Gospodarstvo

Obljubili tri milijarde posojil

Stockholm/Wolfsburg, 12. 03. 2009 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska investicijska banka bo avtomobilski industriji zagotovila tri milijarde evrov posojil. Medtem napovedujejo nova odpuščanja. Ali bo "trimilijardni obliž pozdravil krizno rano"?

Avtomobilska industrija v Evropi zagotavlja okoli 12 milijonov delovnih mest. Po podatkih Zveze evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) se je januarja število novoregistriranih avtomobilov v primerjavi z enakim obdobjem lani znižalo za 27 odstotkov; novoregistriranih je bilo 958.517 avtomobilov, kar je najmanj v zadnjih dveh desetletjih. Najhujši padec so zabeležili na Islandiji (88,1 odstotka) in Irskem (66,5 odstotka). Proizvodnja vozil se je v zadnjem lanskem četrtletju znižala za 28 odstotkov, v letošnjem letu pa naj bi po pričakovanjih ACEA padla še za 15 odstotkov.

Evropska investicijska banka (EIB) je uradno potrdila skupno tri milijarde evrov posojil za evropsko avtomobilsko industrijo. Gre za drugi sklop v seriji posojil, ki naj bi jih EIB odobril do konca junija, skupno pa naj bi znašali sedem milijard evrov. Posojila bodo namenjena predvsem proizvajalcem avtomobilov in tovornjakov za izboljšanje učinkovitosti pri porabi goriva in nižanju izpustov ogljikovega dioksida. Proizvajalci imajo namreč težave pri financiranju svojega delovanja in tudi investicij v okolju prijazne tehnologije, ki so potrebne za izpolnitev ciljev EU glede izpustov CO2. Med podjetji, ki bodo deležna posojil, bodo BMW, Daimler, Fiat, PSA Peugeot-Citroen, Renault, Volvo Cars, Scania in Volvo Trucks.

"Trudimo se najhitreje in najučinkoviteje odzvati na potrebe v Evropi, pri čemer želimo zagotoviti, da so projekti, ki jih podpiramo, ekonomsko in okoljsko vzdržni ter v skladu s prioritetami EU," je dejal predsednik EIB Philippe Maystadt. EIB ob novih prošnjah za posojila obljublja, da bi lahko do polovice leta zagotovil za sedem milijard evrov posojil. Banka je sicer v tem tednu dejala, da ne more izdati več posojil avtomobilski industriji, ker bi povečanje omejilo sredstva, ki bi jih namenili drugih panogam.

Saab bo odpuščal

Švedski avtomobilski proizvajalec Saab, ki sodi pod okrilje ameriškega avtomobilskega koncerna General Motors (GM) bo medtem odpustil 750 od skupno 4100 zaposlenih na Švedskem. V podjetju pravijo, da je ukinjanje delovnih mest potrebno za povečanje likvidnosti, glavna prioriteta pa je trenutno učinkovito prestrukturiranje z namenom pritegniti nove vlagatelje. Ameriški lastnik Saaba je namreč pretekli mesec praktično zapustil svojo švedsko podružnico, ko je napovedal, da njegove lastniške obveze potečejo konec tega leta.

Saab na Švedskem zaposluje 4100 delavcev, od tega jih 3700 dela v Trollhaettanu, kjer bodo tudi odpuščali. Če bi prišlo do propada Saaba, bi ob upoštevanju posledic za dobavitelje Švedski grozila izguba 15.000 delovnih mest.
Saab na Švedskem zaposluje 4100 delavcev, od tega jih 3700 dela v Trollhaettanu, kjer bodo tudi odpuščali. Če bi prišlo do propada Saaba, bi ob upoštevanju posledic za dobavitelje Švedski grozila izguba 15.000 delovnih mest. FOTO: Reuters
Francija bo proizvajalcu tovornih vozil Renault Trucks, ki je v lasti švedske skupine Volvo, namenila 250 milijonov evrov posojila, a pod pogojem, da družba ne bo ukinjala delovnih mest ali zapirala tovarn v Franciji. Posojilo naj bi bilo poplačano v petih letih.

Družba Saab Automobile se je sicer začela prestrukturirati, potem ko je GM opozoril na možnost njenega stečaja, če ne bo prejela pomoči s strani švedske vlade, in je ta zavrnila možnost svojega vstopa v reševanje Saaba. Po navedbah Saaba in švedske vlade se za nakup družbe zanima več morebitnih kupcev. Saab je bil nekoč poznan po tehnološko in oblikovalsko naprednih avtomobilih, a je nato v zadnjih letih zaradi starajočega se proizvodnega portfelja in padajoče prodaje začel pešati, svetovna gospodarska kriza pa je zadeve le še poslabšala.

