Gospodarstvo

Erjavec obžaluje ustavitev projekta Južni tok: To je bila dobra poslovna priložnost za Slovenijo

Moskva, 02. 12. 2014 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odločitev Rusije, da ustavi projekt Južni tok, bo imela po mnenju analitika pomembne gospodarske in politične posledice. "Zame je pomembno tudi to, da ni Slovenija tista, ki je npr. povzročila nerealizacijo tega projekta, na ruske odločitve pa ne moremo vplivati," pa pravi minister Erjavec. Rusija o odločitvi Slovenije sicer še ni uradno obvestila.

Ruska ustavitev izgradnje plinovoda Južni tok bo imela pomembne geopolitične in gospodarske posledice, ki se bodo pokazale skozi čas, meni politični analitik Klemen Grošelj. Za Slovenijo ponedeljkova odločitev Moskve pomeni, da ne bo na eni najpomembnejših plinovodnih poti, energetsko unijo pa čakajo pomembni izzivi.

Kot je pojasnil, se bo v primeru, da bo Rusija razširila Modri tok iz Rusije v Turčijo v t.i. Črnomorski tok, zemeljski plin, ki bi prvotno tekel po Južnem toku, tudi preko Slovenije, preusmeril na Turčijo in od tam proti Grčiji. Tam bo določena količina zemeljskega plina, ki bo po relativno ugodnih cenah na voljo državam EU oz. jugovzhodni Evropi.

Južni tok
Južni tok FOTO: Reuters

"Zanimivo bo, kako se bodo te države odločale – tako kot bo od njih zahtevala Evropska komisija ali glede na cenovne razmere," meni Grošelj. Dolgoročno pa bo po njegovem pomembno, da se bodo količine plina preusmerile v koridor proti Bližnjemu vzhodu, kar bo spremenilo tako geopolitično kot energetsko sliko Jugovzhodne Evrope. Če je bilo sprva mišljeno, da bo ključno vlogo igrala linija Bolgarija - Srbija - Madžarska - Slovenija - Avstrija - Italija, bo zdaj očitno glavni igralec postala Turčija z vsemi svoji nepredvidljivostmi, predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in politiko oddaljevanja od EU ter Zahoda na splošno.

Konkretno za Slovenijo pa odločitev Rusije, po besedah Grošlja pomeni, da ne bomo na eni najpomembnejših plinovodnih poti. Po njegovi oceni smo zamudili priložnost, da bi bili priklopljeni na pomembno mednarodno energetsko oz. tranzitno pot, ki bi nam v kriznih razmerah lahko dala boljši energetski občutek. Tako pa bomo odvisni od Turčije, ki bo postala pomembno plinsko vozlišče.

Glede odnosov med Moskvo in Brusljem pa se Grošlju zdi pomembno predvsem sporočilo Rusije, da če EU ruskega plina ne želi, potem ga Rusija ne bo ponujala in se bo preusmerila na druge trge, predvsem azijske.

"Kje bo Evropa dobila potrebne količine plina, bo pokazal čas," je dejal Grošelj. Kot je pojasnil, so poleg Rusije glavni dobavitelji zemeljskega plina Iran, Kaspijsko-kavkaški bazen in Srednja Azija. Pomemben je tudi Bližnji vzhod z utekočinjenim zemeljskim plinom iz Katarja in Savdske Arabije, vendar pa nas izkušnja Poljske uči, da so cene utekočinjenega zemeljskega plina visoke in uporaba ni ekonomsko upravičena.

"Gre za neko javno naznanilo, neke uradne informacije o tem še nisem prejel. Mislim pa, da nas to stališče ne sme presenečati, lahko smo ga pričakovali glede na razvoj dogodkov." Predsednik vlade dr. Miro Cerar

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil obžalovanje, ker je bil ta projekt dobra poslovna priložnost za Slovenijo. "Ta projekt je izjemno drag (...) in vprašanje je, ali je v tem trenutku ta projekt tudi finančno realen," je menil in spomnil, da bi samo v Sloveniji projekt stal okoli milijardo evrov. "Zame je pomembno tudi to, da ni Slovenija tista, ki je npr. povzročila nerealizacijo tega projekta, na ruske odločitve pa ne moremo vplivati." Opozoril je sicer, da "imamo države podpisane sporazume" in da bodo preučili, kako naprej. Ni pa mogel povedati, ali bo morda Slovenija zahtevala kakšno odškodnino zaradi odpovedi projekta. Po njegovi oceni sicer Slovenija kot država v ta projekt ni vložila kakih bistvenih finančnih sredstev in ni utrpela večje škode.

