Gospodarstvo

Banke pri prodaji Mercatorja ostajajo same

Ljubljana, 15. 12. 2011 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
60

Po zadržanosti AUKN in uprave Mercatorja so še v sindikatih dejali, da nasprotujejo prodaji hrvaškemu Agrokorju. V sindikatih si želijo, da bi država prevzela bolj aktivno vlogo pri upravljanju z družbo. NLB celo grozijo, da bodo vse člane pozvali k zamenjavi banke, če bodo izpeljali prodajo.

Sindikati bodo danes sporočili svoje mnenje o prodaji Mercatorja.
Sindikati bodo danes sporočili svoje mnenje o prodaji Mercatorja. FOTO: Miro Majcen

V Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS) pravijo, da je prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju netransparentna in da za delavce ne bo prinesla nič dobrega. V sindikatu menijo, da bi bilo najbolje, če bi država prevzela bolj aktivno vlogo pri upravljanju družbe.

Izvršni sekretar zveze Lado Rožič je dejal, da bi prodaja služila le peščici ljudi, ki bi si z njo zagotovila dobiček.

"Na žalost ne verjamemo več nikomur," je poudaril Rožič, še posebej pa zaupanja ne uživa NLB. "Predsednik uprave Božo Jašovič in član uprave David Benedek igrata čudno igro, ki jo poznamo iz primera prodaje (Bošku) Šrotu. Konzorcij bank, za katerim se skrivata, želi delež v lasti Pivovarne Laško ob izdatni pomoči člana nadzornega sveta Pivovarne Laško Petra Groznika prodati Agrokorju ne glede na to, ali bo imel Agrokor denar ali ga bo zbiral nekaj let," je na podlagi neuradnih informacij, ki jih imajo sindikati, ugotavljal Rožič.

Zagotovil je še, da sindikati nikakor ne branijo nacionalnega interesa, pač pa gre zgolj za ekonomski interes. Lastnik mora biti odgovoren in se odgovorno obnašati. "Veseli bi bili, če bi prišel iz Hrvaške kupec, ki bi prinesel denar, ne pa tak, ki bo podjetje izčrpaval," pravi.

Sindikati so za torek ob 11. uri napovedali protest pred vlado. Zahtevajo, da se iz dogovorov izključi dikcija odpuščanja, opredeli pa naj se zaveza, da je vsako delovno mesto vredno 50.000 evrov in da morajo kupci za vsako delovno mesto zagotoviti bančno garancijo, oblikovano v posebnem skladu, vrednem 500 milijonov evrov.

Če tega ne bo, bo šel sindikat še korak naprej. Rožič je tako ponovil že pred tedni izrečeno grožnjo, da bodo vsem članom sindikata, tudi upokojenim, poslali poziv k zamenjavi banke, če so komitenti NLB. Obljublja, da bodo pri tem angažirali celotno mrežo po vsej Sloveniji in članom zagotovili tudi potrebno podporo pri postopku zamenjave banke. "Imamo 500.000 naslovov," pravi Rožič.

Predsednica uprave AUKN Dagmar Komar
Predsednica uprave AUKN Dagmar Komar FOTO: Miro Majcen

Do prodaje so zadržani tudi v AUKN in v upravi Mercatorja

Uprava Mercatorja je v sredo odpisala konzorciju prodajalcev večinskega deleža družbe in opozorila, da prodajalci še vedno niso navedli nobenih informacij o tem, na kakšen način bi se v okviru transakcije ustrezno zaščitilo interese Mercatorja. Šele ko bo to jasno, bo Mercator podprl prodajo.

Tako se je Mercator odzval na torkov dopis prodajalcev 52,10-odstotnega deleža družbe, v katerem so ti vodstvo Mercatorja zaprosili za polno sodelovanje, saj da pomanjkanje informacij, ki bi jih morali zagotoviti Agrokorjevim partnerjem, zavira napredek pri sklenitvi posla. Iz dopisa je razvidno, da partnerji Agrokorja (EBRD, IFC in One Equity Partners) obstajajo, saj so poslali svoj osnutek pogodbe o nerazkritju informacij in spisek vprašanj za skrbni pregled.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) pa je na upravi in nadzorna sveta NLB in NKBM naslovila pismi, v katerih je izrazila pričakovanja o skrbni preučitvi vseh elementov posla. Agencija od bank tudi pričakuje, da o aktivnostih seznanjata tudi delničarje, so sporočili iz AUKN.

