Gospodarstvo

Prekinitev sodelovanja je posledica skrhanega zaupanja

Maribor, 08. 12. 2011 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od 1. januarja bo upravo Nove KBM vodil Andrej Plos. Kot je povedal, spremembe na vrhu ne bodo vplivale na nadaljnje stabilno poslovanje banke. Povedal je še, da je o ekipi že razmišljal, a imen še ne bo razkrival.

Kot smo že poročali, se z mesta predsednika uprave Nove KBM s 1. januarjem poslavlja Matjaž Kovačič.
Kot smo že poročali, se z mesta predsednika uprave Nove KBM s 1. januarjem poslavlja Matjaž Kovačič. FOTO: Mia Media

Sporazumna prekinitev sodelovanja Nove kreditne banke Maribor (NKBM) z dosedanjim predsednikom uprave banke Matjažem Kovačičem je posledica skrhanega medsebojnega zaupanja, sta danes v Mariboru sredino odločitev nadzornikov banke pojasnila Kovačič in predsednik nadzornega sveta Dušan Jovanovič. Podrobnosti pa nista želela pojasnjevati.

Jovanovič je povedal, da so se "zadeve kopičile nekaj časa", to pa je posledično imelo vpliv na institucijo in tudi delničarje. Nadzorni svet je ugotovil, da je sodelovanje načeto in se je odzval s sporazumno prekinitvijo sodelovanja.

Pri tej kadrovski menjavi je bilo po Jovanovičevih besedah osnovno vodilo nadzornikov stabilnost banke, glede na trenutno otežene pogoje poslovanja pa so se odločili, da tudi s kadrovskimi spremembami poskušajo izboljšati poslovanje banke v prihodnosti, je pojasnil na kratki novinarski konferenci na sedežu banke v Mariboru.

Plos je prepričan, da aktualne spremembe na vrhu nikakor ne bodo vplivale na nadaljnje stabilno poslovanje banke in da bo delo potekalo v skladu z zastavljeno strategijo. "O novi ekipi že razmišljam, vendar zaenkrat imen še ne bi razkrival, preden ne stečejo pogovori," je še dejal.
Plos je prepričan, da aktualne spremembe na vrhu nikakor ne bodo vplivale na nadaljnje stabilno poslovanje banke in da bo delo potekalo v skladu z zastavljeno strategijo. "O novi ekipi že razmišljam, vendar zaenkrat imen še ne bi razkrival, preden ne stečejo pogovori," je še dejal. FOTO: NKBM

Kovačič, ki je izrazil zadovoljstvo, da je z nadzornim svetom dosegel sporazumno prekinitev sodelovanja, banko zapušča konec leta. Kam odhaja, še ne ve, poudaril pa je, da so bila "absolutno vsa dejanja", ki so jih izvajali v banki, skladna z zakonodajo in skrbnostjo, ki jim je bila naložena.

Po sredinem sklepu nadzornega sveta bo Kovačiča s 1. januarjem prihodnje leto na mestu predsednika uprave NKBM zamenjal dosedanji član uprave Andrej Plos, ki so mu nadzorniki tudi podelili mandatarstvo za sestavo nove uprave z mandatom, ki ga je opravljal kot član uprave. Plos si bo prizadeval, da ekipo sestavi v prvi polovici januarja, o imenih pa danes ni želel govoriti. Zaenkrat je v upravi tudi še dosedanja članica uprave Manja Skernišak.

Kovačič je prepričan, da je Plos "več kot ustrezna zamenjava". Med drugim je kot član uprave pokrival področja tveganja. Kovačič, ki je vodenje NKBM prevzel maja 2005, pred tem pa je bil nekaj časa član uprave, je namreč opozoril, da je na poslovanje banke vplivala tudi gospodarska kriza in s tega vidika meni, da je Plos "izjemno ustrezna zamenjava".

Kovačič verjame, da so v preteklih letih naredili velike korake naprej. "Banka je drugačna, kot je bila pred mnogimi leti," je ocenil in omenil delno privatizacijo, kotacije delnic doma in v tujini, prevzem Zavarovalnice Maribor. Te in še druge zadeve po njegovem "zagotovo kažejo na to, da je bila banka na dobri razvojni poti".

Banka ima vizijo, s katerimi komitenti in na katerih trgih želi sodelovati in delovati. Ima tudi začrtano pot, kako te cilje uresničevati, pa je danes poudaril Plos. Najprej se bo lotil plana za leto 2012, za katero v vodstvu banke ocenjujejo, da prinaša "precej težkih okoliščin in izzivov". "Banka je kapitalsko ustrezna, finančno stabilna, izziv za nas naprej bo predvsem izboljšanje donosnosti," je še dejal Plos.

Kovačič se odpravnini, ki mu ob odhodu z banke pripada, ne bo odpovedal. Kot je dejal, ne ve, zakaj bi moral biti pred zakonom drugačen kot drugi delavci, ki ob prenehanju delovnega razmerja dobijo odpravnino.

O morebitnem odhodu Kovačiča z vrha banke so nekateri mediji pisali že pretekli teden, pri tem pa kot razloge navajali tudi domnevno sporne posle banke oziroma Kovačiča s propadlim mariborskim gradbincem Konstruktorjem. Na vprašanja v zvezi s tem Kovačič in Jovanovič danes nista želela odgovarjati.

Ob spremembah na vrhu NKBM so iz Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) sporočili, da od nadzornega sveta kot organa nadzora pričakujejo izvajanje aktivnosti v smeri zagotavljanja nadaljnjega stabilnega poslovanja banke, kamor spada tudi imenovanje in odpoklic članov uprave. V AUKN še pričakujejo, da bodo vsi postopki imenovanja organa upravljanja banke vodeni transparentno in bodo pri tem upoštevana področna zakonodaja, statut družbe in Kodeks upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
08. 12. 2011 18.35
+2
predvsem slovenska menađerska: poti do uspeha vedno upoštevati univerzalna načela morale in etike,,,,, kradi,kradi,kradi,kradi,kradi,kradi
odbogaposlan
08. 12. 2011 18.19
+1
M. Kovačič: trdo delo in samozaupanje Prav tako 38-letni Matjaž Kovačič, predsednik uprave Nove KBM, pa poudarja: »Mlad človek, ki ve, kaj želi v življenju doseči, se mora zavedati, da se je za dosego visokih ciljev treba odreči marsičemu, kar je njegovim vrstnikom samoumevno. Nič ne pride samo od sebe, potrebni so volja, disciplina in trdo delo, vendar se vsaka naložba vase in v svoje znanje dolgoročno obrestuje. Seveda pa je poleg ambicij in sposobnosti treba tudi verjeti vase in na poti do uspeha vedno upoštevati univerzalna načela morale in etike.« Preden je Kovačič zasedel najvišji stol v banki, je bil dolga leta član njene uprave.
Roberto69
09. 12. 2011 12.25
+2
res neprecenljive izkušnje...kaj bo šele ko bo star 50let....bo imel že 150 let izkušenj
odbogaposlan
08. 12. 2011 18.14
+2
a je ta tud dobil kakšno pocen stanovanje?