Rusija uradnega obvestila še ni poslala

Rusija o odločitvi, da prekine dejavnosti na projektu plinovoda Južni tok, za zdaj Slovenije ni uradno obvestila, pravijo na infrastrukturnem ministrstvu, kjer sicer menijo, da takšna odločitev ruskega partnerja ne bo imela bistvenih posledic za slovenski del projekta. "Kot nam je znano, ključne odločitve oz. zaveze k investiciji v zvezi s projektom v delu, ki se dotika slovenskega ozemlja, še niso bile sprejete, prav tako projekt še ni imel potrebnih soglasij Evropske komisije, zato menimo, da takšna odločitev ruskega partnerja ne bo imela bistvenih posledic za slovenski del projekta," so poudarili.

Ob tem so spomnili, da sta slovenska in ruska vlada podpisali meddržavni sporazum. "Rusija nas zaenkrat o odločitvah prekinitve vseh dejavnosti na projektu, kar bi vplivalo na samo izvajanje sporazuma, uradno ni obvestila," so pojasnili in zagotovili, da odpoved projekta ne vpliva na oskrbo Slovenije s plinom.

Rusija je v ponedeljek zvečer nepričakovano odstopila od projekta Južni tok. To sta v Ankari dejala tako ruski predsednik Vladimir Putin kot prvi mož Gazproma Aleksej Miller, pri tem pa s prstom pokazala na Evropsko komisijo, ki je decembra lani ocenila, da meddržavni sporazumi šestih članic, tudi Slovenije, z Rusijo glede Južnega toka kršijo evropsko zakonodajo.

Komisija je prevzela pogajanja z Rusijo o plinovodu, da bi se tako zagotovilo spoštovanje evropskega pravnega reda na tem področju. Po mnenju Rusije komisija postavlja ovire, namesto, da bi pomagala projektu.

Vladi Slovenije in Rusije sta sporazum o sodelovanju pri gradnji in delovanju plinovoda na slovenskem ozemlju podpisali novembra 2009, projekt Južni tok pa je bil zapečaten novembra 2012, ko sta državi dokončno potrdili investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok. Plinovod naj bi bil po načrtih dolg 2600 kilometrov, potekal bi pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oz. Slovenije do Italije. Po plinovodu, ocenjenem na okoli 16 milijard evrov, bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

