Gospodarstvo

Ameriškim in evropskim bankam nižje, kitajskim višje ocene

Washington, 30. 11. 2011 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Standard & Poor's je spremenila kriterije, kar je vplivalo na ocene 17 finančnih institucij. Med tistimi, ki se jim je bonitetna ocena znižala, je več velikih evropskih in ameriških bank.

Standard
Standard FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je spremenila bonitetne ocene 17 finančnih institucij. Med tistimi, ki so jim bonitetno oceno znižali, so številne velike ameriške in evropske banke. Na drugi strani pa sta si dve kitajski banki prislužili višjo boniteto. S&P se je za potezo odločil zaradi spremembe ocenjevalnih kriterijev.

S&P se je po izbruhu dolžniške krize jeseni 2008 odločil izvesti revizijo ocenjevalnih metod za določanje bonitete finančnih institucij. Dotedanje metode so namreč v številnih primerih dale neprimerne rezultate. Nove metode naj bi upoštevale spremembe v industriji in tudi vlogo vlad in centralnih bank.

Med bankami, ki jih je zaradi spremembe kriterijev doletelo znižanje bonitetne ocene, so v ZDA Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America in JP Morgan Chase. V Evropi pa so nižjo bonitetno oceno dobile na primer Barclays, HSBC, Lloyds in Royal Bank of Scotland.

Na drugi strani pa je bonitetna hiša zvišala bonitetno oceno dveh kitajskih bank, Bank of China in China Construction Bank.

Nove metode veljajo za 37 bančnih institucij. Pri 20 bankah, med njimi na primer Credit Suisse, Deutsche Bank in Societe Generale, se bonitetna ocena kljub novim kriterijem ni spremenila.

Poteza S&P bi lahko še okrepila pritisk na banke, med katerimi so nekatere že tako blizu roba zaradi dolžniške krize v območju z evrom. Po drugi strani pa bonitetna hiša že leto dni opozarja trge, da bo spremenila kriterije, s čimer je nekoliko ublažila vpliv znižanja bonitetnih ocen na svetovne borze.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jermen
01. 12. 2011 22.00
lahko bi bila bivsa juga zdaj vodilna v gospodarstvu
Nimivseeno
30. 11. 2011 20.53
+0
Kitajci so prodajal plastične igračke ZDA v Wall-mart, nato pa ves dobiček vložili v obveznice, tako do so veliki lastniki dolga ZDA.
Bolivar
30. 11. 2011 18.41
+1
Zanimivo kako prekleto trdovraten je kapitalizem. V primeru, da Zahod izgubi primat nad svetovnimi financami bo Kitajska komunistična partija kapitalizem vozila naprej. Le kaj bi na to rekel Mao Zetung?
mog21
30. 11. 2011 18.11
+1
komentirat prvi je lahko.....bit zadnji je izziv :)