V zvezi s prodajo deležev Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) v Mercatorju agencija dvomi, da postopek poteka v dolgoročno korist bank, njunih delničarjev in med njimi še posebej večinskega lastnika, torej države.

AUKN je zato pozvala banke, da pri takšnih poslih ravnajo še posebej previdno, da naredijo oceno finančne stabilnosti in oceno tveganja Agrokorja.

Na prodajo Mercatorja se bodo danes odzvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Obalni sindikalni organizaciji KS 90. V slednji nameravajo organizirati tudi protestni shod proti prodaji.

Židan: Kako lahko nekdo nekaj kupuje, če je brez denarja?

Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan je ob robu seje predsedstva SD komentiral tudi prodajo večinskega deleža v Mercatorju. Kot je dejal, se pri prodaji postavlja zelo jasno vprašanje, kako lahko nekdo nekaj kupuje, če je brez denarja, in kaj je prodajalcu, da prodaja veliko premoženje, če ve, da je kupec brez denarja.

V zadnjih dneh se je prodaja zapletla, saj je Mercatorjeva uprava razkrila, da se s prodajalci pogaja izključno Agrokor in ne napovedani konzorcij kupcev, to pa bi lahko po njenem mnenju škodilo interesom enega največjih slovenskih podjetij.

Prodajalci medtem pravijo, da so mednarodni partnerji posel pripravljeni podpreti v poznejši fazi, zato pozivajo k vnovičnemu izrazu podpore prodaji. Mercatorjeva uprava je že pripravila predloge za rešitev zapleta. Prodajalci nanje še niso odgovorili, si pa z upravo Mercatorja te dni vneto dopisujejo: prodajalci Mercator prosijo za polno sodelovanje pri prodaji, Mercator pa vztraja pri ustrezni zaščiti interesov družbe.

Časnik Dnevnik je pred dnevi pridobil dokumente italijanske banke Unicredit, ki naj bi dokazovali, da se je Agrokor nakupa večinskega lastniškega deleža Mercatorja od konzorcija prodajalcev lotil brez enega samega evra kapitala in zaradi visoke zadolženosti tudi z zelo omejenimi možnostmi dodatnega zadolževanja. Na dejstvo, da Agrokor nima denarja, je opozoril tudi Židan.

