Gospodarstvo

Z Air Serbio priletelo 24 potnikov, več kot polovici odrejena karantena

Brnik, 29. 05. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
104

Po mesecih zatišja zaradi razglašene epidemije covida-19 je na ljubljansko letališče prispel prvi redni potniški let. Ob 9. uri je pristalo letalo srbske družbe Air Serbia, s čimer se vzpostavlja redno letenje na Brnik. Na letalu je bilo 24 potnikov, 12 potnikom je bila odrejena karantena, trije pa sploh niso vstopili v državo, saj so se odločili, da se raje vrnejo v Beograd.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Znova vzpostavljen letalski potniški promet
    03:01
    Iz 24UR: Znova vzpostavljen letalski potniški promet
  • Iz SVETA: Na Brniku pristali prvi potniki
    03:09
    Iz SVETA: Na Brniku pristali prvi potniki

Na ljubljanskem letališču je po dveh mesecih in pol zatišja danes znova stekel redni letalski potniški promet. Po prvem letu Air Serbie na letališču do začetka julija pričakujejo tudi povratek večine ostalih prevoznikov, a bo veliko odvisno od odpiranja meja. Zaradi upada prihodkov so na letališču primorani v racionalizacijo stroškov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je ob pristanku letala Air Serbie, ki je prispel iz Beograda, povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, bodo v prihodnjih dneh in tednih sledili še drugi leti. Vzpostavljanje rednega potniškega prometa bo glede na napovedi letalskih prevoznikov in preverjanje rezervacijskih sistemov, ki so odprti za prodajo, potekalo v treh delih.

Do 15. junija na ljubljanskem letališču pričakujejo tudi Lufthanso, poljskega prevoznika in Montenegro Airlines, do konca junija pa še Swiss Air, Air Brussels, Transavio in British Airways ter nato po 1. juliju, ko naj bi promet stekel bolj smelo, tudi druge. Sta se pa povezavi z Ljubljano v letošnji sezoni odpovedala Iberia in Finnair.

Napovedani so tudi čarterski leti, in sicer so ključni slovenski tour operatorji prve lete napovedali za drugo polovico julija in avgust. Ker je odprta meja s Hrvaško, se trenutno načrtuje vzpostavitev letov med Ljubljano in Dubrovnikom, naslednja destinacija pa bo Grčija.

Vsekakor pa bodo letos letalske povezave okrnjene, saj tudi letalski prevozniki krčijo svoje flote. Pri tem se postavlja vprašanje, katere države bodo prve deležne hitrih in varnih letalskih povezav. "Začenja se tekma za čimprejšnje pridobivanje prevoznikov. Rezultat pa bo precej odvisen od tega, kako se bodo države, vključno s Slovenijo, odzvale v smislu odpiranja meja in v smislu bolj smelega strateškega nastopa ter podpiranja promocije na trgih, kjer naj bi prevozniki vzpostavili letalski promet," je dejal Skobir.

Kot je izpostavil, svet in gospodarstvo potrebujeta letalski promet, vprašanje pa je, kako se bo vračalo zaupanje potnikov v varnost letalskega prometa. Kako hitro se bo letalski promet vračal v Slovenijo, bo odvisno tudi od tega, kako se bo država dogovarjala z drugimi državami, po vzoru dogovorov s Hrvaško.

Po epidemiji je na Brniku kot prvo pristalo letalo Air Serbie.
Po epidemiji je na Brniku kot prvo pristalo letalo Air Serbie. FOTO: Miro Majcen

V velikih likvidnostnih težavah

Čeprav se bodo v Fraportu Slovenija trudili v čim večji meri povrniti promet, pa bodo vseeno morali radikalno poseči v vse vrste stroškov, tako v stroške dela kot v investicije, je napovedal Skobir. Po zaustavitvi potniškega prometa od 17. marca dalje je namreč letališče beležilo le 15 odstotkov običajnega prometa. Zaradi tega ima upravljavec letališča precejšnje likvidnostne težave.

V podjetju so se hitro odzvali z zmanjševanjem stroškov, a so fiksni stroški ostali visoki. Ker je letalski promet strateško in poslovno pomemben za gospodarstvo in turizem, je Fraport Slovenija na pristojna ministrstva naslovil tudi več pobud za pomoč, vendar, kot je povedal Skobir, do danes letalski promet ni bil deležen posebnih ukrepov.

Kaj zmanjševanje stroškov pomeni za zaposlene, Skobir še ni mogel napovedati. "Koliko bo treba zmanjšati število zaposlenih, bo odvisno od napovedi letalskih prevoznikov. Če bodo napovedi ostale take kot danes ali pa se še dopolnjevale, kar je odvisno od odpiranja meja in dogovorov naše države z drugimi, potem bodo ti posegi seveda toliko manjši," je dejal in pojasnil, da se razmere spreminjajo iz dneva v dan.

