Gospodarstvo

Ameriški veleposlanik oster do Slovenije

Ljubljana, 16. 09. 2011 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadnjih 10 mesecih Slovenija ni napredovala niti za odstotek, gospodarstvo pa ne more konkurirati na svetovnem niti na regionalnem trgu, pravi Mussomeli. 'Čas se vam izteka in če boste vztrajali na svoji poti, vas čaka grški scenarij,' pravi.

Ameriški veleposlanik je bil oster do Slovenije.
Ameriški veleposlanik je bil oster do Slovenije. FOTO: Reuters

Da ima Slovenija raka, ki ga je treba zdraviti, a očitno tega noče priznati, nam očita ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli. Še korak dlje gre. V zadnjih 10 mesecih Slovenija po njegovih besedah ni napredovala niti za odstotek, gospodarstvo pa ne more konkurirati na svetovnem niti na regionalnem trgu. Mussomeli ob tem opozarja, da ''čas se vam izteka in če boste vztrajali na svoji poti, vas čaka grški scenarij''.

''Mi smo naredili ogromno, da bi ameriška podjetja prišla v Slovenijo in investirala vanjo. Ampak vsakič znova v zadnjih 10 mesecih so izgubila pogum in voljo ter odšla drugam. In v petih letih, to si upam napovedati, bo Slovenija izgubila svoj položaj države z najvišjim življenjskim standardom med nekdanjimi komunističnimi državami. "Okno" se zapira in ostalo vam je zelo malo časa,'' je dejal Mussomeli.

Slovenija bo zaradi svojega zapiranja tujim trgom, neučinkovite politike in interesov posameznikov, ki polnijo lastne žepe, potonila, pravi Mussomeli. ''V Sloveniji me najbolj moti to, ko se nekdo sklicuje na nacionalni interes,'' pravi veleposlanik. Obtožbe o korupciji so prisotne pri skoraj vsakem večjem javnem naročilu, privatizacija državnih podjetij pa po 20 letih samostojnosti še zdaleč ni končana, še dodaja.

Da tuja podjetja ne želijo vstopiti v Slovenijo, ker je nekonkurenčna in ni odprta, so se z Mussomelijem strinjali tudi vidni predstavniki domače ekonomske srenje. Korupcija, polna usta nacionalnega interesa, čigar argumenti so se že zdavnaj izjalovili, privatizacija po 20 letih še vedno ni končana.

Obnašamo se po principu tujega nočemo, svojega ne damo. Naš nastop do vseh potencialnih investitorjev je ne samo neroden, ampak največkrat tudi sovražen, poudarjajo slovenski strokovnjaki.

''Cel kup tujih investitorjev je prišlo, pa smo jih poskušali po neki privzgojeni balkanski navadi nadmudriti in zmetati polena pod noge,'' je dejal Žiga Turk.

''Vsi se spomnimo izjave, kako bi Kitajci vse pokupili, ampak 20.000 jih pa ne sme priti v Slovenijo. Gre samo za en odstotek populacije, in če tega ne moremo narediti, kaj s tem sporočamo vsem potencialnim investitorjem, ne samo Kitajcem,'' pravi ekonomist Peter Groznik.

Prevelika obdavčitev plač, nefleksibilna delovna zakonodaja in politična nesigurnost jih zdaj bolj kot kdaj koli prej odvračajo, se strinjajo tudi uspešni tuji podjetniki, ki so že dalj časa prisotni na slovenskem trgu.

''Referendumi, reforme, ki ne gredo naprej, to pač za enega tujega vlagatelja sigurno ni nekaj, zaradi česar bi se odločil, da pride v Slovenijo. Ker vsak, ki gleda Slovenijo od zunaj, se je malo boji, in to je dejstvo,'' pravi svetovalka direktorja pri podjetju Aviat Jasna Mihelj Coustaury.

