Gospodarstvo

Avstrijci nakazali kupnino za Helios

Ljubljana, 03. 04. 2014 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba RIH z Dunaja je z nakazilom 106 milijonov evrov kupnine prodajalcem Heliosa postala večinska lastnica proizvajalca barv in lakov iz Domžal. S tem ima Ring posredno v lasti 77,93 odstotka delnic Heliosa, namero za prevzem preostalih pa bo objavil v petek.

Predsednik uprave družbe RIH Gerald Martens je ob zaključku transakcije dejal, da bosta Helios in Ringova divizija premazov po prevzemu skupaj postala eden vodilnih vseevropskih igralcev, ki ponuja celovito ponudbo premaznih izdelkov. Med drugim bo Ring preselil strateške raziskave in razvoj svojega oddelka za premaze v Slovenijo, še posebej pa si bodo prizadevali za krepitev blagovne znamke Helios na vseevropski ravni.

Helios je eno izmed 15 podjetij, ki jih je vlada uvrstila na seznam podjetij, predvidenih za privatizacijo. Od teh je bila doslej prodana še Fotona.

Helios in Ring, ki deluje na področju pisarniških izdelkov in industrijskih premazov, z združitvijo moči predstavljata enega največjih evropskih igralcev v industriji premazov, sta družbi zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Večinski delež Heliosa je Ringu prodala skupina zastavnih upnikov, v kateri so Slovenska odškodninska družba, Modra zavarovalnica, Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, Triglav skladi, Nova Kreditna banka Maribor, NFD, Banka Celje, Zavarovalnica Triglav, Gorenjska banka, Primorski skladi, Probanka in KBM Infond. Prevzemna družba je Remho Beteiligungs, matična družba za celotno področje premazov v skupini RIH.

Cena za delnico je bila dogovorjena v višini 520 evrov, kar pomeni, da je celoten Helios vreden več kot 250 milijonov evrov. Od tega 145 milijonov evrov odpade na vrednost podjetja v smislu lastniškega kapitala, vračunan pa je še dolg podjetja ob koncu lanskega prvega polletja.

Helios - 3
Helios - 3 FOTO: Kanal A

Ring bo v petek javno objavil obvestilo o prevzemni nameri za pridobitev vseh preostalih delnic Heliosa. Pri tem bo preostalim Heliosovim delničarjem prav tako ponudil 520 evrov na delnico, zaključek postopka pridobivanja preostalega deleža pa pričakuje v najkrajšem možnem času.

S tem se začenja nova pot tako za RIH kot tudi Helios, saj bo Ringova divizija za premaze operativno vključena v strukturo skupine Helios, še piše v skupnem sporočilu za javnost. Med sinergijami, ki si jih obetajo, izpostavljajo geografsko dopolnjevanje in komplementarnost prodajnih programov, potencial za navzkrižno prodajo ter združitev moči na področju raziskav in razvoja, s poudarkom na inovacijah.

Helios bo postal sedež skupine za premaze in krovna blagovna znamka nove združene družbe. Njeno poslanstvo bo postati aktivni konsolidator v industriji premazov v Evropi, s posebnim poudarkom na regijah srednje in vzhodne Evrope ter Skupnost neodvisnih držav. Zaradi tega se bosta ohranili tako Heliosova slovenska identiteta kot tudi blagovna znamka.

Morebitni poznejši prevzemi se bodo izvajali v okviru skupine Helios, tako da bo Helios sčasoma postal eden od petih največjih proizvajalcev premazov v Evropi. Ohranil bo tudi trdno finančno strukturo, saj dolgoročno vlaganje za družbo Ring predstavlja temelj poslovnega uspeha in pomembno komponento razvoja.

RIH je lani zabeležil rekordne rezultate, in sicer 9,3 milijona evrov čistega dobička ter 215 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Prihodki njegove divizije za premaze so znašali 110 milijonov evrov. Celotna skupina je leta 2013 zaposlovala skoraj 1300 ljudi na treh celinah in na 13 proizvodnih lokacijah.

Vodstvo odvisnih družb deluje samostojno. Najboljši primer takega vodenja je družba Niko iz Železnikov, ki je od pripojitve k skupini RIH leta 2008 zrasla v vodilno družbo znotraj poslovne enote s kovinskimi izdelki skupine RIH.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MOJ.COM
04. 04. 2014 08.29
+0
JURE JE CAR!!
kokojambo
04. 04. 2014 08.05
-1
Boljeda je prodano, kot pa izropano in kasneje pufi prepisani na slabo banko...
nicknamenamenick
04. 04. 2014 07.55
Današnje FInance v članku o Ringu pišejo še o temu: "Hrvaški Agrokor je po naših neuradnih informacijah vendarle zaprl finančno konstrukcijo za 549-milijonski prevzem Mercatorja." Ponavadi imajo Finance kar točne informacije.
matija888
04. 04. 2014 07.38
+3
Glede na to, da nas je država državljane zadolžila za več tisoč evrov, bi bilo bolj pametno, ko bi državljani postali delničarji teh podjetij in jih tudi upravljali. Brez politikov.
Dragon_13
03. 04. 2014 22.18
+14
Bravo diplomiranci iz vlade, pa imate za poplačilo 10% letnih obresti, vrhunski strokovnjaki ste, ni kaj, še 9 takih firm prodate, pa so letne obresti plačan, drugo leto pa spet jovo na novo, glavnico pa boste poplačali z prodajo organov državljanov...
Komendator
03. 04. 2014 21.32
+9
Ring bo lepo zaprl Belinko, Color in Kemostik, ki so člani skupine Helios ter prodal njihove stavbe in zemljišča. Tako bo Ring, ki je skoraj pol manjši od Heliosa lahko poplačal precej kreditov, ki jih ima za nakup Heliosa, obenem pa poslal na Zavod za zaposlovanje nekaj sto ljudi, ki jih bo potem financirala država in tako zapravila denar, ga je dobila s prodajo...
User416781
03. 04. 2014 23.26
-3
Dajte že enkrat nehat s tem nasprotovanjem prodaje teh podjetij v državni lasti in tem nacionalnim interesom. Če bi privatizacija bila izvedena že pred leti, danes ne bi bilo nobenih težav.
Komendator
04. 04. 2014 05.32
+2
Saj nisem nasprotnik prodaje, sem pa proti ko manjši kupuje večjega ( npr. Tosama itd), kajti to ne more pripeljati do drugega kot izčrpanja za poplačilo kreditov. Btw, ameriški premazni velikan PPG je za delnico Heliosa ponujal veliko več (650 EUR), a ni bil izbran, ker zdajšnji upravi ni zagotavljal stolčkov....
detelj
03. 04. 2014 20.09
-3
hm. kaj bom pa zdaj kupoval, ker mi avstrijski oziroma nemški izdelki ne 'vonjajo', smrdijo. a je kakšna alternativa?
User416781
03. 04. 2014 23.27
+3