Gospodarstvo

Banke upnice želijo pomagati pri sanaciji Primorja

Ajdovščina, 08. 02. 2012 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina bank upnic, ki so najbolj izpostavljene v odnosu do družbe Primorje, je upravi posredovala okvirno ponudbo za sodelovanje v postopku finančne sanacije. Uprava Primorja je ponudbo sprejela zelo pozitivno.

Primorje
Primorje FOTO: Dare Čekeliš

Uprava Primorja je ponudbo bank upnic za sodelovanje v postopku finančne sanacije sprejela zelo pozitivno, saj meni, da predstavlja resen namen bank, da ukrepajo za ohranitev tega ajdovskega gradbenega podjetja. Vodstvo družbe je preučilo posamezne elemente ponudbe in odzivno poročilo že posredovalo bankam skupaj z načelno potrditvijo njihove ponudbe. Banke upnice – NLB, NKBM, Banka Koper in Abanka – soglašajo s ključnimi elementi finančne sanacije, med katere štejejo konverzijo terjatev bančnih in nebančnih upnikov v kapital družbe, odpis dela terjatev, reprogram preostanka terjatev, zagotovitev novega posojila za obratni kapital družbe, zagotovitev ustreznega povečanja garancijskega potenciala, umik predlogov za izvršbo in ustavitev izvršnih postopkov ter udeležbo Republike Slovenije.

Ob tem izpostavljajo določen obseg ukrepov, ki je po njihovem mnenju zadosten in podprt z izvedenskimi mnenji, za svoj prispevek pa določajo tudi predpogoje, ki morajo biti izpolnjeni najkasneje do 15. marca letos. Nekateri predpogoji so opredeljeni že v okviru te ponudbe, ostali pa bodo dogovorjeni naknadno ob pripravi pogodbenih dokumentov.

Nov poslovni model družbe

Sanacijski program družbe Primorje temelji predvsem na uvedbi novega poslovnega modela družbe in skupine Primorje, ki bo poudarjala in razvijala storitve z višjo dodano vrednostjo, višjo tehnološko ravnijo ter usposabljala podjetje za strateško partnerstvo in delo v tujini. Predvideva tudi poplačilo finančnih in poslovnih obveznosti z dezinvestiranjem premoženja v treh letih, ob tem pa ohranitev ustrezne bilančne vsote za letno realizacijo v višini 250 milijonov evrov. Družba bo potrebovala novo posojilo za obratni kapital in socialni program. Uprava Primorja bo morala pridobiti nove posle z novimi bančnimi garancijami. Potrebna bo tudi obnova kapitala družbe s konverzijami terjatev bančnih in nebančnih upnikov ter prispevkom upnikov v obliki odpisov terjatev ob predhodni ureditvi lastništva družbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
10. 02. 2012 09.45
... ter prispevkom upnikov v obliki odpisov terjatev ...
dajns
09. 02. 2012 09.23
+3
saj imajo menanžerji denar naj nekaj vrnejo
flamengo
09. 02. 2012 11.16
+2
Zakon je razmeroma enostaven. Če gre firma v stečaj ali ima blokiran račun, se terjatve poplačajo s premoženjem firme, če pa teh zmanjka, jih morajo poplačati s svojim premoženjem lastniki v času nastale terjetve, člani nadzorni svetov v času nastanka terjatve in vodilni v času nastanka terjatve. V tem vrstnem redu ali pa pametnem razmerju, 60%-30%-10%. V terjatve bi se štele tudi nizplačane plače delavcem. Ampak je verjetno utopija sprejeti tak zakon, ker je notri dosti politikov. Ali pa se motim? S takim zakonom bi se uveljavila odgovornost za poslovanje vseh oblik podjetij in uvedla plačilna disciplina.
TheGreatRusia
08. 02. 2012 23.47
+7
STARE OBLJUBE, NOVA NASEDANJA, GRADBENIŠTVO JE PRI NAS NAČRTNO UNIČENO!
jd13211
09. 02. 2012 13.40
+1
SE STRINJAM!! In dajali bomo delo istim tujim firmam, ki bi brez pomoči njihovih bank in njihovih držav, hitrih več 100 milijonskih finančnih inekcij, prestrukturiranju dolga v višini našega javnega...propadle že takoj ob začetku krize. Začuda se o tem pri nas ni govorilo in so ta podjetja prikazana sploh v slovenskih medijih, ki so v tuji lasti kot blazno uspešna, ki uspešno premagujejo krizo... ...mislim!