Gospodarstvo

'Banke morajo pomesti pred svojim pragom'

Ljubljana, 13. 02. 2012 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Velika težava naših bank so posojila v preteklih letih, kar je prispevalo k 350-milijonski izgubi. Kot poudarja guverner Banke Slovenije, so se banke premalo spraševale o kakovosti projektov, za katere so posojale denar, posojila pa so se odobravala bolj po poznanstvih.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je na današnjem posvetu o vlogi bank pri reševanju finančnih težav podjetij izrekel več kritik do posojilne dejavnosti in upravljanja s slabimi posojili. Kranjec je prepričan, da so se banke v preteklosti premalo spraševale o kakovosti projektov, za katere so posojale denar, posojila pa so se odobravala bolj po poznanstvih.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. FOTO: Reuters

Med večjimi težavami bank je tudi ta, kako od dolžnikov dobiti nazaj posojeni denar. Pri tem je kot problematično izpostavil preveč formalno in premalo vsebinsko obravnavo zavarovanj. Banke so po Kranjčevih besedah obenem prepočasne pri ukrepanju do zamudnikov in v nekaterih primerih sploh nimajo pregledne slike slabih posojil. Ocenjuje tudi, da bankam manjkajo aktivni oddelki za izterjavo posojil in finančno sanacijo dolžnikov, saj to vse preveč prepuščajo pravnikom in dajejo premalo poudarka vsebini.

Kot veliko težavo danes vidi odnose med nadzornimi sveti in upravami bank, kar še posebej velja za banke v državni lasti. K temu je po njegovih besedah precej prispevala tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS in ta problem bo treba v prihodnje rešiti.

Banke se ukvarjajo s slabimi posojili in prestrukturiranjem podjetij

Prvi mož Nove Ljubljanske banke v odstopu Božo Jašovič je izpostavil velik skok stečajev v zadnjem letu. Teh je bilo kar 682 in to po njegovih besedah presega njihove zmožnosti. Slaba posojila pri tem dosegajo že 9,7 milijarde evrov oziroma petino aktive slovenskih bank. Banke so se zato primorane ukvarjati s slabimi posojili in prestrukturiranjem podjetij, pri tem pa jih pogosto onemogoča insolvenčna zakonodaja. Prepričan je, da bi morali imeti pri prisilnih poravnavah ključno besedo upniki, ne pa da lastniki in managerji podjetij prisilne poravnave uporabljajo kot krinke za pripravo svojih predlogov za reševanje družb. To sproža dolgotrajne in težavne postopke usklajevanja.

Guverner Marko Kranjec je ob koncu okrogle mize vse udeležence pozval k oblikovanju delovne skupine, ki bi pripravila konkretne predloge za rešitev finančnih težav slovenskega gospodarstva in jih nato lahko predstavila novi vladi.

Prepričan je, da morajo upniki prevzeti večjo vlogo v prisilnih poravnavah, upniški odbor pa bi moral po njegovi oceni prevzeti v tej fazi celo vlogo nadzornega sveta. Želi si krajših in manj zapletenih insolvenčnih postopkov. Zakonodajo je treba, tako Jašovič, stalno prilagajati realnosti.

'Banke se predolgo odločajo in usklajujejo'

S predlogom novele stečajnega zakona, ki spreminja pogoje za poplačilo navadnih upnikov v prisilni poravnavi s 50 odstotkov v štirih letih na 30 odstotkov v štirih letih oz. 40 odstotkov v osmih letih, pa se Jašovič ne strinja. Kot pravi, bi morala podjetja, ki niso sposobna poplačati vsaj 50 odstotkov terjatev, v stečaj.

Z njim se ni strinjal prvi mož Merkurja Blaž Pesjak, ki meni, da je treba podjetja s trgom in prihodnostjo rešiti. Pesjak je kritičen do bank, saj se te po njegovem mnenju predolgo odločajo in usklajujejo med seboj, medsebojni odnosi v bančnih sindikatih pa niso ustrezno določeni. Predolgo po njegovem prepričanju traja tudi uresničevanje doseženih dogovorov z bankami. Za primer je dal počasno odobravanje 35-milijonskega premostitvenega posojila Merkurju pred dobrim letom dni, zaradi katerega je nakelsko podjetje utrpelo veliko poslovno škodo ter izgubilo kupce in tržni delež. Kritičen je tudi do dolžine postopkov prisilne poravnave, ki je v primeru Merkurja trajala skoraj deset mesecev, v katerih podjetje ni moglo normalno zadihati.

