Gospodarstvo

Andora ne bo več davčna oaza

Andorra la Vella, 01. 12. 2016 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Andora odpravlja bančno tajnost in pristopa k avtomatični izmenjavi informacij o imetnikih bančnih računov. To je velika sprememba v državi, ki je bila tudi na sivi listi OECD, ki je na seznam uvrstila davčne oaze, ki v času krize niso želele sodelovati pri konkretnejšem boju proti davčnim utajam.

Andora z odločitvijo o izmenjavi podatkov sledi Monaku, Švici, Liechtensteinu, San Marinu pri sklenitvi dogovora z EU.
Andora z odločitvijo o izmenjavi podatkov sledi Monaku, Švici, Liechtensteinu, San Marinu pri sklenitvi dogovora z EU. FOTO: Thinkstock

Andora z današnjo odločitvijo enodomnega parlamenta odpravlja bančno tajnost in pristopa k avtomatični izmenjavi informacij o imetnikih bančnih računov. Ukrep bo v veljavo stopil z januarjem, veljal pa bo za bančne račune državljanov EU, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Nesprejetje tega predloga bi poslalo zelo negativno sporočilo v svet," je v nagovoru poslancem dejal finančni minister Jordi Cinca. Andora, ki ima le 90.000 prebivalcev, sicer 20 odstotkov bruto domačega proizvoda ustvari s prihodki iz bančništva.

Nekaj časa je bila država tudi na sivi listi Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je na seznam uvrstila davčne oaze, ki v času krize niso želele sodelovati pri konkretnejšem boju proti davčnim utajam.

Lani so Banco Privada d'Andorra, četrto največjo banko v Andori, ameriški tožilci obtožili prejemanja podkupnin v zamenjavo za pranje denarja, ki naj bi izvirali iz kriminalnih dejanj v Rusiji in na Kitajskem, pa tudi iz Venezuele.

Obtožba je oblasti prisilila v nadzor banke, odločili so se tudi za uvedbo avtomatične izmenjave informacij, ki je postala eden izmed odmevnejših ukrepov v boju proti davčnim utajam. S tem Andora sledi Monaku, Švici, Liechtensteinu, San Marinu pri sklenitvi dogovora z EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
01. 12. 2016 19.18
+2
In kdo bo odgovarjal za globalno krizo?To je jasno da raja mora plačati.
felix59 drugič
01. 12. 2016 19.09
+8
Lepo bi bilo videti kako polni so računi BAVČARJA , JANŠE , ZIDARJA ,obubožanega KORDEŽA , arestantke TOVŠAKOVE .......