Gospodarstvo

Banke reprogramirale posojila za Pivovarno Laško

Ljubljana, 20. 04. 2012 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banke upnice Pivovarne Laško so pristale na dogovor o reprogramiranju posojil. Uprava družbe je zadovoljna, saj bo lahko končno začela odplačevati tudi glavnice, hkrati pa lahko svoje nestrateške naložbe prodaja pod manjšim pritiskom.

Pivovarna Laško je med drugim tudi lastnica Pivovarne Union.
Pivovarna Laško je med drugim tudi lastnica Pivovarne Union. FOTO: Damjan Žibert

Pivovarna Laško je včeraj dosegla dogovor z bankami o reprogramiranju kreditov. Podrobnosti dogovora se glede na posamezne banke razlikujejo, so se pa banke dogovorile, da se ročnost podaljša za najmanj eno leto, razen nekaterih izjem.

"Dogovor omogoča večjo usmerjenost družb v osnovno poslovanje, zmanjšuje finančna tveganja in ob doseganju načrtovanih poslovnih rezultatov omogoča ključna vlaganja v trženjske aktivnosti na najpomembnejših trgih," so sporočili iz družbe. Dodali so, da je uprava dogovor že predstavila nadzornemu svetu, zapisali pa so tudi, da imata pivovarni po več kot letu in pol kratkoročnega podaljševanja finančnih obveznosti ustvarjene pogoje, da poleg rednega plačila obresti bankam v letu 2012 vračata glavnice.

Reprogram posojil je vreden okoli 160 milijonov evrov in je usklajen tudi z načrtom finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je pripravila uprava. Ker je letošnje poslovanje Pivovarne Laško iz osnovne dejavnosti stabilno, bo družba lahko letos ob razmeroma normalnih vlaganjih vrnila od 40 do 50 milijonov evrov posojil; od tega bo šlo za glavnico približno 20 milijonov evrov, 25 milijonov evrov pa za obresti.

Sklenitev takšnega dogovora z bankami je bil eden izmed primarnih ciljev uprave v zadnjih letih, ker omogoča finančno stabilnejši položaj družb skupine in njihovo nemoteno poslovanje, se je pa morala uprava odpovedati pogodbenemu koncernu. Kljub temu pa bodo družbe lahko usklajeno nastopale predvsem na tujih trgih.

V Pivovarni Laško so še dodali, da bodo njene družbe potrebovale nova investicijska sredstva, zato je prodaja premoženja, ki ne predstavlja osnovne dejavnosti družb, nujna. Ta proces pa bodo v dogovoru z bankami nadaljevali pod bistveno manjšim pritiskom kot do sedaj, zato pričakujejo, da bodo pogoji prodaje zanje sprejemljivejši. Tako bodo zopet iskali kupca za 23,34-odstotni delež v Mercatorju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
22. 04. 2012 07.47
+1
ma zreprogramirajte si možgane... kapitalisti
WikiX
21. 04. 2012 02.27
+3
25 milijonov le za obresti? Sedaj je menda jasno, zakaj je Šrot podprl Janšo. Neverjetno, da pri tako obširni in očitni korupciji ni še nihče odgovarjal, grupirali so skoraj celotno Slovensko industrijo prehrambenih izdelkov in pijač, ki jo zdaj prodajajo svojim partnerjem, iz sosednje države. Dvomim, da bi se sploh kdo oglasil, če se ne bi vmešala tujina. Najbolj pa me zanima, od kod jim začetni kapital, kako se je začela laška zgodba o uspehu male Pivovarne, vredne le nekaj milijonov tedanjih mark. Marsikdo bi kupčkal, če bi imel s čim, sploh tam, kjer lahko pobere keš na roko. Liter vode in par kapljic arom gor ali dol, šleper več ali manj, itak je vse njihovo. Mogoče so spet uporabili staro formulo, oni so nedotakljivi, na dosmrtnih položajih, vse je itak njihovo in bi lahko zaslužili, če bi jim naša največja nacionalna banka posodila denar, da kupijo same sebe, potem pa razdelijo vse skupaj na privlačne kapitalske pakete in prodajo konkurenci. Kratkoročne kredite nato spremenijo v dolgoročne, nabijejo si ogromne stroške, za najvišje precenjene storitve podjetij, ki so jih odprli njihovi družinski člani, medtem ko kredite na koncu odplačuje država oziroma mi. Seveda nad vsem tem bdi ogromen občinsko državni aparat, vključno z "lobiji", v praktično vseh upravno nadzornih strukturah države, ki skrbi tudi za uničevanje konkurence oziroma vseh, ki bi lahko ogrožali fašistično oligarhijo in njihove tajkune, vsi, ki se jim upirajo, so takoj označeni za zaviralce razvoja, teroriste in druge neprilagojene posameznike. Genijalno? V policijski deželi hlapcev, kjer vsakdo gleda le korenček pred nosom in skrbi za svojo rit, vlada nam pa žogica marogica, bo že tako.
PuppetMaster09
20. 04. 2012 16.06
+3
atka prima je še v igri? kaj pa boško je na hladnem ali toplem?
saintjozef
20. 04. 2012 12.09
+6
Tajkuni odpirajo šampanjec. Kdaj bo skupinsko kosilo z vlado?
aristotel
20. 04. 2012 11.16
+1
BOŠKO- BOŠKO
HooplaToopla
20. 04. 2012 10.44
+10
Pri nas še podjetja, ki bi morala samoumevno poslovati z dobičkom propadajo. Brez nasilja se razmere v državi ne bodo izboljšale.
stefi1
20. 04. 2012 10.50
+6
enkrat se mora enem spipat, pa čeprav smo Slovenci ovce