Slaba posojilna dejavnost slovenskih bank v preteklosti danes vpliva na njihove izgube.
Slaba posojilna dejavnost slovenskih bank v preteklosti danes vpliva na njihove izgube. FOTO: Thinkstock

Arhar: Banke morajo večji poudarek dati kakovosti posojil

Prvi mož Unicredit banke Slovenija France Arhar je glede problematike slabih posojil poudaril, da se skrb za posojeni denar ne konča po odobritvi posojila. Banke morajo zato po njegovih besedah pomesti pred lastnim pragom in večji poudarek dati kakovosti posojilnih pogodb. V tej luči meni, da je izkušnja krize okrepila zavedanje o odgovornosti posojilodajalcev.

Težava podjetij je prezadolženost.
Težava podjetij je prezadolženost. FOTO: Thinkstock

Član uprave Unicredit banke Slovenija Damijan Dolinar je pri tem izpostavil pomen kakovostnega upravljanja s tveganji, ki mora biti močno v dobrih in slabih časih. Pri upravljanju s slabimi naložbami so ključni pravočasnost odkrivanja težav pri dolžnikih in celovito ter čim bolj preventivno ukrepanje.

Izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri Gospodarski zbornici Slovenije Alenka Avberšek pa je opozorila na problem kapitalskega krča ter prezadolženosti velikega dela slovenskega gospodarstva. Poleg začetih insolvenčnih postopkov je moč latentno insolventnost zaznati še v okoli 5000 podjetjih in pri 6800 mikro družbah in samostojnih podjetnikih. Skupen izziv bank in podjetij je tako najti način, kako tem podjetjem pomagati prebroditi finančne težave in ohraniti proizvodnjo, pri čemer pa bi morale banke pridobiti več nadzora. Kot pravi Branko Greganovič iz Združenja Manager, je problem prezadolženosti podjetij trenutno dejansko večji od problema konkurenčnosti.
 

