Gospodarstvo

Banka Slovenije napoveduje padec BDP, ki bi lahko presegel zadnjo krizo

Ljubljana, 31. 03. 2020 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cena, ki jo bo zaradi pandemije koronavirusa plačalo slovensko gospodarstvo, bo po ocenah Banke Slovenije najverjetneje presegla tisto iz zadnje svetovne finančne krize. Medletni padec bruto domačega proizvoda (BDP) naj bi po ocenah centralne banke letos znašal med šest in 16 odstotki.

Banka Slovenije je v danes objavljeni analizi o vplivu koronavirusa na slovensko gospodarstvo predpostavila tri možne scenarije nadaljnjega poteka dogodkov, in sicer ob predpostavki odsotnosti ukrepov fiskalne in denarne politike za zajezitev škode. Pri vseh treh scenarijih ocenjuje, da bo vpliv na slovensko gospodarstvo zelo velik, odvisen pa bo predvsem od časa trajanja ukrepov za zaustavitev širjenja virusa in hitrosti okrevanja po njihovi odpravi.

Scenariji banke Slovenije, ki se razlikujejo glede na število tednov zaustavitve ukrepov in hitrost okrevanja, predvidevajo, da se bo del pomembnih šokov zavlekel v mesece po odpravi ukrepov, obseg teh prenosov pa se spreminja po različnih scenarijih in aktivnostih.

"Medtem ko se resnost učinka po scenarijih zaostruje, rezultati analize kažejo, da bo cena, ki jo bo plačalo slovensko gospodarstvo zaradi izbruha novega koronavirusa, verjetno presegla tisto zaradi svetovne finančne krize," ugotavlja Banka Slovenije in ocenjuje, da bi medletni padec BDP letos znašal med šest in 16 odstotki.

Medletni padec BDP naj bi po ocenah centralne banke letos znašal med šest in 16 odstotki.
Medletni padec BDP naj bi po ocenah centralne banke letos znašal med šest in 16 odstotki. FOTO: Thinkstock

Zasebna potrošnja bo upadla, predvsem v delih, kjer je potreben neposreden stik med kupcem in ponudnikom storitev oz. prodajalcem (na primer v primeru gostinskih in hotelskih storitev, prevoza ter storitev, povezanih z rekreacijo in kulturo). V primeru različnih scenarijev ob pričakovanju, da se potrošnja v določenem delu nadomesti s spletnimi nakupi, Banka Slovenije ocenjuje, da bo ta letos upadla za od 2,4 do devet odstotkov, najbolj v drugem četrtletju.

Velik bo tudi vpliv na trg dela. Medletni padec zaposlenosti naj bi v odsotnosti ukrepov glede na različne scenarije znašal med 1,8 in 4,7 odstotka, stopnja brezposelnosti pa bi se lahko več kot podvojila. Končni učinki na trg dela bodo odvisni od učinkovitosti predlaganih ukrepov za blaženje posledic krize, ki naj bi znatno znižali stroške dela med trajanjem epidemije in s tem prispevali k ohranitvi delovnih mest.

Glede na različne scenarije bi se cene medletno lahko v povprečju znižale do okoli enega odstotka. Letos bodo rast cen ob strmoglavljenju svetovnih cen nafte v večji meri zniževali cenejši energenti, medtem ko bo medletna rast cen hrane še porasla. Ob upadu povpraševanja po storitvah osebne nege in rekreacije, počitniških paketov in nastanitev ter transporta se bo pomembno znižala tudi osnovna inflacija, ocenjujejo v centralni banki.

Po vseh treh scenarijih Banke Slovenije bo vpliv koronavirusa na gospodarstvo zelo velik.
Po vseh treh scenarijih Banke Slovenije bo vpliv koronavirusa na gospodarstvo zelo velik. FOTO: POP TV

Ob negativni gospodarski rasti se bo povečala tudi zadolženost države. Zgolj padec BDP, ki bi bil skladen z ocenami Banke Slovenije, bo povečal zadolženost na med približno 70 in 80 odstotkov BDP. V to oceno niso všteti fiskalni ukrepi države, ki bodo na eni strani povečali raven nominalnega dolga, na drugi strani pa nekoliko ublažili padec gospodarske aktivnosti.

