Gospodarstvo

Kdaj do plina za Slovenijo?

Moskva/Kijev, 13. 01. 2009 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Rusi so zjutraj poslali manjšo količino plina z ene same točke, nato je pritisk padel in za tem ni bilo nič," je sporočil tiskovni predstavnik evropske komisije za energetska vprašanja.

Slovenija je že osmi dan brez dobav ruskega zemeljskega plina. Geoplin za zdaj še nima nobenih najav, kdaj bo ruski partner znova začel dobavljati plin za Slovenijo. Z dodatnimi nakupi plina in transportnih zmogljivosti ter koordinacijo preostalih virov dobav še naprej zagotavlja kupcem nemoteno dobavo, vendar obenem še vedno poziva kupce k racionalni rabi plina, je v sporočilu za javnost zapisal direktor Geoplina Alojz Stana.

Rusija potrebuje okoli 30 ur za dobavo plina, za tranzit čez Ukrajino pa je potrebnih dodatnih 36 ur.
Rusija potrebuje okoli 30 ur za dobavo plina, za tranzit čez Ukrajino pa je potrebnih dodatnih 36 ur. FOTO: Reuters

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je v ponedeljek zvečer v Bruslju dejal, da lahko Slovenija, če bo vse normalno, pričakuje, da bo do konca tega tedna dobava ruskega plina potekala nemoteno in da bodo s tem težave odpravljene. Ob tem pa je opozoril, da jedro spora med Rusijo in Ukrajino ostaja.

Ukrajina EU obvestila o tehničnih problemih

Ruski energetski gigant Gazprom je danes ukazal odprtje pretoka plina skozi Ukrajino do Evropske unije. Dobava plina naj bi dosegla 76,6 milijona kubičnih metrov dnevno in tako zagotovila tranzit plina preko Ukrajine do odjemalcev na Balkanu, v Turčiji in Moldaviji, ki so najbolj odvisne od ruskega plina. Toda znova je prišlo do zapletov. Plina namreč ni od nikoder.

Za krizo stojijo ZDA?
Za krizo stojijo ZDA? FOTO: POP TV

Rusi menijo, da je Ukrajina "blokirala vsa njihova dejanja", saj ni odprla svojih plinovodov. "To je v nasprotju z dogovori, podpisanimi v ponedeljek," je dejal predstavnik Gazproma Aleksander Medvedjev in dodal, da "v takih razmerah nimajo fizičnih možnosti vplivati na transport plina prek ozemlja Ukrajine". Odgovornost za nastali položaj zato v celoti pripisuje Ukrajini, o tem pa je že obvestil tudi evropsko stran. "Takoj ko pošljemo plin v plinovod, bi se moral pojaviti tudi na njegovem koncu," je povedal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Plin je tako začel pritekati le prek enega plinovoda iz Rusije preko Ukrajine do Evrope, preostali štirje ukrajinski plinovodi do Evrope pa so še vedno ustavljeni. V Gazpromu pravijo, da bodo dobavo plina obnovili v celoti, če bo tokratna, preizkusna količina plina dosegla ukrajinsko zahodno mejo, ne da bi Kijev zase zadržal del tega tranzitnega plina.

Ukrajinska premierka Julija Timošenko je danes v telefonskem pogovoru predsedujočega EU, predsednika češke vlade Mireka Topolaneka obvestila o tehničnih problemih pri dobavi plina iz Rusije preko Ukrajine v EU, je sporočilo češko predsedstvo. Pri tehničnih problemih naj bi šlo konkretno za to, da je pritisk plina, ki prihaja iz Rusije, prenizek. Topolanek ji je priporočil, naj takoj vzpostavi stik s strokovnjaki Eurogaza, ki so Ukrajini pripravljeni pomagati rešiti tehnične probleme. Timošenkova je obljubila, da bo ukrepala na podlagi te ponudbe, je še sporočilo češko predsedstvo.

Evropski plinski opazovalci dobili dostop do nadzornih točk

Problem naj bi nastal, ker Rusija in Ukrajina še nista rešili vprašanja, katera stran naj bi poskrbela za tehnični plin. Tehnični plin se uporablja za delo kompresorskih postaj, ki so postavljene na približno vsakih sto kilometrov plinovoda in poganjajo plin po ceveh. Tehnični plin sestavlja od pet do osem odstotkov vsega plina, ki gre čez plinovod.

