Gospodarstvo

AUKN je imenovala nadzornike SŽ

Ljubljana, 09. 09. 2011 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V AUKN so predstavili člane nadzornega sveta Slovenskih železnic, ki so jih imenovali v četrtek. Nadzorni svet bodo vodili Bojan Brank, Lojze Zajc, Viktor Markežič in Mitja Grbec.

Slovenske železnice
Slovenske železnice FOTO: POP TV

Na Agenciji za kapitalske naložbe (AUKN) so predstavili člane nadzornega sveta, ki so jih imenovali v četrtek. Novi člani so ekonomist Bojan Brank, ekonomist Lojze Zajc, ekonomist Viktor Markežič ter pravnik in strokovnjak za pomorsko pravo Mitja Grbec.

Svet AUKN je nove člane nadzornega sveta Slovenskih železnic imenoval skladno z novim ustanovitvenim aktom družbe, ki je začel veljati s 1. septembrom, ko so se železnice preoblikovale v holding. Dosedanji predstavniki kapitala v nadzornem svetu Igor Zajec, Branka Neffat, Bojan Rosi, Romana Fišer, Bojan Brank in Alenka Podbevšek tako z današnjim dnem končujejo mandat.

Novi nadzorni svet naj bi podal tudi mnenje k imenovanju Ervina Pfeiferja na čelo železnic, na podlagi katerega bo AUKN dala soglasje k temu imenovanju. Pfeiferja je za generalnega direktorja železnic 29. avgusta imenoval dosedanji nadzorni svet.

Dosedanji predsednik nadzornega sveta Igor Zajec nad imenovanjem novih nadzornikov ni presenečen, saj ustanovitveni akt predvideva imenovanje novih nadzornikov.

Delo dosedanjega nadzornega sveta sicer ocenjuje kot dobro. "Naredili smo vse, kar smo imeli v načrtu, usklajevali smo se iz meseca v mesec, celotno smo obveščali o vseh problemih, vse smo sproti sporočali lastniku," je dejal Zajec.

Novi nadzorni svet bo skladno z ustanovitvenim aktom Slovenskih železnic šestčlanski (do zdaj je nadzorni svet štel devet članov). Poleg omenjenih štirih novih članov bosta v nadzornem svetu še dva predstavnika zaposlenih. Svet delavcev je v sredo v nadzorni svet imenoval Nikolo Kneževiča in Silva Berdajsa. Slednji delo dosedanjih nadzornikov ocenjuje kot dobro.

Predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs pa ni želel ugibati, kakšna bo odločitev novih nadzornikov glede Pfeiferjevega imenovanja na čelo železnic.

Berdajs tudi težko ocenjuje, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju. Novi nadzorni svet se bo opredelil do Pfeiferja; če bo njegovo mnenje pozitivno, bo znova na potezi AUKN, če pa Pfeiferjevega imenovanja novi nadzorni svet ne bo podprl, se bo postopek za imenovanje generalnega direktorja ponovil, kar ne bi bilo najbolje za podjetje, saj bi s tem ostalo dalj časa brez stalnega vodstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Škof
13. 09. 2011 05.10
toti nimajo pojma zaprite dol !
sibirskibrivec
12. 09. 2011 10.20
zakaj se ne bi aukn klonirala pa sama bila in nadzornik in uprava povsod? bi bilo najmanj zapletov al kaj.!
nikabos
11. 09. 2011 12.41
clarionec-seveda se proga vidi v Vildonu proti Gradcu samo, da bo dokončana komaj čez 10 let tako mi je zatrdil prometnik postaje v Avstriji, ko sva se pogovarjala. Pod strogim nadzor bi naredili projekt posodobitve in rekonstrukcije prog sž da se nebi mešetarlo z denarjem pa bi bilo vse že narejeno tudi 2.tir Divača Koper o tem poslušam kot zaposlen na sž že 21 let nekateri pa še več...-komentar ki govori o ukinitvi železnice je neumesten sploh ne ve kaj govori se ne zaveda koliko stvari je povezanih v državi in odvisnih točno od železnice-sem namreč neposredno udeležen v prometu-strojevodja.
Znalec
10. 09. 2011 12.17
Kako klinčeva država... Ko rečeš, da slabše ne more biti, ti voli ( moje besede je moč najti v SSKJ, zato prosim... ) naredijo še večjo neumnost. Enostavno za bruhat. Edino čeasr ne razumem je - ali ne premorejo niti malo morale?
Nauders
10. 09. 2011 09.05
Avstrija gradi progo do Italije, tako bo povezan Berlin-Padova, mimo Slovenije seveda
Tomaž Škof
10. 09. 2011 07.15
naj avst5rici prevzamejo!
Tomaž Škof
10. 09. 2011 07.14
nekoč je bilo!zdaj pa niveč tako!
Tomaž Škof
10. 09. 2011 07.12
to je že vse tako zapufano da železnice ni mogoče več vodit zaprite dol!pa naj bo spomin na tir!naj bolj pametna rešitev!
Darko32
09. 09. 2011 17.55
Izjava SIlva Berdajsa je več kot jasna, saj govori, da so bili dobri do njegovega mešanja megle. NAmreč kot predstavnik delavcev je povedal točno to, kar jaz razumem iz vseh člankov. Prejšnji nadzorni svet mu je koristil zato, da je lahko sam vedril in ni delal tisto, kar bi kot predstavnik delavcev moral. Morda je bolje, da se nekaj osebam plača višji zneske, da so tiho in da lažejo delavcem, kot pa da rešujejo dejanske probleme, kateri se dotikajo neposredno delavcev. Neverjetno je recimo to, da imajo največje prejemke iz državnih subvencij in kot zanimivost pa sami v svojem zdravstvenem domu vršijo preglede za njihove delavce za odkrivanje bolezni povezanih z delom kar z navadnim rengenom. Očitno pa porabljajo denar za MRi ali še dražje aparature. Torej zavestno nočejo opravljati tistega, kar se jih plačuje. Morda je pa Silvo največji prejemnik finančnih nagrad za prikrivanje teh lumparij. Normalno je, da potem nič ne najdejo a sočasno so drugi največji proizvajalec invalidov, ki so tudi povezani z delom. ŽAl pa sami sebi dajejo in urejajo dokumentacijo. ZAto je potrebno takšne kriminalne rabote že enkrat odpraviti,.