Gospodarstvo

Banka Slovenije: Podjetja so preveč zadolžena

Ljubljana, 20. 05. 2011 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoka zadolženost podjetij in močna odvisnost gospodarstva od tujih virov financiranja sta poglavitni oviri slovenskega gospodarstva na poti do krepkejše gospodarske rasti, ugotavlja Banka Slovenije.

Visoka odvisnost podjetij od bančnih posojil in njihova prezadolženost, visoka odvisnost bank od tujih finančnih virov in nelikviden domači finančni trg po navedbah Banke Slovenije vplivajo na nizko in nestabilno gospodarsko rast, ki ne obeta hitrega okrevanja. Dokler se finančni vzvod ne bo zmanjšal, močnejše gospodarske rasti tako ni pričakovati.

Dokler se finančni vzvod ne bo zmanjšal, močnejše gospodarske rasti ni pričakovati.
Dokler se finančni vzvod ne bo zmanjšal, močnejše gospodarske rasti ni pričakovati. FOTO: Blaž Garbajs

Kot Banka Slovenije ugotavlja v poročilu o finančni stabilnosti, ostaja visoka odvisnost gospodarstva od tujega dolžniškega financiranja ena od njegovih ključnih strukturnih značilnosti.

Odvisnost slovenskega gospodarstva od tujih virov financiranja se je tako v lanskem letu kljub razdolževanju bank v tujini glede na 2009 zvišala s 36,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 38,1 odstotka BDP. Od izbruha finančne in gospodarske krize leta 2008 se je povečala za 4,8 odstotne točke, od leta 2001 pa kar za 33,6 odstotne točke.

Kot je pojasnil guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, je visoka zadolženost podjetij in močna odvisnost gospodarstva od tujih virov financiranja poglavitna ovira slovenskega gospodarstva na poti do krepkejše gospodarske rasti.

V luči velike odvisnosti od posojil je izpostavil predvsem slab oziroma "mačehovski" odnos do lastniškega kapitala v Sloveniji. Ta se je lani povečal le za 438 milijonov evrov, pa še to na račun pritoka kapitala iz tujine v višini 600 milijonov evrov, medtem ko so domači vlagatelji iz podjetij dejansko umaknili 162 milijonov evrov.

Kot je povedal Kranjec, je Banka Slovenije zelo pozorna na dogajanje z lastniškim kapitalom v Sloveniji, kjer je prirast zelo majhen. Slovenija je namreč narodno gospodarstvo, ki je odvisno od dolžniškega financiranja, to pa je manj stabilno od lastniškega financiranja. Poleg slabega odnosa do lastništva je izpostavil tudi pomanjkljivo zaščito pravic iz lastništva.

Visoko razmerje dolžniškega in lastniškega kapitala podjetij se je lani v luči prevrednotenja lastniškega kapitala še nekoliko povečalo in je doseglo 145 odstotkov BDP, medtem ko je povprečje v območju evra 103 odstotke. Slovenijo po tem kazalcu v območju evra prehitevajo le Grčija, Irska in Slovaška.

Banka Slovenije ugotavlja, da bančni sistem ostaja stabilen, čeprav je lani zabeležil izgubo, bilančna vsota pa se je zmanjšala za 2,5 odstotka.

Podjetja se morajo tako po navedbah direktorja oddelka za finančno stabilnost pri Banki Slovenije Tomaža Košaka prestrukturirati po načinu financiranja, a ta proces poteka prepočasi. Visok finančni vzvod podjetij namreč poslabšuje kreditno sposobnost podjetij, to pa omejuje njihovo rast in poslovno prestrukturiranje.

Različni tokovi financiranja podjetij so se sicer lani povečali za 134 odstotkov, a so predstavljali le 17 odstotkov tokov iz leta 2008. Po ugotovitvah Banke Slovenije tako viri financiranja ostajajo močno omejeni in z njimi ne bo moč financirati hitrejšega gospodarskega okrevanja.

Banke so obseg posojil podjetjem ob upoštevanju slabitev slabih posojil zmanjšale za dva odstotka, nominalno pa so ga povečale za 0,3 odstotka. Zniževanje dinamike rasti posojil je bilo značilno za vse skupine bank, a se je pri domačih bankah ohranila pozitivna rast posojil do podjetij, medtem ko je bila pri bankah v večinski tuji lasti vse leto negativna.