Opazovalci Evropske unije so dobili popoln dostop do nadzornih prostorov, kjer bodo lahko preverili, kako poteka dobava ruskega plina preko Ukrajine v Evropo. "Kar se tiče namestitve opazovalcev, kaže, da je bilo to rešeno," je sporočil tiskovni Evropske komisije Johannes Laitenberger.

Evropska komisija je pred tem sporočila, da opazovalci nimajo popolnega dostopa do točk za distribucijo plina, da bi lahko dejansko preverili, kako poteka dobava. Opazovalci so nameščeni v Gazpromovem distribucijskem centru v Moskvi in Naftogazovem distribucijskem centru v Kijevu.

Tiskovni predstavnik komisije za energetska vprašanja Ferran Tarradellas je kasneje sporočil, da so opazovalci dobili dovoljenje za vstop v nadzorne sobe, kjer se nahajajo zasloni, na katerih je mogoče spremljati distribucijo plina. "Rusi so zjutraj poslali manjšo količino plina z ene same točke, nato je pritisk padel in za tem ni bilo nič," je dejal. "Z drugih vstopnih točk po navedbah naših inšpektorjev ni prišla niti ena sama molekula plina," je dodal.

Veliki brat orkestriral krizo?

Predstavniki Gazproma so poudarili, da v energetskem sporu z Rusijo za dejanji Ukrajine stojijo predvsem Združene države Amerike, ki naj bi 'celotno operacijo' tudi vodile. "Menimo, da so bile včeraj plinske pipe za ruski plin odprte, toda pozneje so jih znova zaprli," je dejal predstavnik Gazproma Medvedjev. "Izgleda, kakor da plešejo na glasbo (Ukrajina), ki jo ne vodi (orkestrira) dirigent v Kijevu, ampak nekdo zunaj te države," je poudaril Medvedjev, ko je ošvrknil sporazum med ZDA in Ukrajino.

Ozadje plinske krize

Zaradi nerešenega spora med državama je brez plina ostala celotna Evropa.
Zaradi nerešenega spora med državama je brez plina ostala celotna Evropa. FOTO: Reuters

Slovenija je bila o redukcijah dobave zemeljskega plina iz Rusije obveščena minuli torek. V sredo opolnoči pa se je znašla na seznamu držav, ki so v celoti ostale brez plina iz Rusije. V Geoplinu, ki slovenskim odjemalcem zagotavlja približno 95 odstotkov zemeljskega plina, so polno aktivirali preostale nabavne vire in uspelo jim je zagotoviti nemoteno oskrbo s plinom.

Geoplinu je uspelo zagotoviti nove transportne poti in praznjenje svojega skladišča v Avstriji. S tem ukrepom je Geoplinu uspelo takoj po izpadu ruskega dobavitelja zagotoviti dodatne količine zemeljskega plina za slovenski trg.

Rusija je z novim letom uradno zaradi neporavnanih dolgov prekinila dobavo plina Ukrajini, ta pa naj bi začela nedovoljeno jemati plin, ki ga Rusija prek ukrajinskega ozemlja pošilja v Evropo. Ukrajinci so sicer poravnali nekaj več kot poldrugo milijardo dolarjev od skupaj 2,1 milijarde dolarjev dolga, vendar ne želijo plačati zamudnih obresti v višini 600 milijonov dolarjev. V Gazpromu pa so napovedali, da brez poplačil teh obresti ne bodo znova odprli 'pipe' Ukrajini.

Zaradi nerešenega spora med državama je brez plina ostala celotna Evropa. Posledice so občutili tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji in Srbiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

