 01. 2009 09.06
zogby, spet ponočuješ? he he
zogby
15. 01. 2009 01.23
Tako kot je EU odvisen od plina je tudi Rusija odvisna od denarja ,ki ga pridobi s prodajo plina EU. Tako ,da tudi če bi prekinili sodelovanje in bi EU našla drugega dobavitelja Rusom nebi bilo vseeno,kaj mislite da Kitajci tudi toliko plačajo plin kot ga EU???! Države osrednje Azije imajo pa same dovolj nahajališč plina,tako da ruskega nerabijo! Potem takem sta Rusija in EU(predvsem Srednja-,JV- in Vzhodna Evropa) soodvisni!
Pincopalino
15. 01. 2009 00.45
Dragi moji EU Rusi niso kar tako, mislim, da bo trd oreh.
bnam 2707
14. 01. 2009 23.50
Nikola Tesla je že pred desetletji izumil in načrtoval pridobivanje energije iz bilo katere točke na nebu,vendar so mu kapitalisti to preprečili,ker nebi mogli več imeti monopola nad energijo!Gre za enormne dobičke monopolistov,ki preprečujejo uveljavljanje brezplačne energije za vse.
7a7ec
14. 01. 2009 21.34
Rusija in Ukrajina isti kriminalci, ista mafija je*eš to
vetlan
14. 01. 2009 21.14
Briga Ruse za te tožbe. EU je pozabila, da to ni Slovenija, ki bo plesala tako kot Evropa žvižga in se bo pustila, da jo ropajo. Na koncu bo še dvignila cene plina.
Zenma01
14. 01. 2009 20.30
jao ta ukrajina zarad tehničnih težav nemorjo pošilat modeli k se neupajo priznt da bi zase plin uzel pru pol pa bi ga poslal drugim tko je drgje ga neb mogla dobt......bomo pa brz ostal:P
Damir Novak 1
14. 01. 2009 17.59
kr naj majo ta drag plin, pa ta geoplin so tut barabe!
kan777
14. 01. 2009 17.31
Plinska elektrarna v Brestanici pa dela s polno paro.
S.M.P.
14. 01. 2009 17.08
janjna: ideja je več kot odlična, samo potem bodo pa naftni mogotci nabili nekam tiste ki bodo uporabljali alternativne vire... upam da se bo folk zdej malo zavedal kolk je/smo odvisni od teh ožemalcev, in da bodo malo bolj začeli razmišljati o alternativnih virih in o neodvisnosti posameznika od fosilnih goriv!!
en276
14. 01. 2009 16.46
Se strinjam s teboj *janjna* še prej pa bi Ruse in Ukrajince morale vse oškodovane države tožiti za visoko odškodnino za vso povzročeno škodo!!
janjna
14. 01. 2009 16.29
v enem letu na alternatvne vire pol si pa naj plin nekam nabijejo
vetlan
14. 01. 2009 15.21
Jožajoža
14. 01. 2009 14.07
baje bo evropa poslala nad ruse SLOVENSKO PROFI VOJSKO.in komandant MLADEN bo spet imel delo.
azzurro911
14. 01. 2009 13.56
zdej bo rupel poslal protestno noto in jim nagnal strah v kosti, da vidiš drug dan plina pol, oho ho
F12
14. 01. 2009 13.14
rusija končno vidi priložnost, da postane glavna v svetu. Nori bi bili, če tega ne biizkoristili. Nastrada itak vedno raja, ne glede na to kdo in kje začne drek mešat.
Nelonen
14. 01. 2009 13.13
Hahaha evropa, me prav zanima kako se boš osmešila, raje daj zdej rep med noge pa bodi tiho, sama si si kriva, da nimamo plinovoda
doggebie
14. 01. 2009 13.04
Men se pa zdi da vesoljci kradejo ... barabe