Gospodarstvo

Banke Primorju podaljšale moratorij na plačilo obveznosti

Ajdovščina, 27. 02. 2012 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Primorja upa, da se bo država odločila za dokapitalizacijo podjetja. To bi bilo za državo bolje od stečaja družbe, ki je tudi velika neto plačnica DDV, pravijo. Poudarjajo tudi, da so sposobni pridobiti nove posle.

Primorje
Primorje FOTO: Dare Čekeliš

Banke NLB, NKBM, Banka Koper in Abanka so gradbeni družbi Primorje za dva tedna podaljšale moratorij na plačilo obveznosti. Iztekel se bo 31. marca, so sporočili iz družbe. V času moratorija se je zamenjalo vodstvo družbe, ki je nato pripravilo sanacijski program in na gospodarsko ministrstvo podalo vlogo za državno dokapitalizacijo družbe.

V Primorju poudarjajo, da so sposobni pridobivati nove posle in da bi se lahko družba v zadnjega pol leta prijavila na razpise za posle v tujini v skupni vrednosti 200 milijonov evrov. Vendar se ni mogla prijaviti, ker prejšnja uprava ni izpolnila zavez iz pogodbe z bankami in banke posledično niso izdaj

Banke so v začetku februarja Primorju posredovale ponudbo, v kateri so opredelile sklop finančnih ukrepov v skupni višini 55 milijonov evrov, ki so jih pripravljene odobriti za sanacijo družbe, če bodo do 15. marca izpolnjeni določeni robni pogoji. 

Upravni odbor je oblikoval predlog sanacijskih ukrepov in državo zaprosil za 20-milijonsko dokapitalizacijo. "Gre za rešitev, ki bi preko direktnih in indirektnih učinkov državi za njeno naložbo v srednjeročnem obdobju petih let zagotovila nedvomno pozitiven donos v primerjavi s stroški stečaja Primorja in izgube oportunitetnih prihodkov," so prepričani.

V družbi navajajo izračune, da bi bil v dveh letih strošek nadomestil zaposlenim na zavodu za zaposlovanje 15,6 milijona evrov, država bi iz naslova socialne varnosti in pokojninskih zavarovanj v tem obdobju izgubila okoli 12 milijonov evrov, iz naslova drugih davščin pa še za okoli dva milijona evrov. Poleg tega je bila družba tudi velika neto plačnica davka na dodano vrednost, dodajajo.

Medtem ko je eden od pogojev za reševanje družbe državna dokapitalizacija, pa naj bi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav kakršen koli dogovor pogojeval z razlastitvijo sedanjih lastnikov Primorja. "Poudariti je treba, da bo z razlastitvijo družbe Primorje Holding, ki se jo pričakuje v kratkem, pretrgana še zadnja vez s prejšnjo upravo Primorja in lastniki. Zato ne gre za državno podporo t. i. 'tajkunom', temveč za razumsko podpiranje perspektivne gospodarske družbe in ohranjanje delovnih mest tako v regiji kot v širšem slovenskem prostoru," so zapisali v družbi.

Nova uprava je že sprožila postopke za ugotavljanje odgovornosti prejšnje uprave za nastalo stanje v družbi in poplačilo vsaj dela nastale škode. Minuli teden se je skupščina odločila za imenovanje posebnega revizorja, ki bo med drugim preveril dajanje posojil drugim podjetjem, nakupe delnic, sklepanje poslov z delničarji in z njimi povezanimi družbami ter ustanavljanje družb.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tronkodak
28. 02. 2012 11.49
+1
Ne smemo dovoliti državen pomoči. Zapreti vse, ki so podjetje spravili v tako stanje. IN TO TAKOJ!
Prassek
27. 02. 2012 22.09
+2
Velika neto plačnica DDV??????? Iz česa???????? S krediti???????? Tudi jaz sem veliki neto DDV plačnik v državo. Zelo velik del moje plače. Upam, da me bo država dokapitalizirala.
luciluk
27. 02. 2012 22.01
+2
Kako naj pridemo iz krize močnejši, če država podpira gnile dele gradbeništva. Propad gradbenih zombijev bo omogočil, polet zdravih firm. Primorje = SCT=Vegrad, zakaj bi preprečili Feniksov vzlet in podpirate gnijičega zombija???? ZAKAJ in to z mojim, našim denarjem? Jaz vam ne dovolim.
Ina_Bat
27. 02. 2012 21.15
+3
Lažejo! Uničili so Gradbinec! Denar bodo pokradli in šli v stečaj!!
musica
27. 02. 2012 18.11
+1
naj si njihovi trije menedžerji, ki imajo (vsak) bruto plačo višjo od 10.000 evrov, zmanjšajo za polovico plačo pa bojo našli denar, ki ga zahtevajo! tajkunum pa je denar podelila janševa vlada, tak da izboljšanja ne bo dokler bo on na vladi!
Spetsnaz
27. 02. 2012 17.46
+2
Kdo je dal denar Tajkunom ? Kam je sel denar, ki so ga Tajkuni prejeli in placali kupnino?
katra-01
27. 02. 2012 16.34
+6
Ko bodo razlastninili tajkune (v tem primeru tajkune iz Primorja) in jih kazensko začeli preganjati, potem naj država dokapitalizira Primorje. V nasprotnem bodo dokazali še enkrat več, da so vsi tajkuni (Zidar, Bavčar....) delali pravilno in nekaznovano živijo dalje. Pa mogoče bi bilo dobro, da pokažejo kakšen račun za vse nepremičnine, ki jih imajo v lasti.
kekec_pokec
27. 02. 2012 17.28
+1
Ko jim bo ob našem sodstvu to uspelo bo Primorje, pa še kakšen drug že 100x propadel
GhostyB
27. 02. 2012 16.06
+10
Ne se zaj*******, pa kakšna državna pomoč spet! Če je firma gnila je gnila, a sedaj bodo pa spet želeli da jim mi posodimo denar, da jim spet mi damo državna posla. Pa vsak lahko posluje na tak način, pismu, država daj še mene dokapitaliziraj s kakšnim milijonom, obljubim da bom vse zapravu v Sloveniji !!!! Noro .....