Zagon ponovnega investicijskega cikla bo odvisen od sposobnost tako podjetij kot bank, da preživijo obdobje trajanja omejitev. V zagotavljanje preživetja podjetij je usmerjen tudi interventni ukrep odloga plačila obveznosti kreditojemalcem. Po oceni Banke Slovenije bo ta ukrep ob nekaterih predpostavkah in omenjenih scenarijih banke prikrajšal za denarni tok med 0,9 in 1,6 milijarde evrov.

V najbolj neugodnem scenariju, kjer vsa podjetja pod vplivom šoka koronavirusa zaprosijo za odlog odplačil, pa bo izpad denarnega toka znašal dve milijardi evrov. Banke imajo tudi po tem scenariju dovolj likvidnih sredstev - izpad denarnega toka znaša 35 odstotkov primarne likvidnosti – in bi v odsotnosti stečajev podjetij in kopičenja izgub s tega naslova morale biti sposobne zagotavljati gospodarstvu sredstva za ponoven zagon aktivnosti.

Banka Slovenije bo lahko natančnejšo oceno, ki bo vsebovala tudi učinke vseh ukrepov za zajezitev gospodarske škode, podala šele po sprejemu in uveljavitvi ukrepov skupaj s predstavljenim načrtom njihove izvedbe, ki so jih oz. jih bodo še sprejele vlada in mednarodne institucije. "Vsekakor pa rezultati trenutne analize kažejo na nujnost usklajenega ukrepanja institucij tako na državni kot ravni skupnih evropskih institucij," poudarjajo v Banki Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
02. 04. 2020 17.39
Vse države se zavedajo, da mora gospodarstvo delati dalje. Ta krč bo trajal skupaj največ dva meseca, potem pa gremo dalje delat vsi po vrsti, zaščitimo se, kolikor se lahko, pa kaj bo, bo. Medtem pa pripravimo vse, kar lahko, da bomo lahko pomagali vsem huje obolelim, se pravi da bo dovolj respiratorjev in postelj po športnih dvoranah. Tega se zavedajo tudi Kitajci, ki so pognali proizvodnjo, čeprav še zdaleč niso ven iz epidemije, ampak so po poročanju RTL uvedli strogo cenzuro na poročanje o vseh novih okužbah.
anonymous82
01. 04. 2020 12.16
+4
Saj ze tiskajo denar potem bo pa inflacija in bomo imeli nic vreden denar.
aloalo
04. 04. 2020 12.22
IS58
31. 03. 2020 17.24
+13
Danes še lahko sanjamo, jutri je nov dan. Glavni virus šele prihaja. Imenuje se finančni virus. Živimo iz meseca v mesec, stroški bodo ostali, ljudje pa z nizkimi dohodki, nekateri brez služb. Kaj nam je storiti. Treba se bo navaditi biti skromen in to zelo skromen. Edino kar je dobro, da bo prizadelo vse. Le redko kdo se bo izmazal iz tega virusa. Trajalo bo več let, da si opomoremo. Tako kot je bilo sedaj, ne bo nikoli več.
grumf
31. 03. 2020 17.11
+6
Aktualni mega korona zakon se bo izkazal za totalen fail, to je že zdaj jasno. Za tem bo potreben še en in pol še en in še en. Večino denarja za prvega je iz EU. Ok. Drugi mogoče še. Pol pa najbrž samo še kreda. To pa vemo kam pelje (nižanje plač JS, ZUJF, višanje davkov, odpuščanja,....). ŠE nekaj upam trditi: sedaj, ko imamo tu korono so se življenjski stroši v resnici nekoliko znižali (n smemo ve, trgovine zaprte, cenejša nafta, elektrika,...). Zakaj se daje dodatke sedaj vse povprek? Upokojencem.. zakaj že? Sicer ijm privoščim, ni pa nobene logike. Študenti? itd... Čim prej se soočimo z realnostjo, boljše bo. Pričakovanje, da bo šel virus mimo in da bo vse po starem - TO SO SANJE!
FIRBCA
31. 03. 2020 17.07
+7