V Sloveniji bi se Južni tok po načrtih raztezal na dolžini 266 kilometrov, projekt pa je ocenjen na okoli milijardo evrov. Pripravljalna dela za gradnjo, ki naj bi stekla prihodnje leto, potekajo, letos naj bi se končalo umeščanje v prostor za prvo traso plinovoda med Lendavo in Kidričevim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Putin22
05. 12. 2014 02.26
+2
gongash
05. 12. 2014 01.50
+5
rusi obžalujejo da so spoznali našo birokracijo
StopTTIP
03. 12. 2014 18.38
+6
Najprej glasuje za še strožje gospodarske sankcije proti Rusiji... potem pa joka, ker rusi samo "z mezinčkom" vrnejo "uslugo"......
tankopiš
04. 12. 2014 10.06
-2
Hvala Bogu da je projekt propadel.Bogi Erjavec.
gangsterist
03. 12. 2014 18.09
+3
če bi bila alenka komisarka, bi z korlom vse porihtala, hahaha
gostgozd
03. 12. 2014 13.54
+2
joj kohl, pa a si lahko še bolj za bit ? tipčk res nima čist nobene predstave o svetu in dimenzijah (no, sej zato pa je tko v naši mali slibeniji). če sam nima za pet deg zenfa, še ne pomen, datudi drugi nimajo... en sam rus osebno zapravi miljardico samo za svoj fuzbal klub (pa ne bi firma z miljardnimi dobički(!) na leto vložila par miljardic v nekaj, kar bi jim še povečalo dobiček...) pa men je čist neverjetno, kako nas lahko taki loleki zastopajo.
Transformerji
03. 12. 2014 12.39
+6
Kaj pa naj bi obžalovali? Priznajte, da ste čisto vsi nesposobni. Rečeno je bilo, da so bila sredstva za primer južnega toka minimalna, ampak niste povedali, da ste na ta račun tudi ljudi že zaposlili. Kaj ni tam , pri virtualnem južnem toku, dobila službo tudi hčerka JJ?
StopTTIP
03. 12. 2014 18.39
+1
ivan.z Doba
03. 12. 2014 10.48
+10
Dvomim, da bi EK nasprotovala plinovodu, če bi tekel skozi Nemčijo ali Francijo. Slovenija bo dolgoročno izgubila veliko denarja zaradi te odločitve! Kupovali bomo ameriški plin in namen ZDA je bil dosežen. S pomočjjo hlapcev iz Bruslja. Turki imajo cojones. Za razliko od Evrope!
marsikajve
03. 12. 2014 09.26
-6
Zakaj prekinitev izgradnje Južnega toka? Najverjetnejši vzrok ustavitve gradnje je prihajajoča kriza v Rusiji in projekta v doglednem času ne bi uspeli realizirati. Pojavlja pa se vprašanje zakaj ustavitev ravno Južnega toka, medtem ko se drugod plinovodi intenzivno gradijo. Odgovor je v tem , da se ustavijo investicije ,ki so najmanj donosne, kar pa sigurno južni tok je. Gre za oskrbovanje slabo razvitega balkana , oziroma bivše JUGOSLAVIJE, ki pa ni perstektivna naložba, glede na predvideno porabo in siromašni bakan.
Rusky1985
03. 12. 2014 10.07
+9
Kot prvo je gradnjo Južnega toka ustavil Bruselj kot eno izmed sankcij proti Rusiji. Gazprom in Miller sta je dolgo pogajail in očitno so spoznali, da je brezveze nadaljevati gradnjo, če se z Evropo ne da nič dogovoriti, ker igra igro zahoda, to pomeni Kerrija in Obame.
marsikajve
03. 12. 2014 10.41
-6
Če bi imela Rusija resnični interes bi ga zgradila , tako kot vse ostale plinovode( Avstrija preko Madžarske , Italija preko Turčije in Grčije), kaj te ne spadajo v EVROPO? Vsi pa se zgovarjajo na politična vprašanja , ki z JUŽNIM tokom nimajo veze in so izgovor politikov, kova Putin i.t.d. Ljudje ne bodite naivni in ne nasedajte politikom!
tankopiš
04. 12. 2014 10.09
-2
Manu Cocker
03. 12. 2014 08.25
+2
A zdaj bo pa Kahl komentiral stvari, ki ge NE ticejo !!!!!!
boljši jutri 1
03. 12. 2014 02.57
-4
Super.Nam vsaj ne bodo razrili prelepe Slovenije.Precej problematična trasa je pod Karavankami in mimo Rateč.Mi smo premajhna država in se taki posegi v okolje še kako poznajo.Podobno je z vetrnicami.Enostavno je premalo prostora in škoda je uničiti divjino, ki bo v bodočnosti zmeraj bolj pomembna.Vodni viri, turizem, neokrnnjena narava...To so naši aduti.
