Gospodarstvo

Obetajo se nižje provizije za plačila s karticami

Ljubljana, 10. 03. 2015 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višina medbančnih provizij za kartične transakcije, ki jih banke zaračunavajo trgovcem za obdelavo plačil kupcev, bo odslej omejena. Zato bodo trgovci resda sprejemali manjši nabor kartic, vendar bodo z omejenimi provizijami nižji stroški tako za trgovce kot kupce, so prepričani v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament je s 621 za in 26 proti potrdil zakonodajo, ki omejuje višino medbančnih provizij za kartične plačilne transakcije, ki jih banke zaračunavajo trgovcem na drobno za obdelavo plačil kupcev. Omejitev bo veljala tako za čezmejna in domača kartična plačila,in naj bi zmanjšala stroške za uporabnike.

Provizije zaračunavajo banke, vključene v kartične sheme, kot sta Visa in MasterCard, ki imajo večinski tržni delež.
Provizije zaračunavajo banke, vključene v kartične sheme, kot sta Visa in MasterCard, ki imajo večinski tržni delež. FOTO: Thinkstock
Po glasovanju v parlamentu mora pravila uradno sprejeti še Svet ministrov. Zakonodaja se bo začela izvajati šest mesecev po objavi v Uradnem listu EU.

"Zakonodaja bo skupaj s skorajšnjo direktivo o plačilnih storitvah vzpostavila enake konkurenčne pogoje za plačila po vsej Evropi. S tem se bo izboljšala preglednost provizij, spodbudila konkurenca in dala možnost tako trgovcem kot kupcem, da izberejo kartično shemo, ki jim ponuja najboljše pogoje," je ob sprejetju uredbe dejal španski poslanec Pablo Zalba (ELS).

Pregledna pravila za omejitev provizij pri čezmejnih in domačih nakupih:

• Najvišja dovoljena provizija za čezmejne transakcije s plačilnimi karticami ne sme presegati 0,2 odstotka vrednosti transakcije.

• Po petletnem prehodnem obdobju bo omejitev provizije na 0,2 odstotka vrednosti transakcije veljala tudi za domače transakcije. V prehodnem obdobju lahko države članice ponudnikom plačilnih storitev dovolijo, da uporabljajo tehtano povprečno medbančno provizijo, ki ne presega 0,2 odstotka letne povprečne vrednosti vseh domačih transakcij z debetno kartico v okviru vsake kartične sheme.

• Za manjše transakcije s plačilnimi karticami lahko države ponudnikom plačilnih storitev dovolijo uporabo medbančne provizije za posamezno transakcijo, ki ni višja od 0,05 evra.

• Za transakcije s kreditno kartico bodo medbančne provizije omejene na 0,3 odstotka vrednosti transakcije. Države članice lahko za domače transakcije s kreditnimi karticami določijo nižjo omejitev.

Provizije za kartične plačilne transakcije, ki jih banke trgovcev plačujejo bankam izdajateljicam kartic, so trenutno dokaj nepregledne in se med članicami Unije zelo razlikujejo. Obenem so ponekod predmet nacionalne zakonodaje, drugje pa upravnih odločb organov za nadzor konkurence, so pojasnili v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Trgovcem se medbančne provizije zaračunajo za vsako kartično plačilno transakcijo, zato stroške vračunajo v ceno blaga ali storitev.

Trgovcem se medbančne provizije zaračunajo za vsako kartično plačilno transakcijo, zato stroške vračunajo v ceno blaga ali storitev. Trgovci morajo zdaj pogosto sprejemati vse kartice pod pogoji, ki jih postavijo izdajatelji kartic. Nova pravila jim bodo omogočila, da bodo lahko sprejemali samo kartice z omejenimi provizijami. Zato bodo resda sprejemali manjši nabor kartic, vendar bodo z omejenimi provizijami nižji stroški tako za trgovce kot kupce.

Omejitev provizij ne velja za dvige na bankomatih

Izjemi bosta Diners in American Express, ki vključujeta samo eno banko, če je kartica izdana in obdelana v istem sistemu. Izvzete so tudi komercialne kartice, ki se uporabljajo samo za plačilo stroškov poslovanja. Omejitev provizij tudi ne velja za dvige gotovine na bankomatih.

Omejitev provizij
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indal@
11. 03. 2015 10.27
+5
Največ je vreden dnar v roki...tisto na plastiki je samo nadzor nad komitentom!
jesenvoyo
11. 03. 2015 08.40
+0
Nakup oziroma plačevanje z karticami bi moral biti stimulativen tudi za imetnike kartic. Kartice nadomeščajo gotovino v prometu in s tem se zmanjšajo tudi stroški ki so vezani za denar (manj ga je v obtoku,varovanje in prevozi denarja, obraba denarja,itd).
Te vidim
10. 03. 2015 16.47
+12
Od kadar nimam denarja, niti kartic ne potrebujem več.
Ka pa mislis
10. 03. 2015 15.58
+13
Te banke ti dajo kartico potem pa sr sluzijo z vsakim nakup na le te. Pa se kr so v minusu
hoalo
10. 03. 2015 15.38
+9
aha za trgovce so se potegnili, kaj pa kdaj bodo pa fizične osebe prišle na vrsto, kdo bo pa za nas njim kaj omejil, sedaj bodo pač nam dvignili provizije pri plačilu položnic, dvigi na bankomatih, vodenje računa.... oni so se zdilali mi pa bomo to plačali.
hansola
10. 03. 2015 17.00
+2
Da s kartico kupiš in dobiš isto ceno kot na gotovino pa ni dobro za kupca ali kaj? Nakup na kartico na obroke za isto ceno kot keš? Če se je dko zdilal so se veletrgovci, da zaslužijo še več, ker na keš tako ne dajo popusta.
ekokolesar
11. 03. 2015 05.30
+1
Provizija za položnice,dvig na bankomatih in vodenje računa so na eni banki zastonj,zamenjaj banko,
janko jereb
11. 03. 2015 06.47
+1
piko112
10. 03. 2015 15.17
+2
Odlično samo še na račun bo treba kaj spraviti