Židan je še dejal, da je država stališče o prodaji Mercatorja v sredo jasno izrazila prek Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), in sicer, da prodaji nasprotuje. AUKN je, tako meni Židan, tudi jasno opozorila, da je treba upoštevati protikorupcijska določila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prassek
16. 12. 2011 13.13
+1
Dajte že enkrat dojeti da je agrokor samo instrument za druge korporacije, ki imajo povsem drugačno vizijo poteka dogodkov. Ja agrokor je zapufan, mercator tudi. razlika je v tem, da je mercator zapufan doma agrokor pa v tujini in tuji kapital je tisti ki kupuje mercator. Če bi bilo stanje obratno bi pa mercator kupoval agrokor.
b77
16. 12. 2011 11.30
-1
obvezno prodati slovencelni se ne zavedate da ima mercator, 1,1 miljarde dolga, nlb tudi , pivovarna tudi........ torej zadržimo merkator , ki ga banke ne morejo več finanvcirati, sesujemo banke, pivovarno in ostalo gospodarstvo in postanemo zopet vsi revni in srečni! žIVELI PA NAS BODO JAVNI USLUŽNBENCI IN SINDIKALISTI! HARAŠO!
sabatin
16. 12. 2011 11.54
+1
prodaja ne pride v poštev, še posebej zadolženemu agrokorju. napi raje koliko ima agrokor pufov? bistveno več kot mercator in ti bi potem prodajala. itak pa ne bo prišlo do prodaje, ker agrokor nima denarja
Prassek
16. 12. 2011 00.17
+1
AUKN - Ali Upamo Kaj Narediti. Odgovor je: NE.
Prassek
15. 12. 2011 23.15
+3
Predlagam referendum na sledeče: PREDLAGAM, DA PRODAMO NLB, ADRIO IN TA VLADNI MANDAT TER OBDRŽIMO MERKATOR. Če prodamo mandat ga lahko kupi kdor če brez omejitev. Bomo vsaj nekaj iztržili.
Danica Krajnc
15. 12. 2011 20.39
molk je zlato, samo za koga
krtaca15
15. 12. 2011 20.30
-1
Neverjetno! Popolnoma kulturen komentar ste pobrisali...packi. Pa pobriši še tega!!!
slovenicu
15. 12. 2011 20.18
+6
Komaj smo se znebili tajkuna pa bomo vse prodali še večjemu tajkunu in to HRVATU!!!
odbogaposlan
15. 12. 2011 18.12
+1
prodajte ga sparu!
odbogaposlan
15. 12. 2011 18.11
+3
to bo za banke najboljša kupčija v zadnjih 3 letih in naslednjih 3 letih! upam, da trgovke izstopijo kot komitenti teh Bank! tako kot so začeli izstopati nelateri američani iz največjih bank!
korintos1
15. 12. 2011 20.41
+2
GSMG
15. 12. 2011 18.01
+8
Pravilno, da so proti prodaji in tudi pravilno, da se kaznuje vse tiste banke ki bodo prodajale. Če jih ne bomo kaznovali mI, jih bo pa kasneje novi lastnik, ki bo tako in tako denar prenašal na TUJE!
nikhrast
15. 12. 2011 17.08
-8
Saj so ti sindikati malo trapasti, zdaj pa mislijo da podjetje eksistira zaradi delavcev. Saj te more biti sram če greš malo po svetu, pa poveš nekomu da je v Sloveniji država lastnica supermarketa.
Odpri.oci
15. 12. 2011 17.23
+1
hahaha.. Le kaj si šele mislijo, ko slišijo, da je na volitvah zmagal "šef supermarketa".... in utajevalec davkov !!!!
korintos1
15. 12. 2011 20.42
+0
in kaj si šele mislijo, da je prodajalec Mercatorja na volitvah pogorel.
Prassek
15. 12. 2011 23.16
+4
Slovenija je supermarket vendar le za "izbrane", ki imajo kartice brez limita. Npr. 58 milijonov EUR pošteno naropanega pufa.
nikhrast
16. 12. 2011 00.03
+1
Res, nezaslišano, država lastnica supermarketa! Pa da nekateri zagoverjajo to idejo, pa v cajtu tržne ekonomije in globalizacije. Saj ne rečem da je občina lastnica kakšnega parka z golf igriščem, ne pa država.
Prassek
16. 12. 2011 00.16
-1
Če bi Slovenski proizvajalci in kmetje radi uspešno prodajali v mercatorju naj sami kupijo delnice!!!!
igizims
15. 12. 2011 15.58
+5
Draga urednica urednik prosim če premakneš članek:Banke pri prodaji Mercatorja ostajajo same in ga uvrstiš pod rubriko Črna kronika
Zagreb..Rocks
15. 12. 2011 15.23
-5
Mercator bo Hrvator in pika.
Miki777-
15. 12. 2011 21.37
Meter
15. 12. 2011 15.08
+2
Ali bomo v prihodnje sploh še imeli kaj v lasti državnega (družbenega) premoženja, ki ga je ustvarjalo več generacij. Najverjetneje ne. Razprodali bodo vse in to zato, ker je nekaj tajkunov pod taktirko države spoznalo, da lahko tako ali tako lastninijo pod različnimi pretvezami. Začelo se je vse s certifikati. Če ne bodo uničili še preostalih dokaj zdravih podjetij, bodo pa zagotovo prodali dobre in uspešne firme. Nazadnje bomo na svoji zemlji postali hlapci. Ali si to res želimo?