Zlom bi morav biti okoli 1990 pa so vlekli nacrtno na povrsju gospodarstvo. Umetno so nato dvignili leta 2008,, sedaj ce bodo zopet umetno drzali se bo to ponovilo v hujsi obliki leta 2026. Sedaj ko se mal kvazi umiri bodo cene skocile umetno nato bo vse padlo na dno. . 17% firm bo stegniralo kar so se sedaj futrali z tujim denarjem. Lekvidne firme gredo v bancniske roke ostale propadejo. Povejte tako ni nobene filozofije
BUONcaffee
31. 03. 2020 16.54
+3
mE ZANIMA KOLIKO ZLATIH PALIC IMA sLOVENIJA.
Cesar Millan - Vodja krdela
31. 03. 2020 17.05
+9
Banke naj nam vrnejo DENAR katerega smo mi dali za DOKAPITALIZACINO IN DENARJA BO DOVOLJ IN ŠE JANKOVIĆ NAJ VRNE PA NE BO PROBLEMA !!!
TheEarthIsFlat
31. 03. 2020 16.34
+4
Dol z Evrom, čas je že, da se vrnemo nazaj k zlatnikom in srebrnikom,
FIRBCA
31. 03. 2020 17.08
+1
ButaleLand
31. 03. 2020 16.34
+9
Za tajkune, lopove in tiste pri koritu raznih državnih firm in nadzornih odborih pa za JU ni krize ...krizo bodo in so vedno občutili delavci, upokojenci. Na njih se vedno varčuje.
aloalo
31. 03. 2020 16.25
+0
o bog bomo pač mal več dnarja natiskal pa bo.
FIRBCA
31. 03. 2020 17.09
-1
So ga ze tiskali za ta primer pa nase glave niso znale po mizi udarit ali pa so pod mizo droptince dobile in so tiho.
Sosed Sosedov
31. 03. 2020 16.23
+2
uporabnik123x
31. 03. 2020 16.21
+12
Evo to bo prava žrtev tega virusa. Me zanima koliko življenj bomo izgubili zaradi tega?
CtrlDelete
31. 03. 2020 15.52
+1
Kako bodo zdaj tajkuni pod to vlado dobili kredite od tujih lastnikov bank?
CtrlDelete
31. 03. 2020 15.55
-5
Balki36
31. 03. 2020 16.03
+3
se sreca da so lewe vlade sle raziskat bancno luknjo.....pa to
mackon08
31. 03. 2020 15.52
+14
Kakšni strokovnjaki ocenijo med 6 in 16 odstotki, takšno oceno lahko da vsak, ki ima osnovno šolo,
minotaurus minotaurus
31. 03. 2020 15.49
+6
Ma ja banke se bojojo da ne bo treba zakonsko uredit moratorija za kredite ki so jih dali.
zafršolal
31. 03. 2020 15.32
+10
Banke se že oglašajo.. pa ne zaradi odloga plačevanja kreditov, ampak zaradi najemov novih megalomanskih kreditov za poživitev gospodarstva in raje. Si že manejo roke in šivajo žaklje za različne apoene...
Fery Zaka
31. 03. 2020 15.29
+21
Po Umarju je še BS ugotovila, da popolnoma nič ne delamo. Dobro, da jih imamo, toliko dohtarjev na kupu, ki delajo hudo koristne zadeve za nas. Bolje da bi denar direkt zakurili, kot da ga zapravljamo za brezvezne birokrate, ki se jim niti sanja ne, o čem sploh pišejo. Padec bo, seveda, večji, okrog 23 procentov, če se tole kmalu neha. Drugače bo itak totalni kreš. Sicer pa, tako kot nas zdaj božajo, nas bodo po koncu dvojno mlatili. Brez milosti. Drago bomo plačali ta šou.
Angelina145
31. 03. 2020 15.15
+2
hvala sabb2 se mi je zdelo da je tako.
Hayek
31. 03. 2020 15.04
+19
gospodarske posledice bodo kot cunami. trenutno je še nekje daleč in ko ga bomo zagledali na obzorju se ne bomo imeli več kam skrit.
Davidoff297
31. 03. 2020 15.03
+30
A bodo banke za čas krize oprostile vodenje računov in transakcije? Ko namreč vse izračunaš kar precej poberejo, pozitivnih obresti je pa nekaj centov, če nisi v minusu... Glede na to, da če pogledamo osnovi kapital gre v desetine milijonov🤔
Hayek
31. 03. 2020 15.06
+6
kaj če bi napisali kar v zakon, da je v času pandemije vse zastonj.
mackon08
31. 03. 2020 15.53
+19
Pozitivne obresti za cel mesec plusa2000Euro 2 centa obresti, banda za negativno pa nabijejo v nebo.
Winston 1984
31. 03. 2020 15.01
+23
Koliko dobička je imela lani NLB? pozabil sem ampak ni bila majhna cifra. Banke so trenutno polne kot že dolgo niso bile, ne sekirajte se zanjih, take novice so samo njim v prid.