Krizo je občutil tudi največji avtomobilski koncern v Evropi, nemški Volkswagen, ki je imel v letošnjih prvih dveh mesecih na najpomembnejših trgih upad prodaje za 15 odstotkov, na 809.000 vozil. Svetla izjema je nemški trg. Premija za oddajo rabljenega vozila v razrez je povzročila naval kupcev na prodajalne z avtomobili. Februar je bil tako mesec, v katerem je imel Volkswagen daleč največ naročil vse od združitve obeh Nemčij. Prodaja osebnih avtomobilov znamke Volkswagen se je povečala kar za 20 odstotkov.

Razveseljivi prodaji v Nemčiji pa ne sledijo drugi trgi; v ZDA, na Japonskem in v Evropi se prodaja še naprej krepko zmanjšuje, je povedal predsednik upravnega odbora Volkswagna Martin Winterkorn. V koncernu pričakujejo, da bodo letos po vsem svetu prodali deset odstotkov manj avtomobilov kot lani, ko so prodajo povečali za šest odstotkov, na 6,23 milijona vozil. Poudaril je, da želi Volkswagen iz krize oditi kot zmagovalec. "Svoj cilj imamo trdno pred očmi: vrh avtomobilske industrije," je dejal. Največji proizvajalec avtomobilov na svetu je trenutno Toyota, Volkswagen pa je bil doslej za ameriškim General Motorsom, ki se bori za preživetje, tretji največji na svetu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
13. 03. 2009 08.21
Kaj šele v dežju, ko ti nevihta zalije celo kabino.
NovaQ
12. 03. 2009 18.20
Nisem bral članka...imam pa opazko za avto na sliki! Pozmi, ko bi tkole odprl avto, bi klel še 5 minut oz. dokler se ne segreje. Poleti, s klimo in ti je lepo, odpreš, ker nekdo mora skočit ven in imaš spet vroče. V obeh primerih gre za potrato energije. Kdo predlaga in kdo odobrava take neumne ideje mi res ni jasno. Vem le, da bi jaz tovrstne ideje nagradil z brco v rit!
odbogaposlan
12. 03. 2009 17.52
Komu? Barabe!
tinie100@email.si
12. 03. 2009 14.59
Še so v svetu norci, ki kupujejo stvari ki jih ne potrebujejo, a stanje se počasi izboljšuje! Počasi ljudje začenjajo ločevati med lukszem in nujo! Problem je le v tem da nekaterih nikoli ne izuči in še vedno zajemajo z preveliko žlico in to več kot lahko pogoltnejo! Mogoče pa bomo le podaljšali agonijo našega planeta še za kakšnih 100 let.
logitechek
12. 03. 2009 14.38
glih zdaj ko je kriza bi mogli bol nakupovat! Da bi podpirali druge pa nebi blo tolko odpouščanja po službah! =D
gorencdask
12. 03. 2009 14.26
Ma saj ste že nori. Kako ne bo kriza, če pa vsi vsak dan beremo samo o tem, da je kriza.... ! Dejte si mal pogledat predavanja Eliyahu Goldratt, zelo nazorno razloži, koliko so mediji krivi za trenutno krizo.
Audy
12. 03. 2009 14.04
če je šef firme Winterkorn in jih delajo v Wolfsburgu, hitro pride do Wolkswagna
slovenija10
12. 03. 2009 13.53
in... še nekaj... če se peljete po avtocesti in slučajno prehitevate, potem pa se vam zadaj pripelje nekdo in se tišči čisto za vami, in vas sili, da se umaknete... se ne umaknite! upočasnite na 110... naj se cijazi za vami... še bolje pa je pribremzati, tako da se malo rdeče zavorne luči prižgejo, pa da se malo ustrašijo!! hehehe....
slovenija10
12. 03. 2009 13.51
j_a_s: daj no daj... umiri se... Po zahodni Evropi se ljudje peljejo po predpisih... če je 130 se peljejo maksimalno 130, če je 120 pa 120. Ne pa pri nas ko se peljejo vsi najmanj 130.... V Nemčiji sicer res na delih avtocest nimajo omejitve, vendar se ljudje vseeno peljejo 100-krat bolj obzirno kot pri nas....
brezrizle
12. 03. 2009 13.44
Volkswagen sux.!
yeyo.white
12. 03. 2009 13.34
WOLKSWAGEN lol
Josip Broz - TITO
12. 03. 2009 13.04
S pomočjo države jim že gre, brez nje bi bili pa u minusu. Sicer pa sta BMW, Mercedes v velikih težavah, saj jim je ponekod padla prodaja tudi za 60%.
Tomaž Jerov?nik
12. 03. 2009 12.57
NEMČIJA JE PA PEMATNA DRŽAVA! TAM SE PALAHKO PELEŠ PO AVTOBANU!!! NE PA PRI NAS 130 140 TE PA ŽE PROVIDA SNEMA...POL PA MEJ VESELJE!
Tristokosmatih
12. 03. 2009 12.50
Ni Wolkswagen ampak Volkswagen
propatria
12. 03. 2009 12.46
Volkswagen, dripci poptevejevski, prokleti amaterji od novinarjev, in ne Wolkswagen!!!!!!!!