Gospodarstvo

Balažič: Trenutna cena delnice na borzi ne odraža realne vrednosti Mercatorja

Ljubljana, 16. 05. 2013 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi mož Mercatorja Toni Balažič si želi hitro odločitev o prodaji večinske deleža Mercatorja. Če prodaje ne bo, bi Mercator iskal nabavne sinergije tudi v partnerstvu s kakšnim večjim tujim trgovcem, saj bi to prineslo velike prihranke.

Balažič pravi, da mora biti dobičkonosnost do leta 2016 večja od 6,5 odstotka.
Balažič pravi, da mora biti dobičkonosnost do leta 2016 večja od 6,5 odstotka. FOTO: Dejan Vrtačnik

V prelomnih dneh za največje slovensko trgovsko podjetje je v intervjuju za STA svoje videnje dogajanja pojasnil predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. Prvi mož Mercatorja pravi, da je Mercator veliko vreden, trenutna cena delnice na borzi pa ne odraža njegove realne vrednosti. Prav danes je cena delnice padla za skoraj štiri odstotke.

Balažič pravi, da si uprava želi stabilno lastništvo, hkrati pa razume lastnike, da prodajajo svoje delnice. "Z vidika družbe je pomembno, da se ta odločitev zgodi hitro, ker prodajni procesi zelo obremenjujejo Mercator, zmanjšuje se učinkovitost pri našem poslovanju," je povedal predsednik uprave.

Želi si hitre odločitve glede prodaje

Pri tem opozarja, da prodaja poteka vzporedno s postopkom refinanciranja. Po njegovih besedah sta oba postopka soodvisna. "Prodajni proces se bo težko zgodil brez jasne odločitve glede reprogramiranja dolgov, hkrati pa bo reprogramiranje dolgov tudi v veliki meri odvisno od tega, kdo bo lastnik," meni Balažič, ki si želi, da se lastniki odločijo hitro – bodisi za bodisi proti prodaji. "Če se bodo odločili za, pričakujemo, da bodo zagotovili, da bo lastnik tak, ki bo imel vzdržno financiranje in bo prinesel znanje in kapital za nadaljnji razvoj Mercatorja. Če se za prodajo ne bodo odločili, pa pričakujemo, da bodo družbi dali dovolj časa, da se prestrukturira," ocenjuje Balažič.

Katera ponudba je boljša?

Mercator v principu nabavi za približno 2,3 milijarde evrov blaga in storitev. Ena odstotna točka prihranka bi pomenila 23 milijonov evrov, kar je bil v dobrih časih Mercatorjev dobiček. Toni Balažič, predsednik uprave Mercatorja

Prvi mož Mercatorja pravi, da težko presoja, ali je boljša ponudba Agrokorja ali ponudba sklada Mid Europa Partners. Po njegovem imata obe ponudbi svoje prednosti in slabosti. Opozarja pa, da mora konzorcij prodajalcev zagotoviti, da bo ponudba, ki je na mizi, toliko zavezujoča, da se ob morebitnem neuspehu na koncu ne bo zgodila škoda za Mercator.

In kaj pravi Balažič na pomisleke glede Agrokorja? "Agrokor bo moral na tej točki pojasniti svoje načrte, da bo tiste dvome, ki so v okolju in so legitimni, razblinil ali pa pojasnil svojo vizijo tega, kako bo s tem upravljal naprej," pojasnjuje svoj pogled Balažic, ki spominja, da ima lastnik legitimno pravico optimirati svoje poslovanje.

Če pa do prodaje ne bo prišlo, bodo morali pri Mercatorju po Balažičevih besedah iskati nove nabavne vire in poskusiti sodelovati s trgovci, ki ne delujejo v regiji, saj bi to prineslo velike prihranke.

Za konec Balažič poudarja, da uprava dela vse, da dosežejo zastavljene cilje. "Če bomo stabilizirali makroekonomsko situacijo, bo veliko lažje delati," zaključuje Balažič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
17. 05. 2013 13.16
+1
Ze davno bi moral biti prodan, pa ne bo. Se tudi ve, zakaj ne bo. Tudi za vse ostalo velja popolnoma isto pravilo. Dokler tako ostane, drvimo samo navzdol. Trzna ekonomija ne pozna mahinacij in ima tocno dolocene zakonitosti, zato npr. dve taksni drzavi, kot sta Avstrija in Nemcija teh problemov nimata. Veseli bodimo, da imamo vsaj to prednost, da Avstrija, ki je nasa soseda momentalno zaposluje okrog 8000 nasih ljudi, ki bi sicer tudi bili takorekoc na cesti. Nemcija pa bo zaradi padca natalitete rabila do 2020 se okrog 5mio. tuje delovne sile. Mislim, da tu ni potrebno se kaksnega dodatnega komentarja. Pa vseeno v razmislek tistim, ki pridigajo o nekem demokraticnem socializmu. Se enega nedolgo nazaj je bilo prevec.
kratkovidni
17. 05. 2013 09.30
+1
a je še slabš,al kuga?
olyca
17. 05. 2013 08.01
+1
Največji krivci menedžerji, ki so vsak po svoje praznili blagajno in najemali kredite, ki jih pa sedaj niso več sposobni plačevati. Za vse svinjarije so krive uprave Merkatorja od Opankoviča naprej, zraven so se pa mastili še ljudje iz političnih vrst...........................
antonino
16. 05. 2013 18.53
+1
mater, pa so odkrili toplo vodo v bojlerju.
Bruhalnica24
16. 05. 2013 17.23
-1
Drži realna cena je mnogo nižja... A ni Zokki gradil vse na puf z odlogom plačila pufa...... Seveda ni ravnal z naklepom, le ni se posrečilo...
Gosposvetski
16. 05. 2013 16.41
+9
Prodajte Jankovića najboljšemu ponudniku, je vreden veliko milijonov težkih za vas,puhlih za nas !
kratkovidni
17. 05. 2013 10.03