Banke v večinski tuji lasti so sočasno z zmanjševanjem kreditiranja podjetij nadpovprečno kreditirale gospodinjstva, ki so lani pri bankah predvsem zaradi rasti stanovanjskih posojil najela za skoraj 10 odstotkov več posojil kot v letu 2009. Zagotavljale so tudi nižje obrestne mere od domačih.

Gospodinjstva sicer z zadolženostjo v višini 35 odstotkov BDP, ki je le polovica povprečja v EU in še vedno izrazito nadpovprečno stopnjo varčevanja, ostajajo steber stabilnosti, a njihova zadolženost narašča. Zaradi tega v naslednjih letih po navedbah Košaka ni pričakovati izrazitejše rasti vlog prebivalstva.

Banke zmanjšujejo svoje obveznosti do tujine in so jih lani zmanjšale za deset odstotkov. V prihodnjih dveh letih zapade skoraj polovica dolga do tujine. Do februarja naslednje leto tako zapade za 3,2 milijarde evrov obveznosti bank, v prihodnjem letu pa še za dve milijardi izdanih obveznic bank s poroštvom države. Banke po zagotovilih Košaka vseeno izkazujejo solidno solventnost in zadovoljivo likvidnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nibo
25. 05. 2011 09.34
Sedaj se je pokazala vsa nesposobnost slovenskega mendžmenta. lepo je bilo živeti na pufih, vozit dobre avte, imet jahte, vikende, potovat po eksotičnih državah. Potem je pa slovenska delovna sila nekonkurenčna, preveliki davki, preveče se daje za socialo, prevelike so plače. Sedaj se vidi kdo je glavni krivec za gospodarsko stanje v državi, ne kazat samo na državo, jara gospoda pa se ne bi odpovedala svojemu ugodju.
mac4_m
24. 05. 2011 16.48
mojsico, ke si dobil miljardo, da nisi u žlahti s križaničem? Miljardo je 'vreden' samo bavčar, pa šrot, pa kordež, takih in podobnih 'mojstrov' je še kar nekaj deset. Žal ni zguba samo v kreditih, temveč v uničenih, pokradenih podjetjih, kar nanese tudi kar nekaj miljard, da ne omenjamo dobičkov, ki bi jih ta podjetja generirala, če jih tajkuni ne bi uničili. Narod ni neumen, saj toliko ne, da bi mu prodajal take cenene pravljice..
pika poka ježek
24. 05. 2011 11.36
Forum 21 na vrne nakraden denar iz Liechensteina in Malte, pa bo gospodarstvo zadihalo, dolgovi bodo poplačani, ljudje bodo imeli delo, pokojninska blagajna se bo zopet normalno polnila......
KARENTIP
24. 05. 2011 10.53
Priznam, da to berem in pišem v službi. Ni čudno, da je moja firma zapufana. Ostali ste na dopustu, kajne?
big_foot
24. 05. 2011 08.36
Za zadolženost podjetij je v glavnem kriva POŽREŠNA DRŽAVA ker nas podjetnike stiska z enormnimi davki ter pa POŽREŠNOST IN LAHKOMISELNOST DIREKTORJEV. Varčevati moraš takrat ko kaj imaš na računu, ker če je kdo mislil da bomo imeli zmeraj gospodarsko rast in posledično dovolj dela.... ta ne vem kam je hodil v šolo če sploh. Ko imaš enkrat na računu pajčevino je zastonj varčevati, državi pa moraš vseeno nakazat denar pa vzemi kjer hočeš. To njih ne briga! No potem pa imaš stečaj, pa niso poplačani podizvajalci, in zaradi tega propadajo te podizvajalci, ki ne morejo plačati svojim podizvajalcev in dobaviteljev.... pa gre vse lepo v tri krasne
mojcico
23. 05. 2011 23.55
To pa res ni veliko, tajkuni so zadolženi mogoče za dobro milijardo. Itak sledimo Grčiji, zdaj za Portugalci in Irci že zelo resno na tapeti Španci in Italijani. Ja, tudi Italijani, samo da bodo pri nas to odkrili šele čez dan ali dva! Med ekonomisti po svetu pa je to že defacto.
comment123
