Gospodarstvo

APEC za prosti trg

Lima, 23. 11. 2008 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sklepna deklaracija voditeljev držav Azijsko-pacifiškega foruma (APEC) se posveča predvsem nevarnosti protekcionizma zaradi finančne krize.

APEC
APEC FOTO: Reuters
Ruski predsednik Medvedjev je na srečanju Georgea Busha povabil na ribolov v Rusijo, potem ko bo zapustil Belo hišo in imel več časa.

Voditelji 21 gospodarstev članic Azijsko-pacifiškega foruma o gospodarskem sodelovanju (APEC) so se na vrhu v perujski prestolnici Limi dogovorili, da podpirajo deklaracijo voditeljev držav skupine G20, predvsem del proti protekcionizmu, vendar niso sprejeli nobenih novih predlogov proti finančni krizi.

Sklepna deklaracija vrha v Limi med drugim pravi: "Trdno podpiramo washingtonsko deklaracijo in naslednjih 12 mesecev ne bomo postavljali novih ovir investicijam in trgovanju z blagom in storitvami ter uvajali novih izvoznih omejitev."

Voditelji so se prav tako zavezali, da bodo naslednji mesec dosegli dogovor o tem, kako skleniti pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine v okvirju Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki so se začela pred 7 leti v Dohi, julija letos pa izgubila zagon. Med drugim so pozvali tudi k večji udeležbi držav članic APEC pri odločanju v Mednarodnem denarnem skladu (IMF) in drugih multilateralnih organizacijah.

Vrh brez Obame

Sklepna deklaracija voditeljev držav APEC in Hongkonga se posveča predvsem nevarnostim protekcionizma zaradi finančne krize, ki je izbruhnila v ZDA in se razširila po vsem svetu. Ta tema je tudi prevladovala v govorih voditeljev in je bila, kot vse kaže, namenjena predvsem novoizvoljenemu predsedniku ZDA Baracku Obami, ki v Limo ni poslal svojih predstavnikov.

V središču pozornosti je bil odhajajoči predsednik ZDA George Bush.
V središču pozornosti je bil odhajajoči predsednik ZDA George Bush. FOTO: Reuters
Apec sestavlja 21 gospodarstev in ne zgolj držav, ker sta med njimi tudi kitajsko mesto Hongkong in Tajvan. Ostale članice so Avstralija, Brunej, Kanada, Čile, Kitajska, Indonezija, Japonska, Južna Koreja, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajska, ZDA in Vietnam. Ob ustanovitvi leta 1989 je imel Apec 12 članic, vrhunska srečanja voditeljev pa potekajo od leta 1993.

Obama je med predsedniško kampanjo govoril o tem, da bo morda potrebno ponovno pogledati Sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (NAFTA) in morda ponovno začeti pogajanja o določilih glede zaščite okolja in pravic delavcev. Predsednik Mehike Felipe Calderon in premier Kanade Stephen Harper sta se v svojih nastopih že odločno zavzela proti spreminjanju NAFTA.

Med sporazumi, ki bodo morali počakati na Obamovo administracijo, je tudi sporazum o prosti trgovini z Južno Korejo. Njen predsednik Lee Myung Bak je opozoril, da bi protekcionizem povzročil izgubo delovnih mest in stečaje podjetij. Dodal je, da je svobodna trgovina zelo koristna, saj je zaradi nje dohodek na prebivalca v Južni Koreji od 60. let, ko je bil le 100 dolarjev na leto, do danes porasel na 20.000 dolarjev na leto.

Tudi George Bush je ponovno govoril o prednostih svobodne trgovine in opozoril, da je bil eden od trajnih naukov velike gospodarske depresije iz 30. let prejšnjega stoletja ta, da je globalni protekcionizem pot do globalnega ekonomskega propada.

Vrha v Limi se je udeležilo 9 voditeljev držav, ki so se pretekli teden sestali v Washingtonu na Vrhu G20. Države Apeca in Hongkong predstavljajo kar 55 odstotkov celotnega svetovnega BDP ter 49 odstotkov svetovne trgovine. Finančni ministri članic Apeca so že pred začetkom vrha podprli mednarodno sodelovanje v boju proti finančni krizi, kot kaže, pa se Apec, ki je bil ustanovljen leta 1989, spet vrača h gospodarskim koreninam, potem ko so sklepne izjave srečanj zadnja leta vsebovale vse več drugih tematik.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dgorfb
23. 11. 2008 22.27
... dragi sužnjelastniki... dragi fevdalisti... dragi komunisti... vaš sistem ne špila, zato je to zgodovina! dragi kapitalisti... tudi ta sistem ne špila, zato bo prej ali slej crkno... Čas je za naslednji nivo!!!
Smrekar1
23. 11. 2008 18.54
Prisonplanet pokaže drugo plat realnosti približno tako, kot jo pokaže sistem Dungeons & Dragons. Uživaj :)
alc19@email.si
23. 11. 2008 13.20
prisonplanet pika com pokaže še drugo plat realonosti enjoy
Smrekar1
23. 11. 2008 13.14
Tole me je začelo rahlo skrbeti. Obama se očitno spogleduje s protekcionizmom. To je ena izmed stvari, ki bi lahko finančno krizo in recesijo spremenile v depresijo. Ekonomski modeli iz 18. stoletja pač niso primerni za vsesplošno povezano gospodarstvo 21. stoletja. Grem stavit, da mu bodo kljub temu ploskali...