Gospodarstvo

Banka prišla iz stečaja, s katerim se je začela recesija

New York, 07. 03. 2012 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja investicijska banka Lehman Brothers je prišla iz stečaja, ki se je začel septembra 2008 in je pomenil začetek hude finančne krize in recesije. Zdaj banko čakajo razprodaja premoženja, poplačevanje upnikov in tožbe.

Nekoč ugledna investicijska banka Lehman Brothers je v torek prišla iz stečajne zaščite. Izhod iz stečajnega postopka ne spreminja veliko, razen tega, da lahko Lehman Brothers zdaj  razprodaja premoženje brez poprejšnje odobritve stečajnega sodnika. Na računu ima 35 milijard dolarjev, dodatnih 30 milijard pa bo zbral z nadaljevanjem prodaje premoženja. Med drugim bo prodajal hotel Ritz Carlton na Havajih, smučarski center v Montani in delež v nepremičninskem podjetju Archstone.

Stečaj Lehman Brothers je še vedno največji v ameriški zgodovini, saj je bilo premoženje banke ocenjeno na 639 milijard dolarjev. Prav tako je tudi najbolj zapleten, saj je tožb in zahtevkov skupaj 26.000, vpletenih je 7000 pravnih oseb iz 40 držav sveta, sproženih je 75 posamičnih sodnih postopkov, banka pa je za odvetnike in svetovalce porabila skoraj 1,6 milijarde dolarjev.

Lehman Brothers je imela pred stečajem 25.000 zaposlenih po svetu. Danes ima metlo v roki za dokončno likvidacijo le še 433 ljudi, ki delajo v začasnem sedežu v zgradbi Time & Life na Manhattnu.
Lehman Brothers je imela pred stečajem 25.000 zaposlenih po svetu. Danes ima metlo v roki za dokončno likvidacijo le še 433 ljudi, ki delajo v začasnem sedežu v zgradbi Time & Life na Manhattnu. FOTO: Reuters

Prepričani, da so bili žrtveno jagnje

161 let stara banka Lehman Brothers, ki je preživela državljansko vojno, veliko depresijo in dve svetovni vojni, ni vzdržala špekulacijskega balona z nepremičninskimi vrednostnimi papirji in je šla leta 2008 v stečaj. Balon z nepremičninskimi vrednostnimi papirji je banka sicer napihovala sama, a pri tem zdaleč ni bila edina, saj so enako delale tudi ostale mogočne hiše Wall Streeta. Razlika je bila le v tem, da so druge banke našle pomoč pri ameriški vladi, ki je nekaj dni po propadu Lehman Brothers začela denar namenjati zavarovalnici AIG ter ustanovila 700 milijard dolarjev vreden sklad za rešitev finančne industrije.

Nekdanji uslužbenci banke na čelu z nekdanjim glavnim izvršnim direktorjem Richardom Fuldom ostajajo prepričani, da so bili žrtveno jagnje oziroma nič bolj krivi za skorajšnji kolaps svetovnega finančnega sistema kot druge banke. Lehman Brothers je imela pred stečajem 25.000 zaposlenih po svetu. Danes ima metlo v roki za dokončno likvidacijo le še 433 ljudi, ki delajo na začasnem sedežu v zgradbi Time & Life na Manhattnu.

Stari sedež Lehman Brothers na Times Squaru je leta 2008 dobila banka Barclays, ki je konkurenta odkupila za piškavih 1,3 milijarde dolarjev, potem ko pred tem ni želela sodelovati v njenem reševanju. Pri propadu naj bi imeli prste vmes tudi banka JP Morgan Chase in japonska Nomura, ki je za 200 milijonov dolarjev prevzela azijske operacije Lehmana.

