Gospodarstvo

Avtomobilski proizvajalci v Ženevi napovedujejo mlačno leto 2010

Ženeva, Švica, 03. 03. 2010 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avtomobilski salon v Ženevi velja za najbolj cenjenega v Evropi, zato večina proizvajalcev drzne koncepte in prototipe novih vozil hrani za predstavitev v prestižnem švicarskem mestu.

Salon Palexpo v povprečju obišče 700.000 obiskovalcev in tudi letos ne pričakujejo manj ljudi. Kot vsa zadnja leta so na salonu v ospredju vozila, ki jih poganja hibridna tehnologija in alternativna goriva, še večjo pozornost so proizvajalci namenili manjšim modelom za urbana središča, saj so nekatera evropska mesta že uvedla zelene cone, kamor je vstop dovoljen le najbolj ekološkim vozilom. Seznam novosti je letos precej dolg, največjo pozornost so vzbudili novi in prenovljeni modeli, kot so ford focus wagon, volkswagen sharan, audi A1, BMW 5, porsche 918 spyder in drugi.

BMW 5, hibridni koncept
BMW 5, hibridni koncept FOTO: arhiv proizvajalca
Danes se končujeta dva uvodna dneva, namenjena novinarjem, ki imajo privilegij prvi videti, kaj bomo vozili in občudovali v prihodnje. Novinarski dnevi so tudi priložnost, da predsedniki uprav in direktorji največjih proizvajalcev napovejo trende v 2010; pričakovano rast ali glede na trajajočo recesijo padec prodaje vozil.

Leto 2010 bo polno negotovosti
Kljub lanskoletni recesiji so avtomobilski proizvajalci leto 2010 začeli spodbudno, vsaj večjih padcev v prodaji ni bilo, še vedno pa je prihodnost dovolj meglena, da si pozitivnih krivulj ne upajo napovedovati. Projekcija bo odvisna tudi od vladnih subvencij za nakup novih vozil, ki so jih uvedle nekatere evropske države; Francija bo pomoč pri nakupu, sicer v nekoliko manjšem obsegu, nudila vse do konca leta, subvencioniranje v Nemčiji se izteče septembra, Italija pa je pred kratkim sporočila, da sheme ne namerava obnoviti. Šele takrat se bo pokazalo, koliko je realnega zanimanja za nakup novih vozil, so bili na novinarskih predstavitvah previdni predsedniki uprav.
Evropska prodaja vozil je v letu 2009 padla za 1,6 odstotka v primerjavi z letom prej, glavni razlog za tako majhna odstopanja je hiter odziv posameznih vlad z uvedbo subvencij, zaradi katere je prodaja v drugi polovici leta – v primerjavi z letom 2008 – celo poskočila.
Mercedes F800
Mercedes F800 FOTO: arhiv proizvajalca
Vse oči so uprte v Nemčijo
Največji upad pričakujejo na nemškem trgu, prav zaradi napovedanega zaključka velikodušnega subvencioniranja. Manj povpraševanja po novih vozilih so občutili že v prvih dveh mesecih letošnjega leta. "V Nemčiji nihče nič ne proda,“ je bil neposreden Didier Leroy, izvršni predsednik Toyota Motor Europe. Velik optimizem med proizvajalci pa vzbuja Rusija, ki je v očeh mnogih zelo potencialen trg. Colin Dodge, regionalni direktor Nissan Motor Co Ltd, je povedal, da je ruski trg, ki se je lani zaradi recesije prepolovil, zdaj bolj stabilen, kaže se celo rahel optimizem v prodaji. "Zdi se, kot da se v Rusiji dogaja nekaj velikega, saj so ljudje spet začeli kupovati avtomobile. Če pa se osredotočimo samo na Evropo, bo leto 2010 še vedno v krču,“ je še dodal Dodge.
Philippe Varin, direktor PSA Peugeot Citroen, drugega največjega evropskega proizvajalca za Volkswagnom, je dejal, da je prodaja nemškem trgu v tem letu upadla že za 25 do 30 odstotkov. "Nemčija je v tem trenutku v prodaji gotovo najšibkejša,“ je še povedal Varin.

