Gospodarstvo

Analitik: Agrokorjeva ponudba za Mercator je glede na okoliščine najboljša

Ljubljana, 09. 11. 2011 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
13

Medtem ko večji del politike, sindikatov, dobaviteljev in sedanja uprava ne podpirajo prodaje Mercatorja, pa se banke zmerom bolj nagibajo k hrvaškemu Agrokorju. Vedno bolj je jasno, da je njihova ponudba res dobra, ocenjuje analitik Andraž Grahek.

Agrokor je za Mercatorjeve delnice ponudil najvišjo ceno.
Agrokor je za Mercatorjeve delnice ponudil najvišjo ceno. FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaški Agrokor ni ponudil samo daleč najvišje cene, ampak se je že v ponudbi zavezal, da bodo ohranili blagovno znamko Mercator in jo uporabljali tudi pri vstopu na nove trge. Prav tako se je Agrokor zavezal, da bo povečal število zaposlenih ter celo zvišal plače, da bodo vsaj tri leta z dobavitelji imeli enake ali boljše nabavne pogoje, za pet let pa bodo omejili obseg svojih izdelkov.

Po besedah ekonomskega analitika Andraža Grahka je ''z vsakim dnem bolj jasno, da je ta ponudba, ki so jo dobile banke, boljša in boljša, glede na gospodarsko okolje, ki se zaostruje po Evropi''.

To nekaterim še vedno ni dovolj. Uprava Mercatorja je tako danes s svetovalci sestavljala svoje dodatne zahteve, ki jih bo v ponedeljek obravnaval tudi nadzorni svet.

Cvetka Selšek
Cvetka Selšek FOTO: POP TV

Svetovalka uprave Mercatorja Cvetka Selšek odgovarja, da je ''legitimna pravica uprave, da skrbi za zaščito družbe in predvsem za zaščito zaposlenih''. Po Grahkovem mnenju pa se v takem ravnanju prej vidi ''defenzivna vloga uprave''.

Uprava Mercatorja je v času prodajnega postopka najprej kupila srbsko skupino Coko, nato pa še dejavnost bosanske družbe Drvopromet. Danes so spet sporočili, da so podpisali pogodbo s svetovalcem za monetizacijo nepremičnin, ugiba pa se celo o možnosti prodaje Intersporta. Vse to so po Grahkovem mnenju ''stvari, ki se ne počnejo v prodajnem postopku''.

