Gospodarstvo

Apec za liberalizacijo trgovine

Sydney, 09. 09. 2007 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrh skupine Apec se je končal s pozivom k čim hitrejšemu zaključku pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine.

Voditelji 21 držav skupine za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje Apec pred slovito operno hišo v Sydneyju
Voditelji 21 držav skupine za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje Apec pred slovito operno hišo v Sydneyju FOTO: Reuters

Šestdnevni vrh skupine za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec), ki združuje 21 držav regije, med njimi tudi ZDA in Kitajsko, se je končal s pozivom šefov držav in vlad k čim hitrejšemu zaključku pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine. Ta so sicer zastala julija lani, ko je postalo jasno, da ne ZDA ne Evropska unija nista pripravljeni na znižanje subvencij in carinskih ovir na svojih kmetijskih trgih.

Članice Apeca so po besedah gostitelja srečanja, avstralskega premiera Johna Howarda, v izjavi o pogajanjih, ki od leta 2001 potekajo v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), izpostavile, da morajo države obnoviti svoje napore, da bi dosegle rezultate na dveh najpomembnejših področjih, kmetijstvu in industrijskih izdelkih. Srečanja Apeca se je udeležil tudi direktor WTO Pascal Lamy.

Kot je še dejal Howard, so se članice Apeca strinjale tudi o nadaljnjem zniževanju izpustov toplogrednih plinov. Voditelji Apeca so že v soboto podpisali sporazum o podnebnih spremembah, ki poziva k zmanjševanju toplogrednih plinov. Dogovor vsebuje ambiciozne cilje, a nikakršnih zavez. Naravovarstveniki so zato deklaracijo o tem že označili kot nezadostno, saj ne navaja zavezujočih ukrepov in ciljev.

Delež članic Apeca v svetovni trgovini je sicer okoli 50-odstoten, medtem ko Apec v svetovnem bruto domačem proizvodu zavzema 56-odstotni delež.


Dogovor, ki se med drugim zavzema za zmanjšanjem porabe energije za 25 odstotkov do leta 2030, je rezultat žgočih razprav med bogatimi državami in državami v razvoju glede smernic za boj proti podnebnim spremembam po izteku Kjotskega protokola.

Podpisnice, med njimi tudi Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, se v sporazumu strinjajo glede nujnosti dolgoročnega prizadevanja za zniževanje emisij. Strinjajo se tudi, da "morajo vsi narodi, ne glede na stopnjo razvitosti v skladu s svojimi zmožnostmi in okoliščinami znižati izpuste toplogrednih plinov". S tem so podpisnice pritrdile državam v razvoju, ki poudarjajo, da je treba vse omejitve ključnih industrij uravnotežiti s potrebo po zagotovitvi gospodarske rasti, s katero se viša življenjski standard, za milijone ljudi pa predstavlja beg iz revščine.

Skupina Apec bo vprašanje novih članic znova načela šele leta 2010
Skupina Apec bo vprašanje novih članic znova načela šele leta 2010 FOTO: Reuters


Razprave so na srečanju tekle tudi o tem, kdaj končati moratorij na članstvo novih držav v Apecu. Znano je namreč, da si, med drugimi, za članstvo v regionalni združbi prizadevajo Indija, Kolumbija in Ekvador. Canberra je pri teh prizadevanjih podprla predvsem Indijo, vendar vse kaže, da se bo lahko ta o članstvu pričela pogovarjati šele leta 2010. "Strinjali smo se, da bomo vprašanje članstva ponovno načeli leta 2010," je namreč ob zaključku vrha Apec dejal Howard.

Vzrokov za takšno odločitev Howard sicer ni navedel, opazovalci pa menijo, da želi Apec pred vstopom novih članic najprej okrepiti svojo institucionalno ureditev. V diplomatskih krogih sicer tudi opozarjajo, da bi članstvo Indije ravnotežje moči v organizaciji preveč nagnilo na stran Azije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
09. 09. 2007 20.20
M ato je samo nategovanje in prodajanje starih zalog revnim državam. Mafija