Lehman Brothers toži obe banki in zahteva odškodnino. V primeru zmage bo denar šel za poplačilo upnikov in vlagateljev, med katerimi so pokojninski skladi, banki Morgan Stanleyin Goldman Sachs, hedge skladi ter številne druge organizacije in posamezniki. Upniki, ki so privolili, da dobijo od 21 do 28 centov za dolar dolga, bodo začeli prva plačila dobivati 17. aprila. Zahtevkov je bilo sicer za več kot 400 milijard dolarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 03. 2012 14.59
+1
Deregulacija po nekaterih državah je bil problem. Denar za celo bajto smo dobili, 100% posojila, nizke obresti, vrednost bo šla samo gor, pa kaj ste potem pričakovali; banke so nas klicale, ponujale posojila, pa saj ste dobili te klice! Ne bititako naivni, saj ste vedeli kaj bo na koncu, "there's no free lunch".
maliButalec
07. 03. 2012 14.16
+0
Še je nekaj upanja, da naša civilizacija preživi. Vpiši v googla: Listina za Prost in Svoboden Svet (The Free World Charter): Naredimo vse prosto Klikni na prvi link in si oglej njihov video s slovenskimi podnapisi in če se strinjaš z njimi, jih lahko tudi podpreš s svojim glasom. Spremembe so potrebne.
Nimivseeno
07. 03. 2012 12.12
+0
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
upornik22
07. 03. 2012 12.06
+3
zares škoda da nisem takrat vzel posojilo pri tej banki, zdaj bi me oprostili glede vračanja
Uporabnik113189
07. 03. 2012 11.46
+3
640 milijard iz 40 držav, ki so se sedaj obrisale pod nosom. Tako so američani elegantno prenesli svoje dolgove na druge države sveta, ki se bodo prepirale za ostanek 65 miljard. Ali po domače izgubili so 90% premoženja.
Uporabnik113189
07. 03. 2012 12.07
+0
Kar me čudi, je samo to, kako je možno, da ostaja razmerje dolar evro bolj ali manj enak. Namreč dolgove v bankah pokrivajo države evroobmočja s posojili članic, torej ne gre za tiskanje valute. medtem ko v ZDA dolar tiskajo na vso moč. Mogoče je to razlog, da se gorivo v EU tako draži, ker ne dovolijo menjave evra v ničvredne petrodolarje. Ne morem verjeti da nafto kupujejo po tako visokih cenah.
daly999
07. 03. 2012 11.36
+6
Mene samo zanima zakaj ne pustijo da grčija bankrotira. Vem da bi to samo sprožilo verižno reakcijo bankrota nekaterih drugih držav, na koncu pa bi kratko potegnile banke katere so pa celotno krizo začele z nekritimi in nerealnimi posojili.
chadmaster1
07. 03. 2012 11.51
+2
Uporabnik113189
07. 03. 2012 11.56
+1
Z istim razlogom ni pametno, da sprožiš plaz nad naseljem, ker nikoli ne veš kje se bo ustavil. Zakaj bi izzival usodo, če bo prej ali slej sneg skopnel. Po zadnjih novicah je v evropskih bankah poplava denarja iz kreditov ki jih je razdelila ECB. Predvsem v tistih, ki jih izsiljujejo finančni trgi za državne obveznice, to pa so španci, italijani itd. ECN je namreč pravkar prejela celo vrsto dogovorjenih nakazil na svoj račun od članic.
Jimi1
07. 03. 2012 11.00
+10
Naša NLB je zgolj precej manjša od te banke, so pa njene svinjerije glede na velikost precej večje.... Čas bi že bil, da se začne pohlepnim bankirjem soditi kot na danes že uspešni Islandiji....
janez6bb
07. 03. 2012 14.08
+2
ja pol se boš pa zbudu s pestjo veš kje, bakirji da bi lovili sami sebe:) hehe prej boš sreču resničnega dedka mraza
tantadruj1
07. 03. 2012 10.08
+5
ja, krasno, no. tudi islandija se je pobrala, baje. kaj naj rečem, hvala za 5 let bednega življenja, zaradi njihovih igric okoli regulacije bank. kaj pa zdaj? a bodo še pri nas za sabo pospravli, ali se nam bood zdaj od daleč rogali? pomoč naj nam pošljejo, tako kot mi grkom. bolj bi bila upravičena.