"Zaradi naše likvidnosti in obstoja, da bomo pripravljeni na nadaljnji razvoj, pa bo še enkrat treba prevetriti tudi vse ključne stroške, kar se tiče investicij," je povedal Skobir. Velike investicije v širitev potniškega terminala, ki je za letališče strateškega pomena, zaenkrat ne nameravajo ustaviti. Utegne pa se zgoditi, da jo bodo zamaknili, vendar zaenkrat še teče dalje.

Varnostne razmere na letališču: zaenkrat brez merjenja temperature

Na letališču so zaradi covida-19 za varnost potnikov in zaposlenih sprejeli vse ukrepe in protokole, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Vstop na terminal je dovoljen le potnikom in zaposlenim, obvezno je nošenje mask, razkuževanje in distanciranje. S steklenimi pregradami pa so na letališču poskrbeli, da imajo zaposleni čim manj stikov s potniki.

Merjenja telesne temperature zaenkrat niso uvedli, saj to ni obvezno. "V pogovoru z NIJZ je bilo tudi ocenjeno, da to ni potrebno. Če bo s strani Evropske komisije ali agencije za varnost to predpis, ki bo veljal v celi Evropi, pa bomo tudi to upoštevali in namestili termo kamere," je povedal Skobir in dodal, da so z NIJZ uskladili tudi vse protokole v primeru, da bi na letališču obstajal sum na okužbo ali pa bi jih že z letala obvestili o sumljivem potniku.

Pri prihodu potnikov veljajo tudi vsi ukrepi kot pri prehodu državnih meja. Za današnje potnike iz Srbije, ki ni v EU, tako velja predpisana karantena, razen za izjeme, torej slovenske državljane, tiste z nepremičninami v Sloveniji in tiste z diplomatskimi potnimi listi, je pojasnil Skobir. Z letalom je na Brnik priletelo 24 potnikov, 40 jih je poletelo v Beograd.