Okrevanje slovenskega gospodarstva je odvisno tudi od morebitnega izstopa Grčije iz evroobmočja. Ko bomo v gajbici jabolk namreč odstranili tistega, ki gnije, bomo tudi mi krizo, v kateri smo se znašli, mnogo lažje prebrodili, še poudarjajo.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
21. 09. 2011 20.16
Slovenija se ne more primerjat z ZDA, ker kdo ima podjetje v ZDA je Amerikanec (priseljenec ali rojen tam).
prepri43
21. 09. 2011 17.03
Kot prvo da je jasno.V ZDA so vsa podjetja Ameriška,pa tudi bodo tedaj ko bodo vsa v lasti tujcev.Nekateri pri nas nič ne razumejo in nikoli ne bodo.Iz krize bodo izplavali kadar bodo hoteli bodisi z pomočjo papirjev brez kritja ali tiskanjem denarja-dolarjev ki so še vedno prva svetovna valuta.Lahko temu rečemo kraja ,pomagat si pa ne moremo! Lahko jih sovražimo!
Komentiranje prepovedano
20. 09. 2011 09.42
Hvala za informacijo Mussolinomeli. Zrihtajte raje vi amerikanosi sami sebe in svojega raka in potem solite pamet drugim. Problemi so se pojavili pri ameriškem globalnem ropanju z vašim propadlim dolarjem, kar vas dela živčne. Vreči bi vas bilo potrebno iz globalne ekonomije. Resničen problem so ZDA.
Silvo Pe?nik
20. 09. 2011 09.00
mi smo že tako druga grčija ali ne vidite da že dvajset let samo kradejo saj vsloveniji ni človeka ki bi rešil to krizo tale naš pahor ter janša in drugi namesto da bi skupaj stopili in reševali gospodarstvo jaz bi vse natrpal v vagone in odpeljal v avšvic
naivna
20. 09. 2011 08.09
+1
Bitterman imas ta prav vzdevek, ameriski veleposlanik zeli samo dobro za Slovenijo, povedal je tako kot je , dal je iskren nasvet, zato bi moral biti hvalezen. Slovenija propada, ker je prevec korupcije in nesposobnih voditeljv. Za to ni kriva Amerika, ampak Slovenija sama!
lolipoly
20. 09. 2011 01.56
@JozaJoza Ne vem ce sem narobe prebrala ali ti narobe napisal? Zavarovanje Avtomobila , ki je na lising 14. 000 Evrov? Renault dobis za 10000 Evrov in je tvoj , lKdo je tako neumen , da si vzame avto na lising ? NEVERJETNO.
Way2Hell
19. 09. 2011 19.40
in kaj novega...?
Jimi1
19. 09. 2011 19.13
Pri Banana-republikah velja eno pravilo; ko ti ZDA veleposlanik sporoči da si zamočil je najboljše, da sam čim prej spokaš iz oblasti.... Alternativa, ki ti preostane je podobno kar so doživeli Noriega, Gadapfi in podobni večni voditelji.... Fotominute z Obamo v tem primeru za vedno ODPADEJO !
tekavcminka56
19. 09. 2011 15.17
Lass2010 17.09.2011, 07:34 4 Aja, koncno en pove kot je- pa pluvate po njem... Poglejte resnici v oci! Pa kaj ce je american- kar je res je res- resnica boli a ne? In namesto da bi se zamislili, pljuvate po njem- tipicno slovensko! Zato pa smo kjer smo! ne ubistvu smo zaradi takšnih poslušljivih patronov kot si ti kjer smo, nisi še prišel do tega, da so krizo, vojne in vse težko ustvarile prav "prijateljske" instutucije zgoraj omenjenega gospoda, zdej bo pa on kle nekaj govoril, kot da tega že vsak pošten državljan ne ve sam!!!
Platon23
19. 09. 2011 10.45
Jožajoža18.09.2011, 20:23 lep primer deblička se oproščam! Nevem kako lahko živite v takih minusih? Jaz nebi miral spat! In ja vem 70% je takih kot ti zato pa smo narod hlapcov! Taki se ne morete upret delodajalcu taki ne morejo protestira in še marsikaj! 4500E za kurjavo? Veliko kurš zgleda? Sej vem ogrevana garaža pa tko naprej.... avto lizing zalo pametno vem treba met bolšiga kot sosed! Uni za 10-15 tisoč so jajca čeprav dobiš lep avto rabljen leto ali dve! TV na obroke tud genijalnost! Na morje pa je ja treba it kajneda? Raje letos nebi šel pa bi malo šparal in bi šel lahko mogoče s svojim denarjem na morje? Edino za hišo ti ne bom nič očital! Pa še to bi lahko šel živet za 15 let v blok bi dal 100 tisoč evrov in bi malo šparal ba bi si kasenje spet lahko kupil hišs s SVOJIM denarjem! Si lep primer človeka ki živi iz meseca v mesec da plačuje položnice smilite se mi res! Pravi Amerikanci ste postali nek se vidi razkoš pa čeprov s tujim denarjem! LP
