Gospodarstvo
Oglas

Aktivni starostniki živijo bolj kakovostno

Ljubljana, 18. 08. 2017 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki se strinjajo, da aktiven življenjski slog igra najpomembnejšo vlogo pri kakovostnem preživljanju starosti. Številni mladi so zelo aktivni, premalo pa se zavedamo, da je potrebno ohranjati telesne in umske aktivnosti tudi v pozni starosti.

Hkrati je izjemnega pomena tudi ohranjanje družabnega življenja, saj so starejši, ki bivajo doma pogosto osamljeni zaradi česar izgubijo tudi voljo do aktivnosti, čeprav bi jih še zmogli. 

In prav njim je namenjen program Aktiven dan. Zavod aktivna starost, ki ga izvaja, je oblikoval program katerega prvi cilj je ohranjanje samostojnosti starostnikov. Aktivnosti so zasnovane posebej za starejše nad 80 let. Izboljšujejo gibljivost in počutje ter omogočajo izboljšanje nekaterih bolezenskih stanj. Udeleženci so navdušeni nad napredkom, saj opažajo, da se lahko spet sami obujejo, oblečejo, hodijo brez pripomočkov, manjkrat padejo, manj pozabljajo, se lažje zberejo, spet preberejo kakšno knjigo in se več družijo; tudi s posamezniki, ki so jih spoznali na Aktivnem dnevu. Na ta način ohranijo samostojnost, ki je ključna za kvalitetno življenje v starosti. 

Prva
Prva FOTO: Prva

Kakovost programa so prepoznali tudi na Fakulteti za šport v Ljubljani, zato so udeležence Aktivnega dne vključili v raziskavo o učinkih zdravega in aktivnega življenjskega sloga v starosti. Podpornika programa sta tudi Fitnes klinika, strokovnjak na področju telesne vadbe starejših in družba DEOS, strokovnjak za celostno oskrbo starostnikov, ki zagotavlja prostor za izvajanje Aktivnega dne v svojih osmih Centrih starejših po Sloveniji (DEOS Center starejših Ljubljana Trnovo, Ljubljana Črnuče, Medvode, Topolšica, Gornji Grad, Cerknica, Horjul in Notranje Gorice).

Uspeh programa zagotavljajo aktivnosti prilagojene posebej najstarejši populaciji, strokovno vodstvo in individualna obravnava. Izjemno pomembno pa je redno udeleževanje aktivnosti. 

Brezplačen Aktiven dan je podprla Prva osebna zavarovalnica.

Potek in vse koristne lastnosti brezplačnega Aktivnega dne si lahko ogledate na povezavi ali v živo, v začetku meseca oktobra, ko bo v vseh DEOS centrih starejših en dan organiziran brezplačno. Več informacij o programu dobite na 080 27 37, info@zavodas.si ali na recepciji kateregakoli DEOS centra starejših po Sloveniji. Več informacij tudi na www.zavodas.si, kjer je možna tudi spletna prijava

Naročnik oglasa je Prva osebna zavarovalnica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1