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POVOJ
17. 02. 2012 11.29
+1
Kok je fajn, ko te ne boli glava od obresti. Imam toliko, kolikor zapravim.
igre-bm
14. 02. 2012 23.43
+4
res je povedal nekaj čist novega, edin mogoče da tega kakšen marsovec še ni slišal
dukenukem
14. 02. 2012 20.58
+1
zakaj neki dokapitalizacija vsakih par mesecev ,zato ker elita nosi denar z bank v polnih torbah ,vrne pa nihče tega
Maancy
14. 02. 2012 19.18
+5
Ne vem zakaj Banke, saj je jasno kdo je bil direktor, kateri v nadzornem svetu vse je jasno za dvajset let nazaj, samo ni jasno zakaj niso v zaporu. To je pa zasluga kriminalne države in še slabšega skorumpiranega pravosodnega soistema..
noisemaker27
14. 02. 2012 17.32
+4
Vsem tem tajkunom in razno raznim tako zvanim "baronom" so banke dajale miljonska posojila,ti so podjetja izčrpali do skrajnosti,delavce postavili na cesto,človek pa pride na banko in zaprosi za kredit, da si nekaj probaš ustvarit,oni te pa lepo odslovijo,ker imajo nenormalne pogoje,češ takšni so časi.Za ceno ene nepremičnine bi moral zastavit dve,imet nevem kolko porokov itd.Bomo pa delali na črno in kradli.
volek
14. 02. 2012 16.37
+4
Tron3, pred Kranjcem že Gaspari ni ukrenil nič kot guverner Banke Slovenije. Oba pa je DZ v potrditev predlagal Drnovšek, ki je polek Murgelčana najbolj zaslužen za našo godljo.
tron3
14. 02. 2012 13.58
+2
Guverner vrli, res je, banke so odgovorne, kdo pa nadzoruje banke in njihovo poslovanje, Banka Slovenije, kar pomeni, da guverner Kranjec ni opravil domačo nalogo, ki se imenuje nadzorovat, zato, se je guvernerja čimprej znebiti, brez kakšne odškodnine ali pokojnine, ki so jo ta nesposobnež ne zasluži
Spetsnaz
14. 02. 2012 14.14
tron3 Tudi jaz opozarjam na probleme. vendar ! Nimam resitve in zato ne govorim kdo je sposoben ali ni nespsoben
Spetsnaz
14. 02. 2012 13.06
+4
Banke so ustanove, ki bi jih lahko imenovali tudi Baraba ! Garantiramo Vam na vezano vlogo 4 % letno ! (ne pise pa , da ce bankrotirajo, garantirajo SAMO za toliko, kot predpisal drzava ) Prosim vas ! Poskusite si izracunat ! Jaz dam na banko 1.000.000,00€. Oni mi zelo "posteno" ponudijo 5 % obresti na vezano vlogo ? Torej imam konec leta 1.050.000 € . A naj pozabim, da je letna inflacija pri taksnih obrestih verjetno vsaj 3 % Torej odstejmo 30.000€ Ostane mi 20.000 €. Ker gre v davcno osnovo.. pojma nimam a drzi, vendar, ce mi vzamejo samo 25 % od "dobicka " 50.000 € je 12,500 € € davka.? 20.000plus 12,500 € je..samo malo grem po kitajca...32.000€ Torej dobim od enega milijoncka v #zep # 12,500 €? kaj naredi banka? Posodi tajkunu milijon za 7 % letno. Ampak !!! On mora vrnit vsak mesec po obrokih del obresti in del GLAVNICE!!!!!!
POVOJ
17. 02. 2012 11.28
Veš kaj je rešitev, tolažba, da nimaš tega denarja in te glava sigurno ne boli ne od dobička, ne od izgube.
usi-glih
14. 02. 2012 12.22
+6
In kje je bil ta osebek ko so delili take famozne kredite na lepe oči, saj je vendar on vodil nadzorni organ slovenske bančne industrije ?
Brabus
14. 02. 2012 12.36
+4
Ta glavni nadzorni, zdej pa druge v dlek rine.Jst bi mu že dal .......
Spetsnaz
14. 02. 2012 14.16
+0
usi-glih vsi so tako dobili kredite !!! Kdo pa je v Sloveniji imel na banki vec kakor 1.000.000 dem ??? A ste vsi tako neinformirani ali vas enostavno ne zanima??
volek
14. 02. 2012 11.20
+3
Gaspari je bil pa še slabši guverner Banke Slovenije. Kranjca in Gasparija nam je uštulil Drnovšek, pol pa še Kramarja povrh. Res je bil bančni genij ta Drnovšek.
usi-glih
14. 02. 2012 12.24
+4
A se zlata ribica ne spominja kdaj je bil Kranjec nastavljen ? Kranjca sta nam uštulila Janez Janša in Andrej Bajuk
titovka
14. 02. 2012 10.11
kaj pa jamnik...na nič odgovarjal?????
Hereti?na
14. 02. 2012 09.46
+6
Tale Kranjec je genij, dolgo je rabil, da je prišel do opisanih ugotovitev v krizi, ki traja že pet let. Višek ekonomske in finančne znanosti. Vse bančnike so nategovali navadne lopuže, in kdo je sedaj pameten?
Foen
14. 02. 2012 08.21
+6
tega modela bi blo treba do konc življenja v keho strpat.
BLACKCAT01
14. 02. 2012 08.00
+0
NLB je še vedno naša banka in sem prepričana, da je med tistimi, ki najbolj pljuvajo zelo veliko takšnih, ki so ravno tej banki dolžni, sedaj se pa spravljajo nad njo. Lep pozdrav
Andrej Lorenci 1
14. 02. 2012 07.15
+9
Satex je dokončno zastaral. V kolaču, vrednem 11 mio, je dovolj nekaj drobtinic, da si Preiskovalci, Tožilci, Tudi sodni sluge in zapisnikarji, Lokalne stranke Če sem koga pozabil, naj mi oprostijo, Izboljšajo svoj ....karkoli že !
POVOJ
17. 02. 2012 11.29
Pa ne no, v predalu so imeli spise, tam čisto pri podnu, pa niso v vseh teh letih prišli do tja.
Kromar
14. 02. 2012 01.59
+13
NAPOVED za Slovenijo: V Ljubljani bo v naslednjih dneh pihala izjemno močna burja, kot smo je zadnje dneve vajeni na primorskem. Obdržali se bodo le tisti, ki dejansko nekaj pomenijo in veljajo, ostale pa bo domnevno odneslo v neznano. V veselem pričakovanju..... :))
gasper07
13. 02. 2012 23.07
+20
vrnit premije in odgovarjat za propad bank. Sedajšnje vodstvo pa na minimalne plače, dokler ne bo pozitivnih poslovnih rezultatov. Banka ne more propasti... sicer isto se je govorilo za križarko, da se ne more potopiti... če je pa nesposobne za krmilom! Sedaj ko boljše pomislim... se isto dogaja s Slovenijo.
b77
13. 02. 2012 22.58
+10
poberite se iz nlb dokler imate še čas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
myworld
13. 02. 2012 22.47
+11
ja slovenske banke izgubljajo zaupanje, komitenti se hitro selijo v avstrijske banke ki imajo boljše pogoje.. Jaz že nekaj časa prisegam na Hypo, svetujem pa samo stran od NLB, počasi bo propadla ...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
13. 02. 2012 21.52
+6
MATI ZEMLJA NA LETO 2012 OBLJUBLJA BANKE SO DO KONCA DECEMBRA ZGODOVINA PRETEKLOST .Bili smo opozorjeni pred tisocletji.Prelep pozdrav