Gospodarstvo

ATVP državi odvzel glasovalne pravice v NKBM

Ljubljana, 26. 09. 2012 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Država ima v NKBM neposredno 27,7-odstotni delež, preko državnih podjetij pa obvladuje več kot polovico druge največje slovenske banke. To pomeni, da dosegajo prevzemni prag in morajo ali dati prevzemno ponudbo ali pa znižati lastniški delež.

Upravna stavba NKBM
Upravna stavba NKBM FOTO: Mia Media

Agencija za trg vrednostnih papirjev je zaradi kršitve določb zakona o prevzemih državi oziroma z njo povezanim podjetjem odvzela glasovalne pravice v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). Sedem državnih delničarjev omenjene banke ima v lasti nekaj več kot 51-odstotni delež, zato agencija od njih zahteva, da ena ali več med njimi objavi prevzemno ponudbo.

Država ima preko Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) v NKBM neposredno 27,7-odstotni delež, preko državnih podjetij pa obvladuje več kot polovični delež mariborske banke. Pošta Slovenije ima namreč po lanski dokapitalizaciji v NKBM 6,6 odstotka, Gen Energija 6,4 odstotka, Kapitalska družba 4,8 odstotka, Slovenska odškodninska družba 3,2 odstotka, Eles 2,4 odstotka, Aerodrom Ljubljana pa 0,0041-odstotni delež.

Kot so še zapisali v odločbi ATVP, prepoved uresničevanja glasovalnih pravic začne veljati po pravnomočnosti odločbe in velja, dokler omenjene družbe ne dajo prevzemne ponudbe za delnice NKBM ali ne znižajo lastniškega deleža banki, tako da prevzemnega praga ne bodo več dosegale.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka9
29. 09. 2012 17.46
To je prava novica!!! Zdaj ne bodo mogli nenadzorovano prodati večinskega deleža!! Vsaka jim čast. So mački...