23. 05. 2011 15.28
NIBO DA ZAFURAŠ PODJETJE IN IMAŠ OD TEGA KORIST MORAŠ BIT KAR SPOSOBEN.
nibo
23. 05. 2011 10.57
Problem je da je v Sloveniji 80% nesposobnih ljudi ki vodi firme. To je edino dejstvo in ko bomo to uredili se bodo stvari uredile, ne pa da vsak klovn vodi podjetje.
zalijanc
22. 05. 2011 08.41
za vse anomalije se najde nekakšen izgovor le pri denarju se vse neha in jemanje kredita je izključno neodgovorno dejanje posameznikov, ki podpisujejo pogodbe in posledice bi morali nositi vsi podpisniki.
izzyone
22. 05. 2011 07.11
Kako pameten odgovor od BANKE. Ja gdo jm je pa dejal na lepe oči sami zdaj pa jokate. Me ne briga jaz nisem.
dukenukem
21. 05. 2011 19.26
tajkune ter pokvarjene politike je treba v zapore spravit, pa bo problem rešen,obirajo in kradejo povsod ,vlečejo provizije od vseh poslov ,hromijo celo državo ,raj za mafijo je slovenija
z1v2e3z4dica
21. 05. 2011 19.06
Podjetjem se lahko samo zahvalite,da se imate sluzbo!!!!!
zulj001
21. 05. 2011 18.37
A ni Kranjec tisti,ki je plačan za to ,da nadzira banke in njihovo poslovanje...................
mac4_m
21. 05. 2011 16.28
martinkrpan121.05.2011, 04:454 se v službi dostkrat pogovarjamo o naših osebnih pufih pa morm rečt da smo nekateri res ekstremi--krediti skor do konca limit tud isto pa una kartica pa tista kartica....vse do konca!!! pa je dost takih ko nam bi v živleju še nekot šlo če bi znal z gnarju delat!! sam sm pa gledu zadnjič odmeve pa kr nism mogo verjet---politiki pa banke so za nas dohtarji v razmetavanju gnarja!!--ZAPUFAL SO NAS TEK DA SE NAM ŠE SANJA NE KAJ TO POMENI!! razlika je v tem, da državljani in podjetja plačujejo svoje pufe in bankam ustvarjajo dobiček. Edini neplačniki so politično-sodno-bančno-tajkunska naveza, ki samo jemljejo in ničesar ne odplačujejo...
Jožajoža
21. 05. 2011 14.57
delavec in kmet, novodobni sužnji, delajte , polnite proračun, da si bodo lahko izplačali plače policaji,vojaki,ministri,politiki,ostali javni sektor, v katerega po novem spadajo tudi socialarji,romi in samohranilke. zato, delavci in kmetje, nehajmo delat, in še mi začnemo uživat sadove tujega dela, ali po domače, nor je tisti, ki dela.
wsharky
21. 05. 2011 10.24
...guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je SOKRIVEC za nastalo situacijo... kot guverner je imel dolznost in obvezo in bi moral JAVNO opozorit - da TAJKUNSKI krediti vodijo v PROPAD tako gospodarstva kot NLB kot najvecje kreditodajalke za TAJKUNSKE prevzeme uspesnih podjetij... in kaj je naredil - POPOLNOMA NIC ... sedaj pa mlati prazno slamo in 'ugotavlja' zadeve na katere bi moral OPOZARJAT in jih PREPRECIT.... sramota, da imamo taksnega guvernerja...
.eu.
21. 05. 2011 08.29
Požrešna javna uprava je glavni krivec ne pa zadolženost podjetij
martinkrpan1
21. 05. 2011 05.00
pogledi slovenije ne odmeve napaka
martinkrpan1
21. 05. 2011 04.45
se v službi dostkrat pogovarjamo o naših osebnih pufih pa morm rečt da smo nekateri res ekstremi--krediti skor do konca limit tud isto pa una kartica pa tista kartica....vse do konca!!! pa je dost takih ko nam bi v živleju še nekot šlo če bi znal z gnarju delat!! sam sm pa gledu zadnjič odmeve pa kr nism mogo verjet---politiki pa banke so za nas dohtarji v razmetavanju gnarja!!--ZAPUFAL SO NAS TEK DA SE NAM ŠE SANJA NE KAJ TO POMENI!!
prehlad
20. 05. 2011 22.34
MATER SO MI ZADOLŽILI MOJO DRUŽINO DO GROBA.