Gospodarstvo

AUKN za nove nadzornike NLB

Ljubljana, 03. 10. 2011 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb predlagajo nove kandidate za nadzornike NLB: Timoteja Jagriča, Darinko Miklavčič, Duška Kosa in Štefana Belingarja.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) predlaga razširjen dnevni red 18. skupščine delničarjev NLB, ki bo 27. oktobra. Zavzema se za spremembe v sestavi nadzornega sveta. Sporočili so: "Z novo kombinacijo znanja in izkušenj, ki jih predstavljajo predlagani kandidati, želimo prenoviti nadzorni svet banke. Verjamemo, da bomo s tem ne samo okrepili nadzor nad poslovanjem banke, temveč predvsem zagotovili ustrezno strateško usmeritev, polno izkoriščanje njenih potencialov in podporo odločnemu prestrukturiranju banke."

Bo NLB dobila nove nadzornike?
Bo NLB dobila nove nadzornike? FOTO: Blaž Garbajs

Med kandidati, ki jih predlagajo, je Timotej Jagrič, ki je docent za področje financ in bančništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor, kot tudi izredni profesor za področje kvantitativnih ekonomskih analiz ter ekonomske teorije in politike. Pred časom je bil imenovan tudi za viceguvernerja Banke Slovenije, vendar je pozneje odstopil od imenovanja. Aktiven je v številnih raziskovalnih projektih, recenzent nekaterih znanstvenih publikacij, prav tako pa je bil tudi član strateškega sveta vlade za gospodarski razvoj.

V AUKN za novo nadzornico predlagajo Darinko Miklavčič, magistrico poslovno-organizacijskih znanosti, prokuristko in ustanoviteljico podjetja Darmi, specializiranega za svetovanje na področju vodenja, poslovnega razvoja ter prestrukturiranja podjetij in institucij. Tretji kandidat je Duško Kos, dolgoletni direktor Studia moderna, podjetja, ki posluje v 21 državah in ima 250 milijonov evrov prometa, četrti kandidat pa Štefan Belingar, magister ekonomskih znanosti, izkušen bančnik s širokim spektrom izkušenj iz finančnega, investicijskega in bančnega področja. Ima izkušnje z vodenjem in upravljanjem bank, delal je tako za domače kot tudi tuje finančne institucije (DBS, SKB, SID, KD Group).

NLB je daleč največja slovenska bančna skupina in druga največja na področju jugovzhodne Evrope. V AUKN poudarjajo, da je s poslovanjem v zadnjih dveh desetletjih pomembno prispevala k razvoju svojih komitentov in držav, v katerih posluje. Predloge za nove nadzornike pa utemeljujejo z besedami: "V letih po 2008 je banka močno občutila posledice gospodarske krize, ki je zajela tako njene komitente kot tudi gospodarska okolja, v katerih posluje. V spremenjenih in bolj zahtevnih razmerah poslovanja se mora prilagoditi tudi banka s svojo strukturo in z načini poslovanja, ki bodo učinkovit odgovor na izzive globalne gospodarske in predvsem finančne krize."

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
04. 10. 2011 10.53
Ja, razvoj pa tak.Lepo so si nafilal žepe, zdej bodo pa samo žepe zamenjal, mi bomo pa kar dokapitaliziral. Do kdaj, se sprašujem?
illy2
04. 10. 2011 08.00
:) Hm... Že večkrat so se naši nadzorniki v nlb že dokazali, da delajo v interesu posameznikov s pomočjo, katerih jim je uspelo destabilizirati banko, katere posledice močno občutimo ravno davkoplačevalci... Želim si , da bo 15 oktober tisti, ko se bomo zbrali v veliki množici in jim jasno dali vedeti, da je nastopil čas, da prevzamejo posledice svojih neetičnih, nemoralnih dejanj... se vidimo :) :) :)
volek
04. 10. 2011 06.13
sinčka gospoda Zokija bi bila tudi primerna za nadzornika NLB. Sem slišal, da bi to opravljala volontersko.
jagijagi
04. 10. 2011 05.41
Petrič & Co so popucali!
wsharky
03. 10. 2011 18.43
... AUNK mora sproziti kazenske in odskodninske postopke proti obstojecim nadzornikom zaradi negativno opravljenega nadzorniskega dela... ne pa, da jih bo sedaj zamenjala - pa se nagrado si bodo izplacali ... lopovi ... Komarjeva - odskodninsko tozbo sprozi ...
Krimsky
03. 10. 2011 18.28
... ampak tisti evro, ki ga ponujate na gornji sliki, bo za nadzornike najbrž preskromen honorar. Bo treba napraskati kar kakšen milijonček ... razen ... hmm ... če ne bo tole novo gibanje, ki na bankirje ne gleda ravno s simpatijo – medtem kaj spremenilo pravila igre ...
neziie
03. 10. 2011 17.46
JSM za AUKN in NLB