A Cvetka Selšek zagotavlja, da uprava ''deluje konstruktivno in ve, kako in kaj mora delati''. Če je to eden od obrambnih mehanizmov, ni najboljši, saj je najboljša obramba visoka cena delnice, meni Grahek. To pa se lahko doseže le z res dobrim poslovanjem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
14. 11. 2011 18.56
Zakaj bi prodajali Merkator, prodajte tiste ki so kupovali Merkator z tajkunskimi krediti in njihove botre.To so Janša ,Bavčar in Šrot.Sedaj pa bodo zopet delavci potegnili kratko zaradi naših pametnih bankirjev in bivših politikov,kateri so in si še delijo nagrade za pametne odločitve. Kam smo prišli ,da nas sedaj kopujejo bivše republike za katere smo vedno trdili da so za nami v razvoju .Torej demokracija nam samo škoduje ,gremo nazaj na Balkan. Hrvatje ne silite v EU ker se vam slabo piše.,ker vas bodo takoj pokupili in ne boste imeli ničesar ,ker boste luščili čevlje zahodnim državam.
ironi
10. 11. 2011 10.22
Bremzarji, povejte že enkrat, kako se naj banke znebijo nič vrednih delnic, ki so jih dobile od tajkunov v zameno za zavarovanje kredita, za konsolidacijo podjetja. Nacionalni interes s tem onemogoča bankam priti do denarja, ki je v delnicah "mrtev kapital, kajne? Dajte jim recept, kako se rešiti te zagate!!!!!!!!!!!!! In rešili boste Slovenski bančni sistem, brez večjih kreditov!
beri66
10. 11. 2011 10.11
hihihi,Kučanov klan,kake traparije...eni ste za v vrtec.
beri66
10. 11. 2011 10.10
DEJMO HRVATI!!!!!! LEDO,PODRAVKA,GAVRILOVIČ,KRAŠ,BADEL,V... vse odlične firme za razliko od naših ki nam prodajajo rafut....če Merkator ne kupi Agrokor se odpovem nakupom v Merkatorju naslednjih 20 let.
beri66
10. 11. 2011 10.08
Rebula, ti je že vino stopilo v glavo, kaj ima Kučan z tržno ekonomijo.... če ne prodamo zdej, bomo za pol cene ko se bo Merkator začel sesuvati, jeb...eš ponos, od njega se ne živi....ponosni in lačni? ti lahko, jaz ne.
blazeboy
26. 11. 2011 01.40
bere66 :D prvo začni sam malo brat pol se mal o tržnem gospodarstvu nauči in ne o tržni "ekonomiji" for dummies čeprav to si... pa nato začni z glavo razmišlat in mogoče boš mal boljše skapiral kdo je agrokor... trgovke majo na hrvaški 1600 kun plače to je like 200 evrov pa dražje plačajo za hrano plus agrokor je zelo slab plačnik in hkrati bi slej ali prej zmetal vse slovence ven iz trgovine in omogočal hrvaškemu gospodarstvu lažji vstop na slovenski trg... me ne moti da hrvati prodirajo na slovenski trg, samo nočem da bodo naši leteli ven iz trgovin zarad slabših hrvaških proizvajalcev.
beri66
10. 11. 2011 10.06
ne, janezek bo raj crknil kot prodal Hrvatom, a je še čas za kvazi ponos ko so nas itak že pokupili in je samostojnost šla k vragu...prodat Agrokorju, je vsaj velik igralec in mi bomo svojo šanso iskali spet na Balkanu ko se Evropa dokončno sesuje, Grčija, Italija......kdo bo naslednji? z prevelikim ponosom se bojim da Slovenija... denar ne smrdi, briga me če je sosedov.
ochi
10. 11. 2011 09.41
že 100x prodano, a še vedno vsak dan posebaj ugibamo, ugibajo, posvetujejo. tolk članov uprave, tolk šefov, pa še vsak ima svojega svetovalca. jaz pa dobim namesto božičnice ali B ne daj 13. plače kos starega pršuta v vrečki. aa, če bi imel velko kmečko dlan, bi vas za vrat prijel zdaj zdaj.
tron3
10. 11. 2011 08.17
Grahek iz KD je pa res genialec, je zaposlen v podjetju, ki je že propadlo, le postavlja se vprašanje, kdo Gantarja ščiti
priest
10. 11. 2011 07.26
Če ni financ v bankah, potem ni "dela" si mislijo bankirji.Naj gredo raje kaj delat, da se česa naučijo in še za zdravje bodo poskrbeli.Denar pa tako in tako v njihovo varnost posojajo le še tajkunom in drugim bogatim meščanom, ki imajo itak že vsega dovolj.Povprečnega človeka pa pri najemu kredita zaslišijo malodane kot kriminalca.
Zagreb..Rocks
09. 11. 2011 22.38
Mercator bo Hrvator in pika. ;)) :))
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
09. 11. 2011 21.49
TO JE ZALOSTNO KUCANOV KLAN BO PRODAL CELOTNO SLOVENIJO KRIVI PA SMO VSI MI KER TO DOPUSCAMO IN SE MED SEBOJ KREGAMO ZA BREZVEZNE STVARI. STE SLOVENCI ALI NISTE V TEJ DEZELI PA MI NI VEC NIC JASNO KAKO PEREJO MOZGANE LJUDEM.LEP POZDRAV 24 UR TOLIKO O PREKRITI RESNICI TE DEZELE
1943
09. 11. 2011 20.40
V kateri firmi dela analitik Andraž Grahek ??