Tadej Bu?ar
03. 12. 2014 02.17
+7
TO JE BILA DOBRA PRILOŽNOST ali TO BI LAHKO BILA dobra priložnost????? SIcer pa, vse okoli Slovenije bi lahko bilo, bo lahko bilo, če bi bilo in če bo, da bi bilo ter mogoče ......... Enkrat bo treba nardit črto čez vse in pokazat jajca!!! Reče se: Slovenija BO in pika!
marsikajve
03. 12. 2014 09.28
-6
Zakaj prekinitev izgradnje Južnega toka? Najverjetnejši vzrok ustavitve gradnje je prihajajoča kriza v Rusiji in projekta v doglednem času ne bi uspeli realizirati. Pojavlja pa se vprašanje zakaj ustavitev ravno Južnega toka, medtem ko se drugod plinovodi intenzivno gradijo. Odgovor je v tem , da se ustavijo investicije ,ki so najmanj donosne, kar pa sigurno južni tok je. Gre za oskrbovanje slabo razvitega balkana , oziroma bivše JUGOSLAVIJE, ki pa ni perstektivna naložba, glede na predvideno porabo in siromašni bakan.
Ranunculus
03. 12. 2014 01.05
+10
Ah, 24 ur... ce ste ze Reutersovo sliko objavili, bi tudi informacije iz njihovega clanka lahko - recimo to, da je EU preko Bolgarije blokirala projekt... Ampak potem Putin ne bi izpadel bad guy, kajne? No, kdor bi rad malo vec prebral na to temo naj pogoogla "south stream reuters", tam je naveden tudi razlog za blokado.
Manu Cocker
03. 12. 2014 08.26
-2
Anatolij Miller - JUD!!! clann ruske judomafije - kot vsi ostali oligarhi
fant z vasi
03. 12. 2014 00.49
+5
No Ehjavc, pa jih dej phephicaj sej to delas tud z nami. Phekleli te bodo pa uni za nami, keh vidis, da sam mesas zhak kot ventilatoh!!!!
inside1
03. 12. 2014 00.34
+2
to je samo igračlanje v peskovniku in kazanje mišic. ne vem, če si to kr upajo zaustavit dokončno, je preveč interesov zadaj in že vloženega..... malo nagajanje EU, ker so uperjeni proti Rusiji.
malec
03. 12. 2014 00.33
+0
V politiki ni obžalovanja, so odstopi! Še dobro, da ne bodo Rusi rovarili in onesnaževali našo zeleno Slovenijo in vodne vire!
dreko123
03. 12. 2014 01.02
+7
bomo raj kolm kuril v tešu... ker je bolj zelena energija kot plin... ki je nevaren za vodne vire in zelenje hehehe, kere eni prbijate :)
Iniesta
03. 12. 2014 00.07
+7
Ce bi Lenkica bla evropska komisarka, se projekt ne bi ustavil. Putina bi ona znala obdelati ...
Prassek
02. 12. 2014 23.58
+8
Pojavil se bo problem kam prezaposliti otroke veljakov ko podjetje zaprejo.
electricity
02. 12. 2014 22.07
+0
Tle se je itak šlo bolj za provizije kot pa plin, pa lahk še tok nakladajo pa jokajo da nebo nič za prebivalce sedaj k se je ukinu, vem da tudi če se nebi ukinil mi nebi imeli nič od tega!
dreko123
03. 12. 2014 01.04
+2
ne vem kaj bi imeli mi od tega ampak samo bolgarija bi na leto potegnila 400 miljonov provizije samo za tranzit - južni tolk bi odprl tudi okoli 2500 novih delovnih mest...
francl12
02. 12. 2014 22.04
+22
RJAVCA BRIGA LE TOK DENARJA V NJEGOV ŽEP!
Zver3
02. 12. 2014 21.41
+16
ali mi lahko nekdo razloži zakaj naj bi bil južni tok tako pomemben za nas navadne ljudi. Kaj naj bi imeli mi od tega, da prekopljejo Slovenijo. Kratkomalo mi ni jasno. Ok tisti pri vrhu bi si že razdelili svoj kos pogače kot je to v navadi pri nas. Dela bi verjetno izvajali tuji izvajalci, položili. zakasirali in odšli. Provizije bi se verjetno lepo delile pod mizami. Potem bi se pa verjetno več kot pol slovenije priklopilo ker je plin tako zelo poceni in seveda dologoročen, ter neizčrpen vir energije. Imeli bi infrastrukturo za dobrino, ki nam bi jo drugi potem priklopljali in odklopljali po želji,,,Naj me kdo razsvetli, ker Erjavec me nedvomno ni.