Gospodarstvo

Ameriške banke nevarno izpostavljene Evropi

New York, 17. 11. 2011 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obeti ameriških bank za zdaj ostajajo stabilni, a to se zaradi nevarne izpostavljenosti Evropi lahko spremeni, opozarja bonitetna hiša Fitch. Če bi se dolžniška kriza še razširila po evroobmočju, bi bile lahko močno prizadete.

Hranilnik denarja
Hranilnik denarja FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Fitch je opozorila na nevarno izpostavljenost ameriških bank Evropi. Kot so dodali v agenciji, so za zdaj razmere obvladljive, stopnjevanje dolžniške krize v območju evra pa bi lahko banke močno prizadelo. Zaradi tega bi lahko v prihodnje znižali za zdaj stabilne obete največjih bank.

Trenutno lastništvo dolgov zadolženih držav z evrom ameriške banke lahko obvladujejo, če bi se dolžniška kriza območja evra stopnjevala in bi poleg Grčije, Irske, Portugalske, Italije in Španije zajela tudi druge države s skupno evropsko valuto, pa bi bile lahko močno prizadete, opozarja Fitch.

Bonitetna hiša je pri tem spomnila na težave francoskih bank, ki so zaradi delnega odpisa dolgov ranljivih članic območja evra močno oslabele. Po podatkih agencije je izpostavljenost petih največjih ameriških bank do Francije ob koncu letošnjega drugega četrtletja znašala 188 milijard dolarjev, od tega do francoskih bank 114 milijard dolarjev.

Fitch je sicer za zdaj ohranil stabilne obete za ameriške banke, a je izpostavil, da bi jih lahko v prihodnje znižal. "Negativna tveganja se povečujejo, zato bi lahko obete spremenili, in sicer tudi za tiste banke, ki imajo v rokah malo ali nič evropskega dolga," so povedali v agenciji.

Moody's znižal ocene desetih nemških bank

Sicer pa je v sredo odmevalo tudi dogajanje v zvezi z nemškimi deželnimi bankami. Bonitetna hiša Moody's je namreč znižala ocene desetih nemških deželnih bank. Agencija je znižanje bonitet utemeljila z "zmanjšanimi možnostmi" za državno podporo tem bankam.

Objavi sta imeli v sredo na Wall Streetu za posledico ostro znižanje tečajev delnic ameriških bank, danes pa so na evropskih borzah na udaru tudi evropske banke. Indeks bančnega sektorja STOXX Europe 600 je doslej izgubil 0,7 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Skof
21. 11. 2011 07.46
kitajci pa russi kje imajo gospodarstvo ! o
odbogaposlan
17. 11. 2011 18.12
in ne bomo vam oprostili....
odbogaposlan
17. 11. 2011 18.11
me pa zanima kaj bo pisalo 25 let o tej krizi, če bom(o) živ(i), he,he,he
odbogaposlan
17. 11. 2011 18.10
za vse so krivi predsedniki držav in vlad, ker niso regulirali bančnega trga, seveda pasal jim je višji BDP, ki so ga ustvarjale banke s vojimi mahinacijami! krivci so torej: Bush -spomnite se afere ENRON ali NORNE, tandem: chirac Sarkozy, Berlusconi, Angela Merkel, Barroso, tandem Rop-janša, itd.... ne bomo plačali njihovih kreditov!
1943
17. 11. 2011 17.37
Značilno za banke ZDA ,nekdo drug mora biti kriv za krizo ki se je pričela v svetu prav zaradi njihovih bank in to bi naj bila sedaj EU kjer bi naj bile nevarno izpostavljene.Kako nevarno pa so izpostavili celotno svetovno gospodarstvo ,tega pa ne čujejo dobro.
bobocat
17. 11. 2011 15.28
filozofsko vprašanje na dan filozofije: vlagati ali ne, to je zdaj vprašanje. po eni strani je vse poceni, po drugi strani grozi sesutje Zanimivo je, da nihce vec ne kaze s prstom na ZDA, kjer se je kriza pravzaprav zacela..Ravno oni oziroma njihova "bajna" bancniska banda je spravila svet na kant ! ZDA oziroma njene korporacije ki vodijo drzavo so krive za stanje kot ga imamo !!
Feels_good_man
17. 11. 2011 12.12
sej so ameriške banke pahnile evropo v krizo, nimajo kej zdej jokat