savo77@gmail.com
18. 01. 2009 13.54
RUSIJA S TEM HOČE DOPOVEDAT ZDA,DA SI NIKAR NE LASTIJO PLINOVODA V UKRAJINI IN OBENEM KAŽE SVOJO POMEMBNOST EVROPSKI UNIJI.
S.M.P.
14. 01. 2009 17.11
naši poslanci pa sekajo drva v gozdu da jih ne bo zeblo ko bodo brez plina....zato pa nimajo časa se kej razgovarjat o tej "krizi" ;)
zlobniCO2
14. 01. 2009 11.29
zakaj pa ne ce ma dobro izolirano bajto ki ni velika pa talno je taka poraba razumljiva
GENYUS
14. 01. 2009 08.41
ti ko si reko da maš 15kg za dva dni ..maš kr poledico v hiši ne? do druge zime se ti vrjetno nebo otalilo
Prefekt
14. 01. 2009 08.40
A se zmeri ni plina? Te Rusi so pa res ene barabe. Nej kdo rece kmetu Aleksandru, da priskrbijo takojsen brezkrben dotok. Molimo!
GENYUS
14. 01. 2009 08.39
TAKO JE ! HRVATI kradete plin
Jurij Koya
14. 01. 2009 08.15
Kako si drzneš rečt kaj takega
Replica
14. 01. 2009 07.46
Pa je ja vsakemu jasno, da se Rusi norca delajo iz EU zaradi lanskih izgredov, ko je EU zahtevala takojšnji umik ruskih vojakov itd....Rusi ne bi bili Rusi, če ne bi bili zahrbtni narod zato pa sovpadajo z Srbi.To je to.
JanezNovakJohn
14. 01. 2009 07.46
Le kaj ima ta visoka politika za bregom? Po vsej verjetnosti: - denar, denar, denar. -oblast, oblast, oblast. ! Potrojimo straže, da ne vstane Stalin in z njim preteklost.
unikat.33
14. 01. 2009 07.35
Rusi se norčujejo iz cele Evrope ...
cemkcku4
14. 01. 2009 06.15
Kakor sem že napisal nekaj dni nazaj.Rusija tehnično ne more dobaviti plina v Evropo, zato iscenirana scena "vojne" z Ukrajino.Na to kažejo povečano število preletov njihovih helikopterjev na samo območje črpanja plina.Tudi iskalno akcijo izgubljenega Gazpromovega helikopterja so imeli nekaj dni nazaj
nask
14. 01. 2009 06.11
sej nam je prav, nas jebejo hrvati, zdej rusi, naša vlada pa kr mirno moleduje še bolj nas bi mogli, da bi se nekdo zganil in enkrat rekel bobu bob, te hrvate in ruse pa postavil na hladno mesič se je boril z svojimi za našo morje, kjje ste pa še to slišali, a nevidite da se vsepovsod vtikujejo in smešijo, pa vsepovsod fajn skoz pridejo pri nas pa vis hrvati lepo živijo, da o hrvatičkah ne govorimo, ko so si najdle lepo gnezdo pomešano z slovenskim -
jack669
14. 01. 2009 05.06
chicago-bears: Ti si budalo!
chicago-bears
14. 01. 2009 01.52
bog in jaz veva zakaj slovenija nima plina ker ga hrvati kradejo ljudje odprite oci spreglejte ze enkrat !!
MILEVOLLIDISCO
14. 01. 2009 01.11
Jaz imam pelete.1 vreča-15 kg-2 dni. Ogrevanje, topla voda in mir pred RUSI, UKRAJINCI IN AMERIČANI,vse za 2,4 eura za vrečo!!!!
MAZZINI
13. 01. 2009 23.10
PLINSKA KRIZA JE DIMNA ZAVESA EVROPI ZA DOGAJANJE V GAZI. KO BODO IZRAELCI DOSEGLI CILJ, BO KONEC TUDI PLINSKE KRIZE.
zakretene
13. 01. 2009 23.04
Ni lepšega od kamina v dnevni sobi. Rusi si delajo medvedjo uslugo, kdor si bo to zimo kupil peč na drva, ta bo drugo sezono kuril precej manj plina. To je pa v vseh ozirih dobro za svet in dolgoročno slabo za azijske omejence vseh sort.
in-bolek
13. 01. 2009 22.41
NI plina ! HO HO HO
stafordcic@email.si
13. 01. 2009 22.11
Slo-boy13.01.2009, 11:2313 Dam rusom popolnoma prav...imajo ogromne zaloge energetskih virov in zakaj ne bi tega koristili v politične namene....naj vidi amerika da če rusija hoče ameriške zaveznike celo zimo zebe:) hehe tako je zdaj pa jokat ameram k jih itak boli patka za nas hlapce
zlobniCO2
13. 01. 2009 21.33
kje je plin pri nas ze ni