gongash
19. 09. 2011 00.46
v bistvu kar je človek povedal je prav
gongash
19. 09. 2011 00.39
povedal je svoje ampak naši politiki in menedžerji so večinoma pokvarjeni prav tako pravosodni organ ne zanima jih prihodnost razvoj in stabilnost prebivalcev slovenije zanima jih samo njihova plača in ugled v tujini(ki je ne glede na njihovo razkazovanje zelo slab)
Patriot_SLO
18. 09. 2011 21.26
Kar zgrožen sem, ko pod posameznimi članki preštevam enormno komentarjev. Kdo bo vse to bral??? Kaj ljudje res nimate kaj za delati, razen da se zliva ekstremno veliko gneva, jeze in negativnosti? Kar se ti če članka: vse drži in nihče nam ni kriv, razen sami. In medtem ko drugje govorijo o neki novi krizi, pa Slovenija še vedno tone v tisti prvi in še ni dosegla dna. Šele v letu 2012 bo nastala situacija streznitve, katero bodo plačevali še naši nasledniki, kajti mi ne bomo zmogli. Imamo KRIZO DRUŽBE, ki jo sami ustvarjamo, zato da se ima "folk" s čim ukvarjati... Kot je bilo nekoč že izraženo: PSI LAJAJO, KARAVANA GRE DALJE
Jožajoža
18. 09. 2011 20.23
bodimo pošteni do sebe in države in zato predlagam, da vsak, ki komentira na tem portalu pošteno napiše, kako velik dolg ima pri bankah, v trgovinah, za kurjavo, na potovalni agenciji,........... in verjamite , da že 2o komentatojev visi za okoli 1milion evrov. MOJI DOLGOVI: - AVTO LIZING 32 000 EVROV, --ZAVAROVANJE TEGA AVTOMOBILA 14 OOO EVROV -KURJAVA 4500 EVROV -STANOVANJE 160 000 EVROV -TV 1400 EVROV -MORJE 1300 EVROV -PIKA KARTICA 12 OBROKOV PO 124 EVROV
pujca
18. 09. 2011 20.00
Človek je povedal resnico,pred katero si zatiskamo oči...In to lahko pove brez slabe vesti,saj nas ni Amerika spravila na kolena,ampak naši presvetli veliki vodje.Bodo pač še malo počakali,da propademo do konca,potem pa hop po nas...
bobothecat
18. 09. 2011 19.50
Vsaka država, ki tolerira korupcijo, krajo državnega premoženja in gospodarski kriminal, je obsojena na propad. Naša država ni izjema in je na isti poti kot Grčija.
BitterMan
18. 09. 2011 19.39
Jaz ne vem kako lahko eu dovoli, da se amerika vtika v naše interne zadeve. Vsem se zdi čisto normalno, da amerika neki pametuje, čeprav je več kot očistno da so njihovi finančni manevri čisto mimo. Poleg zahoda so uničili celotno vzhodno evropo in japonsko in sedaj iščejo nove žrtve po svetu za svoje finančne mahinacije.
1943
18. 09. 2011 19.23
Gospod veleposlanik naj bo tiho in naj negovori o slovenskem scenariju.Naj se briga za svojo državo ZDA ,katera je glavni krivec svetovne krize .Doma ima imajo največjo brezposelnost ,največjo zadolžitev v zgodovini in veliko revščino katero skrivajo pred svetom. Sicer kaj pa nam lahko ponudi njegova država ,igralnice , nov napad na kakšno suvereno državo. Še svojih problemov ne znajo reševati ,kako bi reševali našo gospodarstvo.
mamica55***
18. 09. 2011 16.22
Nemogoče, prvi minister prosi, se zaklinja, moleduje za božjo volo, pustite nas na oblasti, ker MI vemo , MI znamo . . . Rezultati so tu, upravičene kritike pa tud, čeprav iz Amerike !
kim llsung
18. 09. 2011 16.06
do amerike je celi svet oster