Gospodarstvo

Avgusta v Sloveniji 0,3-odstotna inflacija

Ljubljana, 31. 08. 2010 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
3

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin avgusta zvišale za 0,3 odstotka. Inflacija na letni ravni je znašala 2,3 odstotka, povprečna letna inflacija pa 1,5 odstotka.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Jani Dolinšek

Storitve so se avgusta podražile za 0,6 odstotka, blago pa za 0,1 odstotka. Kot navajajo na statističnem uradu, tudi letošnji avgust tako kot v preteklih letih ni bil nič posebnega.

K rasti cen so v avgustu najbolj vplivale podražitve alkoholnih pijač in tobaka, saj so se cene v tej skupini zvišale za 3,1 odstotka, so v poročilu o inflaciji ugotovili na Statističnem uradu RS. Najbolj, za 4,7 odstotka, so se zaradi drugega letošnjega zvišanja trošarin za cigarete podražili tobačni izdelki, alkoholne pijače pa so bile dražje za 0,7 odstotka.

Cene v skupini stanovanjska oprema so se zvišale za 1,4 odstotka, na dvig cen pa so najbolj vplivale višje cene pohištva in opreme (za 3,4 odstotka). V skupini rekreacija in kultura so se cene zvišale za 1,1 odstotka, najbolj so se zvišale počitnice v paketu, in sicer za 3,4 odstotka.

Statistični urad je dvig cen v avgustu zabeležil tudi v skupinah komunikacije (za odstotek), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,2 odstotka) ter obleka, obutev in zdravje (za 0,1 odstotka). V skupinah zdravje in stanovanje so se cene zvišale za po 0,1 odstotka, pri slednji so se zaradi dviga trošarin za električno energijo najbolj zvišale cene električne energije, in sicer za 1,6 odstotka.

Države območja evra so po podatkih Eurostata avgusta na letni ravni zabeležile 1,6-odstotno rast cen. Julija je letna stopnja inflacije v območju evra znašala 1,7 odstotka.

Avgusta so se cene znižale v skupinah hrana in brezalkoholna pijača (za 0,7 odstotka), prevoz (za 0,4 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,1 odstotka). Znižanje cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače so statistiki zabeležili prvič letos. Po pričakovanjih se je opazneje pocenila zelenjava (za 7 odstotkov), sadje pa se je v nasprotju s pričakovanji znova podražilo (za 2,5 odstotka).

V skupini prevoz so se najbolj pocenila motorna kolesa in kolesa (za 1,9 odstotka). Novi osebni avtomobili so bili cenejši za 1,2 odstotka, letalski potniški prevozi za 0,5 odstotka, goriva in maziva ter storitve vzdrževanja in popravila vozil pa za 0,4 odstotka.

V letni primerjavi so na statističnem uradu največjo rast cen zabeležili v skupini stanovanje, in sicer za 12,3 odstotka. Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 8,2 odstotka), zdravje (za 4 odstotke) ter hrana in brezalkoholne pijače (za 2,9 odstotka). V enem letu pa so se cene v povprečju znižale v skupinah prevoz (za dva odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 0,3 odstotka).

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v avgustu znašala 2,4 odstotka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
01. 09. 2010 07.13
zato bodo pa kruh za 15% podražili , a se komu toži po časih milke planinc
damirg@email.si
31. 08. 2010 17.41
racunovodja
31. 08. 2010 13.28
ČE VERJAMEŠ STATISTIKI!!