Med potniki je bil tudi Slovenec, ki živi v Beogradu, in se je zaradi bolne mame med epidemijo večkrat skušal vrniti v Sloveniji, a so se razmere iz dneva v dan spreminjale in mu zaradi epidemioloških ukrepov vse doslej to ni uspelo. Sam let je po njegovih besedah minil brez težav, so pa vsi potniki nosili maske, nekateri tudi rokavice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
30. 05. 2020 20.42
+5
Dejte slovenija in oblast kakršna pač je aktivirat tista tri ali štiri letala ki jih gledam že pol leta na brniku in zaposlite nekaj pilotov in nujnega osebja za rentabilno funkcioniranje in ustanovite Air Slovenija kakor ste obljubili pa če tudi bi peljali ljudi do pule kakor smo šli mi v osnovni šoli pred 40 leti in mogoce par destinacij po evropi in zagotovite sloveniji ugled ki ga je ze imela in za mene bo vedno vsaka vlada nesposobna ki tega ni zmozna narest!še crna gora in srbija se nam smeji zaradi nesposobnosti!PAR LETAL V LUFT IN SVETOVNA PROMOCIJA SLOVENIJE!!!Drugače ste vse vlade vredne NIČ!SRAM VA S JE LAHKO!!!
setisfekšn
30. 05. 2020 20.50
+2
In za mene je če ne boste aktiviral niti malega državnega let. prevoznika največja sramota za državo in izguba osnovne promocije v svet!!!A se vlada sploh zaveda kaj bi pomenilo letalo air slovenia na frankfurtskem recimo letališču za promocijo Slovenije????ne žal se ne zavedate in sram vas je lahko da zapravljate družbeni denar za druge nepomembne stvari!!!!
Roninax
30. 05. 2020 15.40
+0
zato je jankovic bil tako tiho??? ker je bil v rodni srbiji?
Moros
30. 05. 2020 12.21
-1
Se že uvažajo migranti!
setisfekšn
30. 05. 2020 12.07
+5
Air serbia!kje je pa Air slovenia!
setisfekšn
30. 05. 2020 12.10
+5
Rabimo jo za normalno fukcioniranje!!in navsezadnje lastna letalska družba je ponos vsake države,tudi če je državica montenegro ima 800000 prebivalcev pa malo bolj težko živi kot slovenija ampak so kljub temu ponosni na svojo letslsko družbo!!
Pokahontas77
30. 05. 2020 18.21
+0
Air slovenija imata pa na vesti Bratuskova in Pocivalsek..Pocivalsku se vse podira kar naprej ns osnovi lastnih napak. Bratuskova ima pa sigurno ne samo palcke po vrtu ampak tudi spomenik Adrie..Upam da imata to oba na vesti, kot se marsikaj drugega in potem ti ta prikazen komovcari da bi prisla nazaj v vlado. Alenka skrij se raje, bo bolje,sramote je bilo prevec
setisfekšn
30. 05. 2020 21.00
+3
Sej nima veze kdo ima kaj na vesti!!!samo ustanovite letalsko družbo kot je treba za promocijo SLOVENIJE!Ne vem a ste čo..ra..v.i al kaj!
setisfekšn
30. 05. 2020 21.01
+1
manga
29. 05. 2020 20.31
-7
Sram naj vas je zaradi karantene.Fuj.
TistoPravo
29. 05. 2020 18.18
+6
A so pršli Dončiču žoge podajat?
Uporabnik1262524
29. 05. 2020 18.18
+23
Ne razumem, skupaj so bili na letalu ... v karanteno pa ne rabijo it vsi 🤔
Tomvojo
29. 05. 2020 18.12
-2
Čez en teden pa drugi krog korone, pa še kaj drugega. So moral pohitet, koke zmankuje.
Reality check
29. 05. 2020 17.56
+8
Zakaj karantena? Zakaj jih raje ne testirajo?
šoferkabusa
29. 05. 2020 20.31
+3
Rde?a barva
29. 05. 2020 16.56
+9
Tovariši Srbi, dobrodošli v Slovenijo!
Kairos22
29. 05. 2020 16.28
+26
Na istem avionu, eni naprej eni nazaj! Bolani ste vsi skupaj
Millady
29. 05. 2020 17.26
+15
macek_garfield
29. 05. 2020 15.53
-12
hvala dr. ivan sfeckar, da si jih spustil not, pa to
macek_garfield
29. 05. 2020 15.49
+1
torej ostali, ki niso v karanteni pa bodo sirili covid 19 po sloveniji pa to
DR.Fejsbuk
29. 05. 2020 14.02
+99
"Pri prihodu potnikov veljajo tudi vsi ukrepi kot pri prehodu državnih meja. Za današnje potnike iz Srbije, ki ni v EU, tako velja predpisana karantena, razen za izjeme, torej slovenske državljane, tiste z nepremičninami v Sloveniji in tiste z diplomatskimi potnimi listi, je pojasnil Skobir. " Torej, če si slovenec ali lastnik nepremičnine v slo, lahko iz beograda prideš in je nemogoče, da si okužen, če pa nepremičnine nimaš in si poleg vsega še srb....................rasistično in povsem diskriminatorno pravilo......
Millady
29. 05. 2020 14.19
+21
KVAJSTABO
29. 05. 2020 16.02
+8
Sosed Sosedov
29. 05. 2020 13.58
+31
Hahahahahhaha. Kakšen welcome. Po mojem se bo kar trlo teh letov v prihodnjem mesecu
TOX6
29. 05. 2020 13.35
-29
če nimajo rezerviranega turističnega paketa v slo po zakonu nimajo kaj početi.rajši v karanteno kot da ostanejo v lastni nesposobni državi???? kaj bodo pa tu počeli, imajio garnatno pismo,imajo nastavitev,imajo delovno vizo, imajo dovolj denarja za preživljanje??????? ali se bo to spet paslo na račun davkoplačevalcev???
Rade 74
29. 05. 2020 13.48
+42
Ti si ubrisan definitivno. Verjetno ti je neki Srb dal po tintari ali pa še huje, prišel v družino?
Ricketts
29. 05. 2020 14.44
-3
Kdo je bil avtor tistega reka o Srbih? Menda sam ban dr. Marko Natlačen.
brabusednet
29. 05. 2020 13.13
-33
So prišli Srbi kolesarit popoldne.A tem ni treba v 14 dnevno karanteno.
Janez_53
29. 05. 2020 13.46
+37
Brabusednet, a ti ne znaš brati??? V začetku članka namreč jasno piše, da je 22 potnikom BILA ODREJENA KARANTENA! In nekateri so se pač raje vrnili, kot da bi šli v karanteno.
DR.Fejsbuk
29. 05. 2020 14.04
+10
Millady
29. 05. 2020 14.21
+19
Seveda so se vrnili, saj imajo službe doma
martinov
29. 05. 2020 13.09
+24
Mogoče pa je en avion opeljal posameznike iz Vlade v eksotično državo, davćno oazo !!! Heroj PETERLE je leta 1991, kak dan pred vojno v Sloveniji, tudi premeščal svoje ministe, ene v Celovec, druge pa v italijansko Gorico !! Nekateri domoljubi jih niso hoteli peljati !
Pohorski pubec
29. 05. 2020 12.59
-10
A je bil vojaški sprejem? Častna česta?
Pohorski pubec
29. 05. 2020 12.59
-11
martinov
29. 05. 2020 12.42
+38
Z enim avionom smo že oživeli slovenski zračni prostor ! ??? Pomlad je skorakj mimo, saj tudi lastovk še ni kaj veliko ! Ostržek in Vlada pa že vsako uro narodu bolj lažeta !!