Negotova pomlad
Luca Cordero di Montezemolo, izvršni predsednik korporacije Fiat, je napovedal, da podjetje čaka naporna pomlad, upa pa, da bosta poletje in jesen nekoliko boljša.
Patrick Pelata, izvršni direktor za prodajo pri Renaultu, je napovedal enaka pričakovanja kot njegov italijanski kolega; francoski avtomobilski proizvajalec bo morda prav maja dosegel najnižjo točko v prodaji. Druga polovica leta pa bo odvisna od tega, kako hitro si bo finančno opomogla Francija in celotna Evropa. Renault tudi napoveduje, da bo prodaja v letu 2010 v primerjavi z letom poprej nižja za 10 odstotkov. Pri PSA Peugeot Citroen so še bolj črnogledi, saj napovedujejo devetodstotni padec evropske prodaje. Kljub zmernemu pesimizmu, ki vlada med avtomobilskimi proizvajalci, pa je ženevski salon predvsem paša za oči, zato vsaj tu manjšega obiska ne pričakujejo. Že zaradi lepih hostes, ki so stalnica avtomobilskih salonov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alenka_95
04. 03. 2010 19.44
AUDI the best
CorseFiat
04. 03. 2010 17.14
najbolj pričakujem novo giulietto.. za ostalo me kratko malo BK :D
lesnarthepain
04. 03. 2010 11.34
tisti ko se kaj vun spoznate...na sejmu se najbolj pričakuje novi audi rs 5!! 450 ks konkurenca trenutno najbolšemu konkurentu na trgu bmw m3 coupe!! ampak mislim da je audi z novim rs5 450 ks v8 motorjem trenutno pravi kandidat za prevzem vodstva.
yapi
04. 03. 2010 10.34
hah me ne prepričajo da kupm hibridnga samo zrd okolja, sej je ta trikrat dražji od navadnega istega modela. torej če hočeš bit ekološko osveščen te bodo izcuzal do kosti na vseh področjih. isto se dogaja z ločevanjem smeti. ločevanje smeti je dražje. v angliji delajo imigranti ko niso zakonito v državi za 800 funtov na mesec pa pravjo domačini da oni delajo za drobiž. khm torej tuki so problem največ plčae, ker so premejhne in si folk ne more kupt tako dragega hibrida. torej. kva jim ni jasno. in še to da v avtomobilskih proizvodnjah in tut drugih, delajo delavci za drobiž. a misljo potem da bodo ti delavci kupil drage hibride? malo morgen. ti študirani analitiki, direktorji, ekonomisti itd so naaaaaaaaajvečji cepci kar jih svet premore.
stardec
04. 03. 2010 06.58
Volksvagen in BMW sta bila dobra avtomobila v času socializma, ker se v bivši Yugoslaviji poleg Yugota, Lade, katrce in Škode pač na tem jugo trgu takrat ni dobilo drugih avtov. Zdaj se je trg liberaliziral razširil in kdor hoče vidi, da Volksvagen in BMW nista nič posebnega, pravzaprav sploh nista dobra avta. Sta le izredno draga za to kar ponujata.
PIPI3456
03. 03. 2010 22.11
joj joj joj ali so samo avti pomembni,ali ni bolj pametno iti na dober dopust in uživat.....pleh auu slovenska bolezen...
big brother
03. 03. 2010 21.31
StašaLoko
03. 03. 2010 21.12
Preberte si malo statistiko prodaje zadnjih mescev: V Sloveniji prodaja avtomobilov raste. Tako piše v kar nekaj avtomobilskih revijah v Sloveniji
Olga2
03. 03. 2010 19.43
...haha...kupi karamboliranega, popravi (sam, če imaš možnost) in prodaj. Najbolj zvesti kupci..slovaki, čehi, albanci, bosanci...celjani, goričani, pomurci...čisti .dobiček, min 300eu/...fiat punto, škoda,vw...preverjeno. Off novi z napako...haha
FCL
03. 03. 2010 14.22
Stavim, da če znižajo cene avtov za 30%, bo prodaja večja za 1000%...torej??
BOB-FL
03. 03. 2010 13.38
pri nas se bo prodaja novih avtomobilov zelo znižala!! (zaradi davka novega) kupovali bojo rabljene avte, posledično bo več prometnih nesreč in nižja varnost na cestiščih, kljub temu da že mamo ceste katastrofalne!!
CELJAN111
03. 03. 2010 13.33
Avtomobilski proizvajalci-ČE MI DAJO KAK NOV AVTO ZASTONJ HVALA LEPA SI GA LAHK NEKAM VTAKNETE POL STVARI TAK NE DELA PA SE ZAPELJEŠ V SMRT HAHAHAHAH NOV AVTO NAJSLABŠI AVTO ŠE KEJ