Gospodarstvo

Arcont zaradi beguncev dodatno zaposluje in uvaja tretjo izmeno

Gornja Radgona, 28. 08. 2015 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V slovenskem podjetju, ki je največji evropski izdelovalec bivalnih zabojnikov, bodo zaradi velikega navala beguncev v Evropo in posledično povečanih naročil, dodatno zaposlili okoli 70 delavcev. Ker je povpraševanje po bivalnih enotah veliko, pa bodo delali v treh izmenah.

Begunci ob makedonski meji - 1
Begunci ob makedonski meji - 1 FOTO: Reuters

Zaradi povečanja naročil za izdelavo bivalnih zabojnikov bo gornjeradgonski Arcont do konca leta uvedel tretjo izmeno in postopno dodatno zaposlil 70 delavcev, tako da jih bo skupaj več kot 700. Namesto 50 bodo dnevno izdelali po 60 zabojnikov oziroma namesto 1000 kar 1200 mesečno.

V največjem evropskem izdelovalcu bivalnih zabojnikov so zaradi povečanih naročil letos na novo že zaposlili 110 delavcev in s tem dosegli mejo zmogljivosti v dveh izmenah, kot je za STA potrdil predsednik uprave Arconta Branko Kurbus, pa so se zdaj, namesto da bi delo prepustili drugim, odločili uvesti tretjo izmeno.

Zato prek zavoda za zaposlovanje in družbenih omrežij iščejo predvsem delavce za montažo elementov, vodovodnih in električnih inštalacij, mizarskih del, obdelavo pločevine in varjenje, območje, s katerega prihajajo zaposleni, pa so s 25 kilometrov razširili na 40 kilometrov.

Ker povpraševanje po zabojnikih v Evropi nenehno narašča, težav pri prodaji večjih količin ne bo, pravi Kurbus, njihovi lastniki, LKW Walter in njihova podružnica Containex z Dunaja, ki se ukvarjata s prodajo zabojnikov, imajo še dve tovarni na Češkem ter po eno v Rusiji ter Bosni in Hercegovini, vsak dan pa jih prodajo po 150 oziroma 30 več kot običajno.

V Arcontu izdelajo bivalno enoto v 52 do 54 urah, zahtevnejšo pa v približno 65 urah, njihovi zabojniki omogočajo kakovostno bivanje, saj so dodatno izolirani in imajo sanitarije, iz njih pa sestavljajo tudi cela naselja, pri Berlinu so jih za begunce postavili že pet s po 2400 bivalniki, tako naselje pa so sposobni postaviti v petih do šestih mesecih.

Ob povečanem povpraševanju so v Arcontu v primerjavi z lanskim letom v prvem polletju dobiček povečali za 30 odstotkov in ustvarili 28 milijonov evrov prihodkov, v lanskem letu so imeli 51,4 milijona evrov prihodkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1