Gospodarstvo

Američani spet v prednosti za nakup Alstoma

Pariz, 22. 06. 2014 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V več mesecev trajajoči bitki za nakup energetskega dela francoskega industrijskega koncerna Alstom je prišlo do preobrata - potem ko je Francija sprva nasprotovala ponudbi ameriškega velikana General Electric (GE), so jo Američani z vnovič izboljšano ponudbo pridobili na svojo stran.

Alstom
Alstom FOTO: Reuters

Potem ko je Francija sprva nasprotovala ponudbi ameriškega velikana General Electric (GE), ki si že več mesecev prizadeva za nakup energetskega dela francoskega industrijskega koncerna Alstom, je zdaj prišlo do preobrata - Američani so Francoze z vnovič izboljšano ponudbo pridobili na svojo stran, Pariz je GE že poslal predlog za sklenitev zavezništva.

Za Alstom se potegujeta tudi nemški industrijski koncern Siemens in japonski Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ki sta ponudbo v petek zvišala za 400 milijonov evrov na 14,6 milijarde evrov, hkrati pa sta poenostavila pogoje nakupa, saj naj bi bili nekateri preveč zapleteni.

Američani so v četrtkovi ponudbi ponudili 12,35 milijarde evrov, kar je sicer manj od ponudbe Siemensa in MHI, a je Pariz očitno prepričal ponujeni sladkorček Američanov - Franciji so ponudili veto pri občutljivih vprašanjih, povezanih z jedrsko tehnologijo, obljubili pa so tudi, da bodo okrepili transportno vejo Alstoma, ki proizvaja slovite francoske vlake TGV.

Upravni odbor Alstoma se mora hitro odločiti, ali bo začel ekskluzivna pogajanja z GE, saj se ponudba Američanov izteče v ponedeljek.

20 odstotkov bo v lasti države

Francoska vlada pa si je zagotovila pravico do nakupa 20-odstotne deleža Alstoma, ki je trenutno v lasti Bouyguesa. "Kupili smo si pravico do nakupa 20-odstotnega deleža, ko bo cena kar je mogoče nizka," je dejal minister za gospodarstvo Arnaud Montebourg. Uradni Pariz podpira tudi predlog GE, da bi ustanovili globalno zavezništvo na področju jedrske energije in parnih turbin, v okviru katerega bi imela francoska vlada pravico veta in vplivanja na določene odločitve upravljanja, povezane z varnostjo in tehnologijo jedrskih elektrarn.

Alstom je že nekaj mesecev v središču transatlantske bitke. Francoski predsednik Francois Hollande je doslej nasprotoval GE in je podpiral konkurenčno ponudbo Siemensa in MHI, krivdo pa prikladno prevračal na Evropsko komisijo, češ, da bo Siemensova ponudba naletela na nasprotovanje Bruslja, ker da je to v nasprotju s pravili konkurence, ki jih nadzoruje Evropska komisija.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
22. 06. 2014 18.24
+3
Zakaj ga ne kupi naša udbomafija, saj smo Teš 6 preplačali za milijardo!!!!!! Za polog že imamo...
I G N O R A N T
23. 06. 2014 04.58
+3