Meter
15. 12. 2011 15.13
+5
Slovenija je na poti v brezno iz katerega ni vrnitve. Rešitev je v predčasnih volitvah in na teh volitvah naj zmaga narod, ki ni z ničemer obremenjen in bo znal Slovenijo popeljati iz teme v dan.
crnkamn
15. 12. 2011 15.19
+4
dej povej kaksna je razlika med sparom, lidlom in ostalimi ki niso v nasi drzavni lasti proti merkatorju - in kaj to koristi nam navadnim smrtnikom? a imamo zaradi tega v merkatorju nizje cene kot drugje? NE! a imamo zaradi tega visje place v merkatorju? NE! drzavna lastnina je pri nas zibelka neuspesnih managerjev, uprav in nadzornikov, ki so za svoje minuse bili se nagrajeni z strani davkoplacevalcev namesto da bi bili sankcionirani tako da oddelajo minus po minimalni placi ki je predpisana, plus zaplembi premozenja. ker zapomnite si to, vse dokapitalizacije pomenijo da je ljudstvu bilo odvzet denar, ali pa bomo placevali kredite in s tem pahnjen v slabsi standard, zaradi napak posameznikov in nefunkcioniarja pravne drzave, za namecek nas sploh noben ne vprasa glede dokapitalizacij, ampak drzava samo vzame!
jani666
15. 12. 2011 16.09
+4
v mercatorju so slovenski izdelki, kar pomeni da posledično denar ostaja v SLOVENIJI!!! Pri Lidlu in Sparu gre pa denar v tuj žep !!!
Odpri.oci
15. 12. 2011 17.25
+2
jani666... ja... to velja za dobičke..... po drugi strani pa špar redno vplačuje prispevke delavcev.... mercator pa.... no ja... pozanimaj se sam !!!!!
bljak janša
15. 12. 2011 14.58
+0
uprava in vodstva pa zelo škrtarita pri plačah in sedaj pri poračunu malice in prevozov - kobajagi božičnica - vse v bonih. kaj denar pa čuvajo za hrvata al kaj. plače naj povišajo in zahtevajo obvezo, da jih ne bodo zmanjševali. za odpuščanje iz kateregakoli razloga pa kar je zakonsko predpisano in najmanj 20.000 eur posamezniku.
crnkamn
15. 12. 2011 15.03
-1
realnost je tocno taka, izkoriscanje zaposlenih ze prej v casu jankovica do danes! najbolj smesni pa so ko propagirajo tezo o najboljsem sosedu, osli kot so nekateri jim pa se verjamejo.
crnkamn
15. 12. 2011 14.55
-4
dejte prosim razlozit, kako se lahko uprava ki ni lastnik podjetja merkator, ampak so tam samo zaposleni lahko odloca o delezu nekoga drugega torej banke? banka ima suvereno pravico prodati delez komur koli brez soglasja uprave! uprava je tam zato da upravlja z druzbo, to pa ne pomeni delati v lastno korist z lastninjenjem in okoriscanjem, ampak povecanje prodaje, skrb za zaposlene itd..
crnkamn
15. 12. 2011 15.26
+2
se pravi tisti ki dajete minuse: za vase delnice ce bi jih imeli, zokijeve in ostalih malih delnicarjev, podjetij in bank torej vas denar in lastnino merkatorja bi prodali lahko le ce se uprava s tem strinja. a ste normaln? vi lahko prodate svoj delez kadarkoli in komurkoli uprava ga pa lahko samo potegne. to je delniska druzba ne?
antonino
15. 12. 2011 14.52
+5
ZANIMIVO - država članica EU prodaja vse premoženje državam balkana - in mi naj bi bili najbolj razviti izmed nekdanjih yugo republik. Poglejte sedaj, kje smo, pa vam bo kmalu jasno, kako smo razviti.
gruber74
15. 12. 2011 14.25
+3
Vse bodo prodal,ampak kaj potem ko vec nic nebo?Bodo pa folku jemal al kako?
klavdijaklavdi
15. 12. 2011 13.52
+6
Bravo Slovenija! Dajte še zadnjo slovensko stvar prodat, tako kot ste ostale firme, kar niso pripeljal do stečaja, bojo pa prodal. katastrofa!!!
crnkamn
15. 12. 2011 14.58
+0
lkaj se sekiras. najprej so merkatorjevci unicil cez 2000 malih trgovinc, in podjetnikov. nato so sli na balkan kjer delajo minus, v sloveniji pa to placujemo potrosniki prek visjih cen, sedaj ko so pa tako uspesni nakladaci, jih pa kupuje nekdo ki je se bolj uspesen od njih, drugac bi oni kupl agrokor! to bi bil uspeh, zato je zame merkator neuspesna firma, ki ce nebi prodajala hrane ki jo ljudje potrebujejo za prezivetje bi sla ze zdavnej u stecaj!
01xxy
15. 12. 2011 13.48
+5
Vsak, ki bo zagledal stavbo Mercatorja bo vedel, da je to nema priča tajkunske lopovske združbe, simbol uničevanja Slovenije. Vse se plača.